ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

Η Αμμόχωστος είναι η πόλη του Ευαγόρα. Υπήρξε μια από τις πιο ξακουστές πόλεις της Μεσογείου. Η πόλη του Ευαγόρα ήταν ξακουστή για την άμμο της και τις πορτοκαλιές της. Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας η Αμμόχωστος έγινε παγκοσμίως γνωστή και για αυτό τον λόγο την είχαν ονομάσει Φαμακούστα. Ένας απο τους λόγους που η Αμμόχωστος έγινε γνωστή είναι το πολύ μεγάλο και εμπορικό λιμάνι της από το οποίο γίνονταν συνεχώς εξαγωγές και εισαγωγές, φέρνοντας λεφτά στην Κύπρο. Κάποιος Γερμανός που επισκέφθηκε την Αμμόχωστο είπε ότι ήταν μία από τις πλουσιότερες πόλεις του κόσμου. Η Αμμόχωστος είναι μια πόλη με ιστορικές μνήμες. Στην Αμμόχωστο εμφανίστηκαν πολλές πόλεις. Τα ονόματά τους είναι τα ακόλουθα: Αλάσια, Έγκωμη, Σαλαμίνα, Κωνστάντια, Αρσινόη και Αμμόχωστος.

Τόποι για να επισκεφτείς στην Αμμόχωστο:

-Τα Ενετικά Τείχη

-Ο πύργος του Οθέλλου

-Ναός Αγίου Νικολάου

-Το Ενετικό παλάτι

-Το Δημαρχείο

-Το Λύκειον Ελληνίδων

-Το λιμάνι Αμμοχώστου

-Το αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας

-Το γυμνάσιον Σαλαμίνας

 Στο Βαρώσι γινόνταν κάθε χρόνο και η γιορτή του πορτοκαλιού.

Kαι ένα ποιήμα για την Αμμόχωστο:

Μην μου πικραίνεσαι καλή μου πόλη.

Πάρε στη χούφτα μου νερό να πιείς,

Πουλιά για να πετάξεις, θάλασσα ως δροσούλα

Στο μέτωπο σου και γιρλάντα,να σε ιδώ.

 

ΣΑΛΑΜΙΝΑ

 Εκείνος που ίδρυσε την Σαλαμίνα ήταν ο Τεύκρος. Την ονόμασε έτσι, γιατί το νησί από το οποίο καταγόταν ήταν η Σαλαμίνα της Ελλάδας. Ο Τεύκρος πριν να χτίσει την Σαλαμίνα πολέμησε στον Τρωικό πόλεμο. Η Σαλαμίνα βρισκόταν σε μια πολύ καλή θέση κοντά στην θάλασσα και στη πεδιάδα της Μεσαορίας. Επίσης είχε πολλή ξυλεία και για αυτό έφτιαχναν καράβια και ασχολούνταν με το εμπόριο. Αυτοί ήταν και οι λόγοι που η Σαλαμίνα αναπτύχθηκε τόσο πολύ.

Οι αρχαιολόγοι έσκαψαν και βρήκαν πολλά αρχαία, όπως το Γυμνάσιο της Σαλαμίνας που φαίνεται στη φωτογραφία που ακολουθεί.