Διαθεματικό "project" με κεντρικό άξονα τον υπό έμφαση στόχο του αναλυτικού προγράμματος "Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι" 

Οι δραστηριότητες που παρουσιάζονται πιο κάτω έγιναν στο σχολείο μας μέσα στα πλαίσια του project και παρουσιάζονται από την  Ειρήνη Παπαθανασίου 

Προτεινόμενες Δραστηριότητες:

1. Κεντρικός άξονας το μάθημα της Ιστορίας και των Θρησκευτικών:Η κάθε τάξη ανάλογα με τη χρονική περίοδο που εξετάζει στο μάθημα της ιστορίας μπορεί να μελετήσει και κάποια μνημεία που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη αυτή περίοδο και βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές. Για παράδειγμα τα παιδιά της Ε' τάξης θα μπορούσαν να μελετήσουν κάποιες βυζαντινές εκκλησίες, τα παιδιά της Δ' τάξης την αρχαία Σαλαμίνα και την Έγκωμη. Αφού συγκεντρώσουν τις πληροφορίες τους και το φωτογραφικό υλικό (από εγκυκλοπαίδειες, τα βιβλία του "Δεν Ξεχνώ" και το Διαδίκτυο) μπορούν να τις παρουσιάσουν μέσα από κάποιες εργασίες όπως:

     Γράφω μια φανταστική συνέντευξη με ένα αρχαιολόγο που μόλις έχει συμπληρώσει τις ανασκαφές του στην αρχαία Έγκωμη (Λογισμικά: Storybook, Microsoft Word).

     Είμαι αθλητής στην αρχαία Σαλαμίνα και περιγράφω το γυμνάσιο της Σαλαμίνας (Λογισμικά: Storybook, Microsoft Word).

     Είμαι ιερέας και κάνω ξενάγηση στην εκκλησία μου. (Λογισμικά: Storybook, Microsoft Word).

Μπορεί ακόμη ο δάσκαλος με αφορμή διάφορες εθνικές επετείους να εμπλέξει τα παιδιά σε δραστηριότητες που να έχουν σχέση με το συγκεκριμένο project. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

     Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Αυξεντίου στις 3ης Μαρτίου ή και της επέτειο της 1ης Απριλίου, τα παιδιά θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα δικό τους λεύκωμα με ήρωες που γεννήθηκαν στα κατεχόμενα χωριά και πόλεις μας. Το λεύκωμα αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πληροφορίες για τον ίδιο τον ήρωα (ζωή και δράση του) και για τον τόπο καταγωγής του, καθώς και φωτογραφικό υλικό (Λογισμικό Microsoft Word, Microsoft Publisher).

 

2. Κεντρικός άξονας τα γεγονότα της εισβολής και του πραξικοπήματος: Τα παιδιά μπορούν κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Ελληνικών και της Ιστορίας να μελετήσουν τα γεγονότα της εισβολής και του πραξικοπήματος από το βιβλίο του "Δεν Ξεχνώ" και από επιπρόσθετο υλικό που ο δάσκαλος μπορεί να τους παρέχει (άφθονο υλικό στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών). Μετά τα παιδία μπορούν να εμπλακούν σε δραστηριότητες όπως:

     20 Ιουλίου 1974. Είσαι δημοσιογράφος της εφημερίδας "Αγώνας". Μαζί με την ομάδα σου ετοίμασε μια ανταπόκριση για τα γεγονότα της Τουρκικής εισβολής. Πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι η ανταπόκρισή θα σταλεί σ' όλο τον κόσμο, για να μπορέσουν οι άνθρωποι που βρίσκονται μακρυά να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη μέρα στο νησί μας. Άρα πρέπει να περιλάβεις όσες πιο πολλές λεπτομέρειες μπορείς. Η ανταπόκρισή σου μπορεί να ξεκινά ως εξής:"Σας μιλώ από την πόλη της Κερύνειας..." (Λογισμικό PowerPoint or Microsoft Word)

     15 Ιουλίου 1974. Είσαι δημοσιογράφος της εφημερίδας "Ελευθερία". Μαζί με την ομάδα σου ετοίμασε μια ανταπόκριση για τα γεγονότα του πραξικοπήματος. Πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι η ανταπόκριση θα σταλεί σ' όλο τον κόσμο, για να μπορέσουν οι άνθρωποι που βρίσκονται μακρυά να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει αυτή τη μέρα στο νησί μας. Άρα πρέπει να περιλάβεις όσες πιο πολλές λεπτομέρειες μπορείς. Η ανταπόκρισή σου μπορεί να ξεκινά ως εξής:"Σας μιλώ από την Λευκωσία..." (Λογισμικό PowerPoint or Microsoft Word)

     Ζεις με τους γονείς σου στην Κερύνεια. Είναι 7:00 το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974. Τρομαγμένος/η ξυπνάς από τους δυνατούς θορύβους μιας έκρηξης. Μαζί με την ομάδα σου φαντάσου και περίεγραψε τι ακολούθησε μετά από το απότομο ξύπνημα σας. Πώς αντέδρασαν τα μέλη της οικογένειας σου; Τι ακριβώς κάνατε; Ποιες ήταν οι σκέψεις και τα συναισθήματα σας; Η ιστορία που θα φτιάξεις μπορεί να είναι διάλογος ανάμεσα στα πρόσωπα της οικογένειας σου ή αφήγηση.

