ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

 Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σ.Κ.Ν.Λ. έτος ίδρυσης 1989:  κοπιάστε - Σ.Κ.Ν.Λ. έτος ίδρυσης 1989:  κοπιάστε - Σ.Κ.Ν.Λ. έτος ίδρυσης 1989:  κοπιάστε - Σ.Κ.Ν.Λ. έτος ίδρυσης 1989: κοπιάστε  

CΥΛΛΟΓΟC  ΚΥΠΡΙΩΝ  ΝΟΜΟΥ  ΛΑΡΙCΑC

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 14 - 412 23 ΛΑΡΙΣΑ

ΤΗΛ.& ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΟ: 2410 239.658

2410 552.008, 2410 288.321

Εφοδιαστείτε με αρκετή υπομονή μέχρι να φορτωθεί η σελίδα. Ελπίζουμε στο τέλος της περιήγησης να πείτε πως ...άξιζε τον κόπο!!

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 

Εισαγωγή

Δ. Συμβούλιο

Τα μέλη μας

Ιδρυτική Πράξη

Σκοποί

Καταστατικό

σκοποί

μέσα

μέλη

εγγραφή

υποχρεώσεις

δικαιώματα

αποχώρηση

διαγραφή

Γ.

σύγκληση

αρμοδιότητες

απαρτία

λειτουργία

αποφάσεις

Δ.Σ.

συγκρότηση

αρμοδιότητες

πρόεδρος

αντιπρόεδρος

γεν. γραμματέας

ταμίας

Ελεγκτική Επιτρ.

συγκρότηση

αρμοδιότητες

Αρχαιρεσίες

εφορευτική επιτροπή

ψηφοφορία

Οικονομικά

πόροι

βιβλία

Τροποποίηση

Διάλυση

σφραγίδα

 

Τα ΔΣ του Συλλόγου

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 Εισαγωγή

Τον Οκτώβριο του 1989 μια χούφτα Κυπρίων οι οποίοι βρέθηκαν και διέμεναν για διάφορους λόγους στην πόλη της Λάρισας αποφάσισαν τη σύσταση Σωματίου-Συλλόγου με την επωνυμία "ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ". Την 21η του μηνός συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Λάρισας και ενέκριναν τα 29 άρθρα του Καταστατικού που συγγράφτηκε για το σκοπό αυτό, υπογράφτηκε και υποβλήθηκε στο Πρωτοδικείο Λάρισας προς έγκριση-αναγνώριση. Η αναγνώριση του καταστατικού επικυρώθηκε την 7η Μαρτίου 1990 με τον υπ' αριθ. Μητρώου 1636/1990 του Πρωτοδικείου και έτσι γεννήθηκε ο Σ.Κ.Ν.Λ.

Αξίζει να μνημονεύσουμε τα ιδρυτικά μέλη (κατ' αλφαβητική σειρά):

Θεοδωροπούλου Κατερίνα,  Παττιχίδου ΚυριακήΞενοφώντος ΞενοφώνΜάρκου Ανδρέας του ΗλίαΑναστασιάδου-Καγγά ΟλγαΑντωνίου ΚαλλισθένηΜπαρπούτη-Νάκα ΚαλλιόπηΛουκάς ΣάββαςΛουκά ΜέλπωΓερμανού ΤασούλαΝιτσιος ΘεόδωροςΔημητρίου ΠαναγιώτηςΓεωργιάδης ΠαναγιώτηςΜαντορίνης ΠαναγιώτηςΚίτσιου ΓιώργοςΜάρκου Ανδρέας του ΝικολάουΓιάγκου ΑνδρέαςΚίτσιου ΕλένηΚαγγάς ΜανώληςΠατέας Βασίλης Πατέα ΔήμητραΚωνσταντίνου Κων/νοςΧατζηκωστη-Ζάγουρα Παναγιώτα.

 Διοικητικό Συμβούλιο για το 2011-2013

ΠΡΟΕΔΡΟΣ  -  Αυγουστή Αυγουστίνος (Ντίνος)   

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ  -  Σακογιάννης Παναγιώτης   

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  -   Νέστωρας Ανδρέας

ΤΑΜΙΑΣ  -   Πόζιος Κώστας   

ΜΕΛΟΣ  -  Mπαρμπούτη Νάκα Πίτσα   

ΜΕΛΟΣ  -  Αντωνίου Τσιάκαλου Καλλισθένη

ΜΕΛΟΣ  -  Μπρούφα Ειρήνη

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ   -  Ο Ανδρέου Ανδρέας, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα λειτουργίας χορευτικού συγκροτήματος.

   

                                                               

 Τα μέλη μας

Σύντομα θα προστεθεί ονομαστικός κατάλογος των μελών μας

 Ιδρυτική Πράξη - Σκοποί

Η ιδρυτική Πράξη του Συλλόγου έγινε την 21η Οκτωβρίου 1989 στην οποίαν εγκρίθηκαν τα άρθρα του Καταστατικού από την Ιδρυτική Γ.Σ. των μελών-ιδρυτών του Συλλόγου, υπογράφτηκε το Καταστατικό και υποβλήθηκε στο Πρωτοδικείο Λάρισας προς έγκριση-αναγνώριση. Η αναγνώριση του καταστατικού επικυρώθηκε την 7η Μαρτίου 1990 με τον υπ' αριθ. Μητρώου 1636/1990 του Πρωτοδικείου Λάρισας.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε με σκοπούς: τη σύσφιξη των σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ των μελών του Συλλόγου και την προώθηση και επίλυση προβλημάτων, που απασχολούν αυτούς, τη διάδοση των κυπριακών παραδόσεων και γενικά της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Κύπρου, την ενεργό παρακολούθηση και επεξεργασία των προβλημάτων που απασχολούν την Κύπρο και τη συμβολή στη διατύπωση προτάσεων για τη λύση τους, τη διοργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων, διασκέψεων εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών και μη εκδηλώσεων, τη συνεργασία του συλλόγου με άλλους συλλόγους Κυπρίων που εδρεύουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς επίσης και με τους πολιτιστικούς κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της πόλης της Λάρισας, αλλά και άλλων πόλεων του εσωτερικού και εξωτερικού και ειδικότερα της Κύπρου, τη δημιουργία κυπριακής λέσχης και χορευτικών ή άλλων συγκροτημάτων, την έκδοση εντύπων η προβολή ταινιών και γενικά η χρησιμοποίηση των μέσων δημοσιότητας, για την ενημέρωση των μελών του και του κοινού.

