Roswell

Η περίπτωση Roswell είναι η πιο ενδιαφέρουσα και ντοκουμενταρισμένη περίπτωση UFO της σύγχρονης εποχής. Η χρονολόγησή της είναι ακόμα αβέβαιη πάντως τοποθετείται μεταξύ της 2 ας και 4 ης Ιουλίου του 1947. Η τοποθεσία είναι όμως βέβαιη, όπως και οι πρωταγωνιστές αυτής της περίπτωσης, παρόλο που το Πεντάγωνο, την εποχή εκείνη, είχε αποφασίσει να ρίξει ένα βαρύ πέπλο σιωπής, πέπλο που ακόμη και σήμερα δεν έχει αφαιρέσει από την πολύκροτη αυτή υπόθεση UFO.

Τις πρώτες δέκα μέρες εκείνου του Ιούλη, που σήμερα είναι τόσο μακρινός, η " περίπτωση Roswell " βρισκόταν στις πρώτες σελίδες των σπουδαιότερων εφημερίδων του κόσμου και σιγά-σιγά ξεχάστηκε όπως συμβαίνει συνήθως. Πριν από καμιά δεκαπενταριά χρόνια ο φάκελος ξανανοίχτηκε "επίσημα" από μια ομάδα ερευνητών που διατρέξανε χιλιοστό για χιλιοστό τα γεγονότα, φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι η περίπτωση αυτή ήταν αληθινή και ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ το αποσιώπησε, όπως και η πλειονότητα των μαρτύρων που είχαν ζήσει τα γεγονότα. Η κωμόπολη Roswell στο Νέο Μεξικό είχε το 1947 μια αναμφισβήτητη στρατηγική σημασία επειδή κοντά σ' αυτή υπήρχε μια βάση του Αμερικάνικου στρατού και η μοναδική στον κόσμο ομάδα βομβαρδιστικών, η 509, με βλήματα πυρηνικών κεφαλών και πρόκειται για την ίδια ομάδα βομβαρδιστικών που είχε δώσει τέλος στον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με τον πυρηνικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, δυο χρόνια πριν.

Τα γεγονότα ξεκίνησαν στις 2 Ιουλίου όταν ο κ. Dan Wilmot και η σύζυγός του, κατά τις 9 και 50' το βράδυ παρατήρησαν ένα φωτεινό αντικείμενο σε σχήμα δίσκου να διασχίζει τον ορίζοντα. Την ίδια νύχτα δημιουργείται μια σφοδρή καταιγίδα, ο ουρανός είναι σκεπασμένος με πυκνά χαμηλά σύννεφα και κατά διαστήματα φωτίζεται από εκτυφλωτικές αστραπές ακολουθούμενες από δυνατές βροντές. Κατά τη διάρκεια αυτής της νύχτας και πιθανώς κατά τα ξημερώματα, ένα αντικείμενο άγνωστης ταυτότητας ( κατά κάποιους ερευνητές τα UFO ήταν δυο ), για λόγους που ποτέ δεν εξακριβώθηκαν, πέφτει στο έδαφος της ερήμου. Τον Φεβρουάριο του 1950 ο πολιτικός μηχανικός Barney Barnett εκμυστηρεύεται στο ζεύγος Maltais, που ήταν παλιοί του φίλοι και τους ζητά να το κρατήσουν μυστικό, ότι στις 3 Ιουλίου του 1947, ενώ βρισκόταν για δουλειά στην ερημική περιοχή μεταξύ Magdalena και Socorro, βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε ένα μεταλλικό αντικείμενο που είχε το σχήμα δίσκου με διάμετρο 7 έως 8 μέτρα, και το πλησίασε με τα πόδια μέχρι σχεδόν που να μπορεί να το ακουμπήσει. Στο σημείο εκείνο, έφθασαν και άλλα άτομα πολλά από τα οποία ήταν νέα παιδιά, ίσως φοιτητές, που αποτελούσαν μέρος μιας αρχαιολογικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. Δίπλα στο άγνωστο αντικείμενο όλοι είδαν λεπτοκαμωμένες ανθρωποειδείς υπάρξεις που κείτονταν κατά Γης, χωρίς να έχουν πια σημάδια ζωής, με μεγάλα κεφάλια, ανοιχτόχρωμης επιδερμίδας και εντελώς χωρίς τρίχωμα. Σε λίγο εμφανίζεται ένα στρατιωτικό καμιόνι γεμάτο στρατιώτες οι οποίοι αφού διέταξαν τους πολίτες να μην πουν τίποτε σε κανένα, για λόγους εθνικής ασφάλειας, τους απομάκρυναν και αμέσως απέκλεισαν την περιοχή.

