ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

  Στις αρχές της δεκαετίας του '30, το πανεπιστήμιο του Chicago σε συνεργασία με το Αμερικανικό Ναυτικό προσπαθώντας να ερευνήσουν τη θεωρία Ενοποιημένων Πεδίων του Einstein, ξεκινούν μια έρευνα για την πιθανότητα ΄΄εξαφάνισης΄΄ αντικείμενων με χρήση του ηλεκτρισμού. Το σχέδιο μεταφέρεται στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών του Princeton όπου συνεχίστηκε μέχρι τη δεκαετία του '40, όπου πάρθηκε η απόφαση της υλοποίησης της θεωρίας. Ως αντικείμενο του πειράματος αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί το αντιτορπιλικό USS Eldridge του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι πρώτες δοκιμές του πειράματος έγιναν τον Ιούλιο του 1943 και το τελικό πείραμα στις 28 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός από τα πολλά μυστηριώδη  πρόσωπα που παίρνουν μέρος σε αυτή την ιστορία είναι ο Al Beilek, ο οποίος ισχυρίζεται ότι υπήρξε αυτόπτης μάρτυς του πειράματος. Το Eldridge φορτώθηκε με υλικό και εξαρτήματα που θα βοηθούσαν στην εκτέλεση και παρακολούθηση του πρωτοφανούς αυτού πειράματος. Κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες μιλούν νια δύο τεράστιες γεννήτριες των75 ΚVΑ, τοποθετημένες εκεί όπου βρισκόταν το εμπρόσθιο πυροβόλο, και οι οποίες θα διένειμαν το φορτίο τους μέ­σω τεσσάρων πηνίων που ήταν τοποθε­τημένα στο κατάστρωμα. Τρεις αναμε­ταδότες RF (των 2 MW ο καθένας, επίσης στο κατάστρωμα), τρεις χιλιάδες ενισχυτικές λυχνίες "6L6", ειδικοί μηχανισμοί συγχρονισμού και διαμόρφωσης και άλλα περίεργα και μυστηριώδη εξαρτήματα ανέλαβαν να τροφοδοτήσουν την κατασκευή με τεράστια ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τα οποία μόλις συγχρονίζονταν κατάλληλα, Θα ήταν δυνατό (σύμφωνα με τη θεωρία) να κάμψουν τα κύματα ηλεκτρισμού και φωτός γύρω από το πλοίο, κάνοντάς το αόρατο στους εχθρικούς παρατηρητές.

·         ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟΤΕ;

·         ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ;

 Εκείνη την ημέρα του Ιουλίου οι γεννήτριες ξεκίνησαν τη λειτουργία τους και το γιγάντιο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο άρχισε να σχηματίζεται αργά γύρω από το Eldridge. Ξαφνικά, μια πρασινωπή ομίχλη έκανε την εμφάνισή της γύρω από το πλοίο, κρύβοντάς το από τα μάτια εκείνων που παρακολουθούσαν το πείραμα. Όπως αναφέρουν οι μάρτυρες, όταν η ομίχλη διαλύθηκε λίγο αργότερα, είχε πάρει μαζί της και το Eldridge, αφήνοντας μόνο τα ήρεμα νερά του λιμανιού να λικνίζονται γαλήνια, εκεί όπου βρισκόταν αγκυροβολημένο το α­ντιτορπιλικό πριν από λίγα λεπτά!

Οι επίλεκτοι αξιωματικοί του Ναυτικού, αλλά και οι διακεκριμένοι επιστήμονες που είχαν πάρει μέρος στη σχεδίαση του πειράματος, έμειναν κατάπληκτοι παρατηρώντας ότι το πλοίο δεν είχε χαθεί μόνο από τα υποτιθέμενα εχθρικά ραντάρ αλλά και από τα μάτια τους. Έπειτα από δεκαπέντε λεπτά αναμονής σταμάτησαν οι γεννήτριες. Η πράσινη ομίχλη άρχισε να εμφανίζεται ξανά και μαζί της έφερνε και το μέχρι εκείνη την στιγμή εξαϋλωμένο Eldridge! Όλα φαίνεται να είχαν πάει υπερβολικά καλά, αλλά σύντομα άρχισε να γίνεται φανερό ότι κάτι άλλο είχε συμβεί...

