ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ

Άγιοι Ανδρόνικος και Αθανασία

ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ
ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ

ΞΥΛΟΤΥΜΒΟΥ

 

Άγιοι Αντρόνικος και Αθανασία

 Ο κύριος ναός του χωριού Ξυλοτύμβου είναι αφιερωμένος στους Αγίους, Αντρόνικο και Αθανασία.

Ήταν παντρεμένοι και ζούσαν στην Αντιόχεια της Συρίας περί το 594 μ.μ.  Ο Άγιος Αντρόνικος ήταν χρυσοχόος και πολύ ευσεβής.  Το ίδιο και η Αγία Αθανασία.

Μετά το γάμο τους συμφώνησαν  να μοιράσουν την περιουσία τους σε τρία μέρη:  Το πρώτο μέρος το έδωσαν σαν ελεημοσύνη στους φτωχούς, το δεύτερο το διέθεσαν σε άτοκα  δάνεια και το τρίτο μέρος το χρησιμοποιούσαν για τις δικές τους ανάγκες.

Από το γάμο τους απόχτησαν δυο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι.  Όταν τα παιδιά τους έγιναν δώδεκα χρονών πέθαναν και τα δύο την ίδια μέρα.  Ο Αντρόνικος έδειξε υπομονή, όμως η Αθανασία ήταν απαρηγόρητη.

Μετά απ  αυτό οι Άγιοι, αφού μοίρασαν τη περιουσία τους στους φτωχούς, πήγαν στα Ιεροσόλυμα, για να προσκυνήσουν τους τόπους που έζησε ο Χριστός.

Επιστρέφοντας στη πατρίδα τους έγιναν μοναχοί σε διαφορετικά μοναστήρια.  Ζούσαν με άσκηση και προσευχή.

Μετά από δώδεκα χρόνια ο μοναχός Αντρόνικος ξεκίνησε ξανά για τα Ιεροσόλυμα.

Στο δρόμο, κατά παραχώρηση  Θεού, συνάντησε την Αγία Αθανασία, η οποία ήταν ντυμένη μοναχός με το όνομα Αθανάσιος.  Δεν την αναγνώρισε, ενώ η Αθανασία τον κατάλαβε.  Μετά την επιστροφή τους από τα Ιεροσόλυμα, έζησαν μαζί με σιωπή  άλλα δώδεκα χρόνια.  Λίγο πριν πεθάνει η Αθανασία, άφησε μια σημείωση στον Αντρόνικο, ότι ήταν η σύζυγός του.

Έτσι έμαθε ότι ο μοναχός Αθανάσιος ήταν στην πραγματικότητα η σύζυγός του. Πέθανε κι αυτός σε λίγες μέρες.

Τους γιορτάζουμε στις 9 Οκτωβρίου.

       Έλενα Κωστή  Μιράντα Ονησιφόρου