Κατά τον Barnett, τα γεγονότα αυτά διαδραματίζονται σε μια βραχώδη υπήνεμη πλευρά των λεγόμενων πεδιάδων του San Augustin, που σήμερα είναι η έδρα των ραδιοτηλεσκόπιων VLA ( Very Large Array ) του Εθνικού αστεροσκοπείου των USA. H πειστικότητα της μαρτυρίας του Barnett παρέμεινε αμφίβολη, επειδή κανένας δεν κατάφερε ποτέ να του πάρει σχετική συνέντευξη, καθότι πέθανε πριν ξανανοιχθεί η περίπτωση Roswell. Σε ότι αφορά την αρχαιολογική ομάδα, δεν έγινε δυνατή η αναγνώριση κανενός προσώπου που την αποτελούσαν. Την ημέρα της 3 ης Ιουλίου ο κτηνοτρόφος Willim W. "Mac" Brazel, του οποίου το ράντσο βρίσκεται στα νότιο-ανατολικά της περιοχής Corona, βλέπει σκορπισμένες στο έδαφος της ιδιοκτησίας του αρκετές μεταλλικές λάμες και το μυαλό του πηγαίνει σε κάποιο αεροπορικό ατύχημα.

Τα παραπάνω ο κτηνοτρόφος τα είπε σε κάποιον γείτονά του, τον κ. Floyd Proctor, και επειδή δεν είχε τηλέφωνο, πηγαίνει στην Corona, όπου ο κόσμος ήδη κουβεντιάζει για ιπτάμενους δίσκους και οι εφημερίδες ξαναγράφουν για ένα παρόμοιο περιστατικό που είχε συμβεί στις 24 Ιουνίου στο Kenneth Arnold. Ο κτηνοτρόφος συνδέει τα όσα είδε με τους ιπτάμενους δίσκους και το πρωί της 6 ης Ιουλίου αποφασίζει να πάει στα γραφεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας, έχοντας μαζί του και τις μεταλλικές λάμες, όπου του λένε να έλθει σε επαφή με τον σερίφη George Wilcox. Στη συνέχεια ο σερίφης ενημερώνει αμέσως τη στρατιωτική διοίκηση του Roswell και ο διοικητής της βάσης, συνταγματάρχης William Blanchard, δίνει εντολή στον αρχηγό του CIP (σώμα αντικατασκοπίας), τον ταγματάρχη Jesse Marcel, να πάει επί τόπου και να αρχίσει τις έρευνες. Ο ταγματάρχης μιλάει με τον κτηνοτρόφο, που βρίσκεται ακόμα στο γραφείο του σερίφη. Στο διάστημα αυτού του χρόνου ο κτηνοτρόφος δίνει συνέντευξη στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό KGFL. O ταγματάρχης Marcel, συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του Sheridan Cavitt, παίρνει μαζί του τον κτηνοτρόφο από το γραφείο του σερίφη και με το αυτοκίνητο πηγαίνουν επί τόπου από όπου παίρνουν μαζί τους αρκετά παράξενα κομμάτια και τα βάζουν στο αυτοκίνητο. Την νύκτα, πριν να επιστρέψουν στη βάση, ο ταγματάρχης περνώντας από το σπίτι του δείχνει τα παράξενα κομμάτια στη σύζυγό του και στο παιδί του Jesse Jr. του οποίου η μαρτυρία έχει μεγάλη σημασία.