Μόλις οι αξιωματικοί και οι επιστήμονες επιβιβάστηκαν στο αντιτορπιλικό για να ελέγξουν τα αποτελέσματα του πειράματος, ανακάλυψαν ότι το πλήρωμα εμφάνιζε συμπτώματα ναυτίας και απώλειας προσανατολισμού. Το πλήρωμα και οι αξιωματικοί του πλοίου αντικαταστάθηκαν, το Ναυτικό αποφάσισε ότι αυτό που ενδιέφερε ήταν αποκλειστικά η εξαφάνιση μόνο από τα ραντάρ, ο εξοπλισμός του πειράματος άλλαξε και όλα ήταν έτοιμα νια μια επανάληψη του πειράματος.

Η ναυτική βάση της Φιλαδέλφειας, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Το περίφημο αυτό πείραμα εικάζεται ότι έγινε στα ναυπηγεία της Philadelphia αλλά και στην ανοικτή θάλασσα αρκετές φορές, μία από τις οποίες πα­ρακολούθησαν και τα μέλη του πλοίου Andrew Furuseth και άλλα πλοία επιφανείας. Το Andrew Furuseth κατέχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ιστορία αυτή, διότι ένα από τα μέλη του (ο γνωστός Carlos Allende ή Carl Allen) αποτελεί και την κυριότερη πηγή πληροφοριών για όσα γνωρίζουμε ότι συνέβησαν (ή δεν συνέβησαν) εκείνη την ημέρα του Οκτώβρη. Μέσα από μία σειρά γραμμάτων του σε κάποιον Δρ Morris Jessup, ο Allende πε­ριγράφει αυτό που έγινε αργότερα γνωστό ως "Πείραμα της Φιλαδέλφειας".

Πράγματι, στις 28 Οκτωβρίου του 1943, στις 7:15 το πρωί, έγινε το τελικό τεστ στο Εldridge. Οι γεννήτριες ξεκίνησαν ξανά, το πεδίο άρχισε να σχηματίζεται και το αντιτορπιλικό άρχισε να ξεθωριάζει... Μόνο ένα αχνό περίγραμμά του διακρινόταν επάνω από το νερό. Για μερικά δευτερόλε­πτα τα πάντα φαίνεται ότι πήγαιναν σύμφωνα με το σχέδιο, όταν ξαφνικά όλα άλλαξαν... Μέσα σε μια τεράστια γαλάζια λάμψη το πλοίο εξαφανίστηκε τελείως! Σύμφωνα με τις μετέπειτα πληροφορίες, το Εldridge έκανε την εμφάνισή του στο Norfolk της Virginia, δεκάδες μίλια μακριά από το ναύσταθμο της Philadelphia, όπου πολλοί το είδαν για αρκετά λεπτά. Στη συνέχεια, το ίδιο μυστηριωδώς, το πλοίο εξαφανίστηκε απότομα από το λιμάνι του Norfolk για να κάνει και πάλι την εμφάνισή του στην Philadelphia! Αυτήν τη φορά, όμως, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, το πλήρω­μα εμφάνιζε σοβαρά συμπτώματα διάφορων μορφών αδιαθεσίας. Μερικοί "χάθηκαν" για πάντα, άλλοι τρελάθηκαν και φήμες μιλούν για πέντε μέλη του πληρώματος που ενσωματώθηκαν στη μεταλλική δομή του πλοίου. Όσοι επέζησαν, δεν ήταν ποτέ ξανά οι ίδιοι. Αποτάχθηκαν από το Ναυτικό λόγω "ψυχολογικών προβλημάτων", ανεξάρτητα από την πραγματική κατάστασή τους.