Το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσεις ονομάζεται Storybook. Αυτό το πρόγραμμα σου δίνει τη δυνατότητα να συμπεριλάβεις εικόνες και πρόσωπα μαζί με το κείμενο που θα γράψεις.

     Είναι λίγες μέρες μετά την εισβολή του 1974. Έχεις εκδιωχθεί από το σπίτι σου και μαζί με τους γονείς σου ζεις σ' ένα προσφυγικό καταυλισμό. Μαζί με την ομάδα σου περιέγραψε πώς περνάτε αυτές τις πρώτες μέρες. Τι δυσκολίες αντιμετωπίζεται; Πώς νιώθετε για όλα αυτά που σας συμβαίνουν; Ποιες είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σας; (Λογισμικό PowerPoint or Microsoft Word)

     Είσαι ένας δημοσιογράφος και θέλοντας να μην ξεχάσεις τα γεγονότα που συμβαίνουν στο νησί μας το καλοκαίρι του 1974, γράφεις καθημερινώς ημερολόγιο. Μαζί με την ομάδα σου παρουσίασε με χρονολογική σειρά σε μορφή ημερολογίου τα γεγονότα του πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής του 1974. (Λογισμικό PowerPoint or Microsoft Word)

     Εργάζεσαι στο Υπουργείο Οικονομικών το χειμώνα του 1974. Ο υπουργός σου έχει αναθέσει να παρουσιάσεις τις επιπτώσεις από την Τουρκική εισβολή στο νησί μας. Μαζί με την ομάδα σου φτιάξτε γραφικές παραστάσεις που να δείχνουν τις επιπτώσεις της εισβολής στους ανθρώπους και στην οικονομία του τόπου μας.

Το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσεις ονομάζεται Microsoft Excel. Για να φτιάξεις τις γραφικές παραστάσεις, ακολούθησε την παρακάτω διαδικασία:

1. Γράψε στον υπολογιστή τα αριθμητικά δεδομένα.

2. Κρατώντας πιεσμένο κάτω το αριστερό κουμπί του ποντικιού, μαύρισε όλα τα δεδομένα. Με αυτό τον τρόπο δείχνεις στον υπολογιστή ότι θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που έχεις επιλέξεις, για να φτιάξει την γραφική παράσταση.

3. InsertChart : Με αυτή την εντολή ο υπολογιστής θα ξεκινήσει να φτιάχνει τη γραφική παράσταση.

     Μια  από τις σημαντικές επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής στον νησί μας είναι η καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μαζί με την ομάδα σου σκέψου και γράψε μια φανταστική ιστορία για ένα μνημείο το οποίο έχει καταστραφεί. Η ιστορία σου μπορεί να έχει τον τίτλο: "Ένα μνημείο διηγείται την ιστορία του", ή " Τα μνημεία θρηνούν". Μέσα από την ιστορία αυτή ένα μνημείο ή και περισσότερα μνημεία (σε μορφή διαλόγου) θα μιλούν και θα εξιστορούν όλη την ιστορία τους, από τη στιγμή που κτίστηκαν μέχρι και την καταστροφή τους. Να θυμάσαι ότι όλη η αφήγηση  θα πρέπει να είναι στο πρώτο πρόσωπο.

Παρακάτω είναι μερικές χρήσιμες πληροφορίες που θα ήταν καλό να γράψεις στην αφήγηση σου:

- Πότε και πού χτίστηκε το μνημείο; (Δίνω πληροφορίες για την εποχή  

  αυτή)

- Ποιος το έκτισε; Για ποιο σκοπό;

- Η ιστορία του μέσα στους αίωνες

- Πότε ξεκίνησαν να το καταστρέφουν οι Τούρκοι; Γιατί το κάνουν αυτό;

- Πώς νιώθει για αυτό που του συμβαίνει;

(Μπορούν να δοθούν κάποιες απλές οδηγίες για τα παιδιά εκείνα που θα χρησιμοποιήσουν το PowerPoint:

Το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσεις, για να φτιάξεις την ιστορία σου ονομάζεται Power Point. Αυτό το πρόγραμμα σου δίνει την δυνατότητα να φτιάξεις μια σειρά από κάρτες πάνω στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνεται κείμενο και εικόνα. Παρακάτω είναι μερικές οδηγίες από το πρόγραμμα που θα σου φανούν χρήσιμες:

InsertNew Slide: Με την εντολή αυτή μια καινούρια κάρτα εμφανίζεται στην οθόνη.

InsertPictureFrom File: Με την εντολή αυτή μπορείς να βάλεις μια εικόνα σχετική με το μνημείο.

FileSave as: Με την εντολή αυτή αποθηκεύεις αυτά που έφτιαξες στον υπολογιστή.)