Στις 7 Ιουλίου ο ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού KGFL κ.ος W. E. Whitmore, ετοιμάζεται να στείλει στον αέρα τη συνέντευξη του κτηνοτρόφου, που είχε ηχογραφήσει την προηγούμενη μέρα, αλλά μπλοκάρεται από ένα τηλεφώνημα του γραμματέα της Ομοσπονδιακής επιτροπής τηλεπικοινωνιών της Washingthon που του παραγγέλλει να μην κάνει την εκπομπή. Στις 8 Ιουλίου, κατά τις 4 το απόγευμα, ο John Mc Boyle, ανταποκριτής του σταθμού KSWS του Roswell, τηλεφωνεί στη Lidya Sleppy, χειρίστρια του τηλετύπου του Koat Radio του Albuquerque και της λεει να μεταδώσει δια του τηλετύπου στην American Broadcasting Company (ABC) την ακόλουθη είδηση:

Ένας ιπτάμενος δίσκος έπεσε στην περιοχή του Roswell … Είναι σαν μια μεγάλη λεκάνη σπασμένη… Ένας κτηνοτρόφος τον τράβηξε με το τρακτέρ του κάτω από το υπόστεγο των ζώων… Ο στρατός πρόκειται να τον πάρει… Ολόκληρη η περιοχή έχει αποκλειστεί… Γίνεται λόγος για μικρούς ανθρώπους που ήταν μέσα…"

Η είδηση όμως δεν περπατάει μέσα στα καλώδια γιατί η εκπομπή κατά περίεργο τρόπο έχει διακοπεί. Αμέσως μετά η Sleppy παίρνει ένα τηλεφώνημα από τον Mc Boyle και της λεει " ξέχασέ τα όλα, δεν άκουσες τίποτε" ( αργότερα ο ανταποκριτής θα πει στην Sleppy ότι είδε ο ίδιος την απογείωση ενός μεταγωγικού αεροπλάνου με προορισμό Wright Field, που μετέφερε τα συντρίμμια του δίσκου).

Στο μεταξύ ο ταγματάρχης Hughie Green της Βρετανικής RAF (Royal Air Force), που ταξίδευε από την Καλιφόρνια στη Φιλαδέλφεια, διέσχιζε το Νέο Μεξικό από τα δυτικά προς τα ανατολικά, και από τις ειδήσεις του τοπικού ραδιοφώνου (ίσως από το KSWS) πληροφορείται ότι " ένας ιπτάμενος δίσκος" είχε πέσει στην περιοχή που ο σερίφης και οι άλλοι είχαν πάει . Συγχρόνως ο κτηνοτρόφος Brazel συλλαμβάνεται από τους στρατιωτικούς και κρατείται υπό αυστηρή επιτήρηση μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα, και όταν τον αφήνουν έχει πεισθεί ότι οφείλει να αλλάξει την περιγραφή των γεγονότων, σε τέτοιο σημείο που ούτε στη σύζυγό του να εμπιστευθεί τίποτε. Στις 8 Ιουλίου ο συνταγματάρχης Blanchard ερχόμενος σε επαφή με τους δημοσιογράφους, που απαιτούν να μάθουν λεπτομέρειες, καλεί τον υπεύθυνο του τύπου, υπολοχαγό Walter Haut και κάνει μαζί του την ακόλουθη ανακοίνωση :

Τα πολλά που ακούονται σχετικά με τους "ιπτάμενους δίσκους" έγιναν χθες πραγματικότητα όταν το γραφείο πληροφοριών της 509 ομάδας Βομβαρδιστικών της όγδοης Αεροπορικής δύναμης του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Roswell είχε την τύχη να πάρει στην κατοχή του ένα δίσκο χάρη στη συνεργασία ενός κτηνοτρόφου της περιοχής και του γραφείου του σερίφη της Contea του Chaves. Το ιπτάμενο αντικείμενο προσγειώθηκε σε ένα ράντσο κοντά στη Roswell σε μια μη καθοριζόμενη μέρα της περασμένης εβδομάδας. Επειδή ο κτηνοτρόφος δεν είχε τηλέφωνο, φύλαξε το δίσκο μέχρι που μπόρεσε να έλθει σε επαφή με το γραφείο του σερίφη, ο οποίος απευθύνθηκε στον ταγματάρχη Jesse A. Marcel, του γραφείου πληροφοριών της 509 ομάδας βομβαρδιστικών. Τελικά ο δίσκος αφού επιθεωρήθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Roswell χρεώθηκε από τον ταγματάρχη Marcel στις ανώτερες αρχές.