Έτσι, λοιπόν, ένα πείραμα που ξεκίνησε σαν μια προσπάθεια εφαρμογής ηλεκτρονικού κα­μουφλάζ, κατέληξε σε μια (τυχαία;) τηλεμεταφορά ε­νός ολόκληρου πλοίου με το πλήρωμά του σε μακρινή απόσταση και επιστροφή του μέσα σε ένα διάστημα μερικών λεπτών.

Ποιες όμως είναι οι πηγές από τις οποίες γνωρίζουμε (ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε) όλα αυτά που έγιναν εκείνο το πρωινό του Οκτώβρη;

Το κλασικό βιβλίο του Charles Berlitz, στο οποίο κυρίως αναφέρεται η αλληλογραφία του Carlos Μiguel Allende στον Δρ Morris Jessup. Εκεί περιγράφονται τα προαναφερθέντα, σύμφωνα με την προσωπική μαρτυρία του Allende, ο oποίος ισχυρίζεται ότι παρακολούθησε το φαινόμενο.

Η αλληλογραφία πρώην μελών του πληρώματος ή άλλων πολιτών οι οποίοι συμμετείχαν (κατά τα λεγόμενά τους) στο πείραμα. (Αναφέρονται επίσης στο προαναφερθέν βιβλίο. Σημειωτέον ότι η σημερινή βιβλιογραφία για το Πείραμα της Φιλαδέλφειας περιλαμβάνει τουλάχιστον 65      βιβλία.) Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Alfred Beilek, που ισχυρίζεται ότι δούλεψε στο Ρrοject Rainbow ως ηλεκτρολόγος μηχανικός και παρακολούθησε όλο το πείραμα.

Επίσημα έγγραφα του Ναυτικού. Το 1966, το Αμερικανικό Ναυτικό αποφάσισε να εκδώσει μερικά έγγραφα γύρω από το Πείραμα της Φιλαδέλφειας, αρνούμενο πλήρως τα όσα αναφέρεται ότι συνέβησαν. Ισχυριζόταν ότι δεν υπήρξε τέτοιο πείραμα, ότι δεν έγινε τίποτα αόρατο. Υπήρξε το Project Rainbow, αλλά αυτό είχε σχέση με τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο εναντίον των Γερμανών και η υπηρεσία που υποτίθεται ότι έκανε­ το πείραμα δεν υπήρχε το 1943. Το ΕΙdridge δεν πήγε ποτέ στη Philadelphia και υπάρχουν μικροφίλμ του ημερολογίου του που μπορούν να το αποδείξουν. Οποιαδήποτε Πειράματα με ηλεκτρομαγνητισμό είχαν σχέση με degaussing, μια διαδικασία που προστατεύει τα πλοία από τις μαγνητικές νάρκες.

 

ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ 

Αν θελήσει κάποιος να μελετήσει το τι έγινε (ή δεν έγινε) στη διάρκεια του Πειράματος της Φιλαδέλφειας, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εξής πιθανότη­τες (τις κύριες τουλάχιστον, γιατί οι θεωρίες για αυτήν την παράξενη ιστορία δεν θα σταματήσουν να κυκλοφορούν για αρκετά χρόνια ακόμα):

Τα πράγματα συνέβησαν όπως τα περιγράφουν οι μυστηριώδεις Allende, Beilek κλπ. Υπήρξε παραμόρφωση του χωροχρόνου, τα πεδία που δημιουργήθηκαν ήταν (εσκεμμένα ή όχι) πανίσχυρα και κάποιες χωροχρονικές  "γραμμές" μεταφοράς έκαναν το ταλαιπωρημένο ΕΙdridge να πηγαινοέρχεται μεταξύ Norfolk και Philadelphia. Πέρα από την αδυναμία ελέγχου και εξακρίβωσης των πηγών και των πληροφοριών που οδηγούν σε αυτήν την παραδοχή, ένα από τα πλέον περίεργα είναι το πώς το αντιτορπιλικό έφυγε από τη θάλασσα για να μεταφερθεί επίσης σε θάλασσα και αντιστρόφως....

