ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Συγγραφή / Επιμέλεια Έκδοσης ΡΗΝΑ ΚΑΤΣΕΛΛΗ

ΕΚΔΟΣΗ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ 2000

Η Κερύνεια από το 1974 που έγινε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο κατέχεται από τουρκικά στρατεύματα, τα οποία, αφού εκδίωξαν βίαια τους νόμιμους κατοίκους της, τους απαγορεύουν να γυρίσουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους Έλληνες Κύπριους του υπόλοιπου 37% της Κύπρου που κατακρατούν οι Τούρκοι από τότε.

Η σειρά των βιβλίων "Της Κερύνειας Μας" στόχο έχει να διατηρήσει στη μνήμη των Κερυνειωτών και ειδικά των νέων γενεών όσα αφορούν την πόλη τους. Είναι χρήσιμα και για όσους άλλους ενδιαφέρονται να κάνουν μια πρώτη γνωριμία με αυτό το κομμάτι της Κύπρου.

Είναι πολλοί που παζαρεύουν ξεγράφοντας τα δικαιώματα των Κερυνειωτών και την Κερύνεια. Πέρα από το ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να επιστρέψουν στα σπίτια και στις περιουσίες τους, το αναπόσπαστο αυτό κομμάτι της Κύπρου είναι η λυδία λίθος για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Κράτους και το ακραίο σημείο αντίστασης στα επεκτατικά σχέδια και τη βουλιμία της Τουρκίας γενικά σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η Κερύνεια είναι ο μόνος δρόμος όχι μόνο για τους Έλληνες Κερυνειώτες κατοίκους της, μα για όλους τους Κυπρίους. Από τα στενά δρομάκια της ή περνούμε όλοι ή χανόμαστε.

Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου (Case of Loizidou V. Turkey, 40/1993/435/514), το 1996, είναι επιβεβλημένο να γίνει αναθεώρηση όλων των μέχρι τώρα συμφωνιών, για να επιδιωχθεί λύση που να συνάδει με την απόφαση αυτή. Και τούτο γιατί αυτή ακριβώς η απόφαση της αναγνωρίζει το βασικό δικαίωμα της ειρηνικής χρήσης και απόλαυσης της περιουσίας της, που έχει στην Κερύνεια, την οποία κατακρατεί η Τουρκία παράνομα από το 1974. Εφόσον αυτό έχει αναγνωριστεί για την Τιτίνα Λοϊζίδου είναι ευνόητο ότι ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους κατοίκους των κατεχομένων από τα τουρκικά στρατεύματα εδαφών.

Ρ.Κ.

Προσφυγιά, καλοκαίρι 2000