ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

 

ΡΗΝΑΣ ΚΑΤΣΕΛΛΗ

 

ΚΕΡΥΝΙΑ

ΕΚ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΩΝ

 

To βιβλίο «ΚΕΡΥΝΙΑ - ΕΚ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΩΝ» είναι ένα μυθιστορηματικό μωσαϊκό, βασισμένο σε διηγήσεις ηλικιωμένων Κερυνιωτών και αποτελεί το δεύτερο μέρος της κερυνιώτικης τετραλογίας «ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ». Διαβάζοντάς το κανείς σχηματίζει μιαν ιδέα για τη ζωή και την κατάσταση της Κερύνιας και της Κύπρου γενικότερα όπως ήταν πριν ένα αιώνα. Αναφέρεται σε γεγονότα και χαραχτήρες της Κερύνιας που έζησαν στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου. Ειδικά:

Το πρώτο μέρος εξιστορεί τα γεγονότα του 1875-1876. Είναι ο αγώνας του ντόπιου ελληνικού στοιχείου του νησιού μας να ορθοποδήσει και να προκόψει κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που κυριαρχούσαν τότε.

Το δεύτερο μέρος εξιστορεί τα γεγονότα του τελευταίου χρόνου της τούρκικης κατοχής και πρώτα της εγγλέζικης (1877-1883). Είναι ο αγώνας του ντόπιου ελληνικού στοιχείου του νησιού μας να ορθοποδήσει και να προκόψει κάτω από τις αντίξοες συνθήκες που κυριαρχούσαν τότε.

Το τρίτο μέρος εξιστορεί τα γεγονότα του 1888-1902 με κεντρικό θέμα τη γέννηση και τα πρώτα χρόνια του Κώστα Χαραλάμπους.