Ένα τμήμα της προκυμαίας του Norfolk, όπου αναφέρθηκε ότι εμφανίστηκε το Eldridge, μετά την εξαφάνιση του από τη Ναυτική Βάση της Φιλαδέλφειας

Η επίσημη εκδοχή του Αμερικανικού Ναυτικού. Δεν συνέβη τίποτε άλλο παρά ένα συνηθισμένο και ανιαρό degaussing ενός πλοίου, το οποίο σε συνδυασμό ίσως με παράξενες καιρικές συνθήκες και την εξημμένη φαντασία ανθρώπων που βρίσκονταν σε πόλεμο δημιούργησε τα υπόλοιπα.

Εμφάνιση "οπτικής παραίσθησης λόγω θερμοκρασιακών μεταβολών", το ανάλογο της "ασφάλτου που τρέμει" σε μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού... Προσθέστε την κούραση, την πρωινή ταλαιπωρία ενός στρατιωτικού ναυπηγείου και έχετε τα υπόλοιπα...

Χρήση κάποιας υπερηχητικής σειρήνας, με αποτέλεσμα τη θέρμανση και ταλάντωση του αέρα γύρω από το πλοίο, κάτι που μπορεί να έχει σχέση και με την πρόκληση αδιαθεσίας στα μέλη του πληρώματος.

Είχαν κάποια σχέση μήπως εξωγήινοι...;

                                                        Ο Albert Einstein, με αξιωματικούς του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο γραφείο του, στο Princeton του New Jersey, Στις 24 Ιουνίου 1943 (λίγο δηλαδή πριν τις πρώτες δοκιμές του πειράματος της Φιλαδέλφειας...)

Όπως και να έχει το πράγμα, το Πείραμα της Φιλαδέλφειας παραμένει μέχρι σήμερα ένα αίνιγμα. Διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μίας σύγχρονης ιστορίας μυστηρίου (και ίσως θα ήταν καλύτερα να το αφήσουμε έτσι). Υπάρχουν οι ρίζες του σε πραγματικά, ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν, η υποψία μιας τεράστιας φοβερής ίσως επιστημονικής ανακάλυψης, η πιθανότητα συγκάλυψης από στρατιωτικούς κύκλους, ένα άρωμα από πιθανή εξωγήινη παρέμβαση και μια σχεδόν απόλυτη απουσία από αδιαμφισβήτητα δεδομένα και γεγονότα, τα οποία κάποτε θα μπορούσαν να μας δείξουν ό,τι πράγματι συνέβη. Ίσως να αποτελεί μια μαγευτική ιστορία που έχει το γοητευτικό πλεονέκτημα του ότι όσο κάποιος ερευνά και εμβαθύνει στα γεγονότα(ή αυτά που εμφανίζονται ως γεγονότα) τόσο ανακαλύπτει νέα πεδία έρευνας, πιθανολόγησης αλλά και σεναρίων... Ωστόσο αυτά δεν είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τους μύθους και δίνουν ένα ενδιαφέρον, έστω ακαδημαϊκό, στη μερικές φορές ανιαρή ζωή μας;

  ¨ΤΟ ELDRIDGE ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ 

Όπως πολλοί θα γνωρίζεται, το Eldridge βρίσκεται υπό την κατοχή του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα πολλές ιστορίες έχουν ακουστεί από μέλη του πληρώματος του, οι οποίες συνδέονται με ΄΄περίεργα΄΄ φαινόμενα. Το Eldridge το οποίο ανήκει στην κλάση Bostwick και παραχωρήθηκε στη χώρα μας στα τέλη της δεκαετίας του '40 ή στις αρχές τις δεκαετίας του '50 παίρνοντας το όνομα ΄΄Λέων΄΄(Είναι λάθος το ότι πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για τοπ ΄΄Αετός΄΄). Συγκεκριμένα, το Πολεμικό Ναυτικό, παρέλαβε τέσσερα πλοία της κλάσης Bostwick , τα οποία ονομάσθηκαν : ΄΄Λέων΄΄, ΄΄Αετός΄΄, ΄΄Πάνθηρ΄΄, ΄΄Ιέραξ΄΄.

