ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

 

ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΜΑΣ

ΣΑΒΑΣ ΧΡΙΣΤΗΣ - Ο ΑΛΛΙΩΤΙΚΟΣ

 η ζωή και το έργο του

Ρήνα Κατσελλή

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ 2004

 Η πλούσια δράση του Κερυνειώτη Σάβα Θ. Χρίστη (1897-1973) δικηγόρου, λόγιου, πρωτοπόρου δημοτικιστή και διαφωτιστή, απλώνεται στις έξι πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Δούλεψε σε πολλά επίπεδα για την προκοπή του τόπου του, ακούραστα, με αφοσίωση και αυταπάρνηση, που ισάξιά της δύσκολα συναντά κανείς.

Φοιτητής ακόμη της νομικής εξέδωσε “Το Εν Κύπρω κτηματολογικόν σύστημα -παρελθόν παρόν και μέλλον”, βιβλίο σημαντικό στο είδος του. Φανατικός οπαδός της δημοτικής γλώσσας παλεύει για την επικράτησή της και δίκαια θεωρείται ως ο κατ' εξοχήν πρωτοπόρος δημοτικιστής στην Κύπρο που επηρέασε όλους τους λόγιους της εποχής του. Είναι ένας από τους επτά πρώτους που δημοσίευσαν σοσιαλιστικά κείμενα, υπερασπιστής πάντα των εργατών και τεχνιτών. Παράλληλα πάλεψε για την πρόοδο της εκπαίδευσης στο νησί και συνέβαλε στην ικανοποιητική μισθοδοσία των δημοδιδασκάλων, που τους απάλλαξε από την εκμετάλλευση της τοκογλυφίας.

Δίνει αδιάλειπτα το παρών του ως μέλος του Εθναρχικού Συμβουλίου και του Γραφείου Εθναρχίας από το 1912, μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Από τη δεκαετία του 1940 αναμιγνύεται ενεργά στο κίνημα της Παγκύπριας Οργάνωσις Θρησκευτικών Ορθοδόξων Ιδρυμάτων (Π.Ο.Θ.Ο.Ι). Είναι στην κεντρική παγκύπρια επιτροπή και γενικός υπεύθυνος στην μητροπολιτική επαρχία της Κερύνειας προσπαθώντας να καλλιεργήσει τα πατριωτικά αισθήματα της νεολαίας. Πολλοί ήρωες του αγώνα της ΕΟΚΑ έχουν βγει από τις τάξεις ορθοδόξων ιδρυμάτων που ίδρυσε και καθοδήγησε. Ο Λαογραφικός Όμιλος Κερύνειας, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας Γνώση Κερύνειας που άρχισε από το 1966, συνεχίζει εκδίδοντας σε δυο τόμους τη ζωή και το έργο του με τίτλο Της Κερύνειας μας, Σάβας Χρίστης - ο Αλλιώτικος, που έγραψε η Ρήνα Κατσελλή.

Στα δυο βιβλία δημοσιεύονται για πρώτη φορά φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, που βοηθούν στην κατανόηση της εποχής και της ζωής του Σάβα Χρίστη. Στο τέλος του δεύτερου τόμου υπάρχει πλήρης εργογραφία του, καθώς και επιλεγμένη βιβλιογραφία. Όσον αφορά τον τίτλο, το γιατί «αλλιώτικος», μόνον όσοι διαβάσουν το βιβλίο μπορούν να το καταλάβουν.