[Αρχική Σελίδα] [Σελίδα Ανακοινώσεων]

ANΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
Τρίτη,  03/09/2002

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προήδρευσε
σύσκεψης για τη Νέα Βιομηχανική Πολιτική

Η Νέα Βιομηχανική Πολιτική θα τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του Οκτώβρη δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νίκος Α. Ρολάνδης μετά το πέρας υπηρεσιακής σύσκεψης της οποίας προήδρευσε.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Ρολάνδης είπε τα εξής: «Είχαμε σήμερα συνάντηση για το θέμα της Νέας Βιομηχανικής Πολιτικής η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 2 Ιουνίου 1999. Με βάση αυτή την πολιτική η βιομηχανία έχει ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα και επίσης έχουμε αρχίσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο της υψηλής τεχνολογίας. Πέρσι τον Απρίλη τέθηκε σε εφαρμογή η νομοθεσία για τις δημόσιες ενισχύσεις η οποία ανέκοψε σε κάποιο βαθμό την πορεία μας στον τομέα της νέας βιομηχανικής πολιτικής διότι αυτή η νομοθεσία που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει κρατικές εκταμιεύσεις προς όφελος του ιδιωτικού τομέα.

Σταδιακά από τότε μέχρι σήμερα έχουμε αναπροσαρμόσει κεφάλαιο προς κεφάλαιο ολόκληρη την πολιτική με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τώρα με εξαίρεση ελάχιστα σχέδια που θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, η Νέα Βιομηχανική Πολιτική μπορεί να μπει σε εφαρμογή και οι βιομήχανοι μπορούν να συνεχίσουν να τυγχάνουν επιδοτήσεων και ενισχύσεων που είναι πλέον εγκεκριμένες από τον Έφορο Δημοσίων Ενισχύσεων. Όπως είπα, εκκρεμούν ένα ή δύο θέματα για τα οποία έχουν εξευρεθεί λύσεις και ετοιμάζονται ήδη προτάσεις που θα υποβληθούν στο Υπουργικό και έτσι υπολογίζω ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ή το πολύ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουμε διευθετήσει κι΄ αυτές τις τελευταίες εξαιρέσεις και η Νέα Βιομηχανική Πολιτική θα βρίσκεται εν ενεργεία.»

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.  Σε ερώτηση "Τι αφορούν αυτές οι εξαιρέσεις" ο Υπουργός απάντησε ότι είναι ορισμένα σχέδια με τα οποία είχαμε ιδιαίτερες δυσκολίες με τον Έφορο Δημοσίων Ενισχύσεων.  Κάποια από αυτά τα σχέδια αναφέρονται σε βιομηχανικά εργαστήρια και άλλα αφορούν αναβαθμίσεις για αποτροπή περιβαλλοντικής ρύπανσης. Τα σχέδια αυτά είχαν ορισμένες ιδιαιτερότητες και δεν μπορούσαμε να τα προωθήσουμε ως είχαν δηλαδή στην αρχική τους μορφή. Στη συνέχεια όταν τα επανεισηγηθήκαμε αντιμετωπίσαμε και πάλι δυσκολίες τις οποίες έχουμε τώρα υπερβεί. Έτσι, είμαστε έτοιμοι να θέσουμε τη νέα πολιτική σ΄ εφαρμογή. Να επαναλάβω ότι αυτή η πολιτική η οποία εφαρμόστηκε από εκατοντάδες βιομηχανικές επιχειρήσεις υπήρξε πολύ επωφελής για την κυπριακή βιομηχανία τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν.

 [Αρχική Σελίδα] [Πάνω ]