Μέλη του πληρώματος αισθάνθηκαν ότι είχαν παραισθήσεις ή αισθάνονταν περίεργες δονήσεις στο πλοίο, όταν αυτό βρίσκονταν υπό πλήρη ακινησία. Σε συνεντεύξεις τους Έλληνες αξιωματικοί, ανέφεραν ότι δεν βρέθηκαν στις σελίδες του ημερολογίου οι σελίδες που αντιστοιχούσαν στις ημερομηνίες, στις οποίες έγινε το πείραμα. Επίσης από αξιωματικούς του Ελληνικού Ναυτικού, αναφέρθησαν θεάσεις φαντασμάτων πάνω στο πλοίο, και εξαφάνιση αντικειμένων (αποκλείστηκε η πιθανότητα κλοπής, λόγω της μηδαμινής αξίας των αντικειμένων) και η επανεμφάνιση μερικών από αυτά, σε διαφορετικά σημεία από ότι ήταν πριν εξαφανισθούν! Ένας αξιωματικός, μηχανικός στο σκάφους, ανέφερε ότι του έκανε εντύπωση η τεράστια ποσότητα καλωδιώσεων που υπήρχε σε αυτό. Υπέθεσε μάλιστα ότι αποτέλεσε μέρος της ηλεκτρικής εγκατάστασης για την τέλεση του πειράματος. Επίσης ανέφερε τις περίεργες δονήσεις που αισθανόταν στο πλοίο όταν αυτό μάλιστα ήταν εκτός λειτουργίας, τόσο δυνατές που μία φορά νόμισε ότι έγινε σεισμός!

 

ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝ SHERLOCG HOLMES

Το τι μπορεί να συμβαίνει στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων απασχολεί σημαντικό αριθμό ατόμων, Χωρίς όμως να μπορεί να δοθεί μια ικανοποιητική θεωρία. Όχι πως δεν αφθονούν οι θεωρίες και οι υποθέσεις, αλλά καμιά δεν δίνει μια αποδεκτή απάντηση.

Μια θεωρία που βασίζεται στην παραψυχολογία αναπτύσσει ο Edd Schnedecker, ένας παραψυχολόγος από το Connecticut των ΗΠΑ. Η ατμόσφαιρα, όπως υποστηρίζει ο Schnedecker, είναι γεμάτη αόρατες στοές, οι οποίες λειτουργούν ως "θύλακες εγκλωβισμού", με αποτέλεσμα να φυλακίζουν πλοία και αεροπλάνα, με τα πληρώματα των οποίων ισχυρίζεται πως έχει μιλήσει. Μια άλλη εξήγηση δίνει ο Θιβετιανός λάμα Lobsan Ramba, ο οποίος υποστηρίζει πως τα αεροπλάνα και τα πλοία που έχουν χαθεί έχουν περάσει σε έναν κόσμο αντιύλης.

Φυσικά, παράλληλα με τις παραψυχολογικές και μεταφυσικές έρευνες υπάρχουν και οι καθαρά επιστημονικές μέθοδοι επίλυσης του θέματος. Το Ναυτικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα λεγόμενα αντιπροσώπου του, έχει δημιουργήσει ένα σχέδιο με την ονομασία "Magnet Project" και ασχολείται με την ύπαρξη ηλεκτρομαγνητικών ατμοσφαιρικών διαταραχών που πιθανόν να προκαλούν την εξαφάνιση πλοίων και αεροπλάνων.

Παράλληλα υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες που ασχολούνται με τις ιδιομορφίες των μαγνητικών πεδίων ανά την Υδρόγειο. Στο συγκεκριμένο τομέα υπάρχει μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, η οποία αξίζει να αναφερθεί και έχει σχέση με τη μαγνητική έλξη. Σε δύο σημεία της Γης, η πυξίδα δείχνει τον αληθινό και όχι το μαγνητικό Βορρά. Τα σημεία αυτά είναι το Τρίγωνο των Βερμούδων και η Θάλασσα του Διαβόλου!

Μήπως όμως το κλειδί του μυστηρίου στο Τρίγωνο -αλλά και αλλού- είναι ο χρόνος; Μετά τη Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein, που απέδειξε ότι ο Χρόνος είναι η τέταρτη διάσταση, ο άνθρωπος είναι υποχρεωμένος να συμπεριλαμβάνει στους υπολογισμούς του εκτός από τα μήκος, πλάτος, ύψος και το χρόνο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που τείνει να υπερασπίσει αυτή τη θεωρία, είναι ένα περιστατικό που συνέβη το 1961. Κατά τη διάρκεια της πτήσης ενός ιδιωτικού αεροπλάνου πάνω από το Ohio των ΗΠΑ, ο πιλότος διέκρινε -περνώντας μέσο από ένα σύννεφο- ένα άλλο αεροπλάνο, το οποίο ήταν ένα διπλάνο παλαιού τύπου, από αυτά που πετούσαν πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ιδιωτικό αεροπλάνο του παραλίγο να συγκρουστεί με το διπλάνο, και ο πιλότος μπόρεσε να διακρίνει πως ο συνάδελφός του, 0 πιλό­τος του διπλάνου, ήταν ντυμένος ακριβώς με το ίδιο στιλ που επικρατούσε πριν από 50 χρόνια. Έπειτα από λίγο το διπλάνο χάθηκε σε ένα σύννεφο και εξαφανίστηκε. Όταν ο πιλότος επέστρεψε στη βάση του, έκανε άπειρες προσπάθειες να βρει το παλαιό διπλάνο, όμως χωρίς αποτέλεσμα.

Λίγους μήνες αργότερα, βρέθηκε σε έναν παλιό αχυρώνα ένα διπλάνο ίδιο με την περιγραφή του πιλότου. Στο ημερολόγιό του, δε, ανέφερε τη σύγκρουση "με ένα μεγάλο ασημένιο αεροπλάνο", αναγράφοντας πως "είχε γλιτώσει την τελευταία στιγμή, με ένα επιπόλαιο γδάρσιμο στο φτερό του"!

Ο πιλότος από το Ohio έδωσε την έκθεση που είχε συντάξει καθώς και αυτό το παλιό ημερολόγιο στην Επιτροπή Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία όμως κατέληξε στο συμπέρασμα πως η όλη ιστορία ήταν ασύστατη. Ήταν όμως έτσι; Η εξέταση έδειξε πως το ημερολόγιο ήταν όντως αυθεντικό και η εγγραφή είχε γίνει πριν από πενήντα χρόνια!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τι είναι τελικά το μυστήριο του Τριγώ­νου των Βερμούδων; Συμβαίνουν όντως περίεργα πράγματα σε αυτή την περιοχή ή όλος ο μύθος βασίστηκε στις εξηγήσεις των υπευθύνων, που αδυνατούσαν να βρουν κάποια ίχνη των εξαφανισθέντων σκαφών και, θέλοντας να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους αυτή, κατεύθυναν τον κόσμο στο να πιστεύει πως κάτι υπερφυσικό είναι η αιτία;

Τι θα συμβεί εάν κάποια από τις θεωρίες που αναφέραμε αποδειχθεί; Μήπως ζούμε σε παράλληλες διαστάσεις ή μπορούμε να ταξιδεύουμε στο χρόνο; Εμπλέκονται εξωγήινες δυνάμεις, οι οποίες ξεκίνησαν κάποιο πείραμα τους με το Τρίγωνο; Μήπως εκτός από τα λεγόμενα του Αϊνστάιν υπάρχουν κι άλλα τόσα; Τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε λόγο για τη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος. Παράλληλα, θα αποτελέσει το πλέον κατάλληλο "εργαστήριο", για να αναπτύξει ταχύτατα τη σκέψη του και την εμπειρία του...