 

 Καταστατικό

TΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΠΡΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ  Α

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 1

ΣΥΣΤΑΣΗ - ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΕΔΡΑ

Συνιστάται, σωματείο με την επωνυμία: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ NOΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ, με έδρα την πόλη της Λάρισας.

ΑΡΘΡΟ 2

ΣΚΟΠΟΙ - ΜΕΣΑ

1.        Σκοποί του Συλλόγου είναι:

α) Η σύσφιξη των σχέσεων και η ανάπτυξη της συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του Συλλόγου, καθώς και η προώθηση και επίλυση των προβλημάτων, που απασχολούν τους Κύπριους που κατοικούν και διαμένουν στο Νομό Λάρισας.

β) Η συμβολή και η με κάθε τρόπο βοήθεια στον αγώνα του Κυπριακού Λαού για αυτοδιάθεση, ανάκτηση και περιφρούρησης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

γ) Η διάδοση, διάσωση και περιφρούρηση των κυπριακών παραδόσεων και γενικά της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της Κύπρου.

δ) Η ενεργός παρακολούθηση και συστηματική επεξεργασία των προβλημάτων που απασχολούν την Κύπρο και συμβολή στη διατύπωση προτάσεων για τη λύση τους, με κύριο στόχο την αξιοποίηση των πολιτιστικών και πνευματικών δυνάμεων του τόπου.

2.     Μέσα για την επίτευξη των σκοπών του Συλλόγου είναι:

α) Η δημιουργία ειδικών επιτροπών για την έρευνα, μελέτη προώθηση και επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τα μέλη του συλλόγου, αλλά και, τον λαό της Κύπρου γενικότερα.

β) Η διοργάνωση διαλέξεων, σεμιναρίων, διασκέψεων εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών και μη εκδηλώσεων.

γ) Η συνεργασία του συλλόγου με άλλους συλλόγους Κυπρίων που εδρεύουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, καθώς επίσης και με τους πολιτιστικούς κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της πόλης της Λάρισας, αλλά και άλλων πόλεων του εσωτερικού και εξωτερικού και ειδικότερα της Κύπρου.

δ) Η δημιουργία κυπριακής λέσχης και χορευτικών ή άλλων συγκροτημάτων.

ε) Η έκδοση εντύπων η προβολή ταινιών και γενικά η χρησιμοποίηση των μέσων δημοσιότητας, για την ενημέρωση των μελών του και του κοινού.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΝ  Β

ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΑΡΘΡΟ 3

ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΩΝ

Τα μέλη του Συλλόγου διακρίνονται σε τακτικά και επίτιμα.

α) Τακτικά μέλη μπορούν να γίνουν όλοι οι Κύπριοι ή Κυπριακής καταγωγής ή σύζυγοι προσώπων Κυπριακής καταγωγής, που κατοικούν ή διαμένουν στην πόλη και στο Νομό Λάρισας και αποδέχονται τους όρους του καταστατικού.

Η εγγραφή των τακτικών μελών γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ύστερα, από γραπτή αίτηση του ενδιαφερομένου και την επίδειξη οποιουδήποτε εγγράφου που να αποδεικνύει την κυπριακή καταγωγή τους η τη συζυγική σχέση με Κύπριο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου είναι υποχρεωμένο να αποφασίσει για την αίτηση μέσα σ' ένα μήνα από την υποβολή της. Αν το Δ.Σ. απορρίψει την αίτηση ή παραλείψει να αποφασίσει μέσα σ' ένα μήνα από την υποβολή της, ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα να προσφύγει στην πρώτη Τακτική ή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών. Άν και η Γ.Σ. αρνηθεί την εγγραφή ο αιτών δικαιούται να επιδιώξει την εγγραφή (εγείροντας σχετική αγωγή ενώπιον του Ειρηνοδικείου Λάρισας. Στην περίπτωση αυτή η ιδιότητα του μέλους αποκτάται από την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης.

β) Επίτιμα μέλη ανακηρύσσονται από την Τακτική Γενική Συνέλευση ύστερα από εισήγηση του Δ.Σ. πρόσωπα, που πρόσφεραν θετικές υπηρεσίες στην Κύπρο, στους αγώνες της Κύπρου ελευθερία και ανεξαρτησία, καθώς επίσης και στο Σύλλογο. Τα επίτιμα μέλη δεν έχουν δικαίωμα να εκλεγούν ή να εκλέγονται και οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στο Σύλλογο.

ΑΡΘΡΟ 4

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ - ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  ΜΕΛΩΝ.

Α. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ

Τα μέλη του Συλλόγου έχουν τις παρακάτω υποχρεώσεις:

α) Να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις και σε κάθε άλλη δραστηριότητα του Συλλόγου και να συμπαρίστανται στα όργανα της Διοίκησης στην άσκηση των καθηκόντων και επιδιώξεων της.

β) Να τηρούν το καταστατικό και να συμμορφώνονται με τις απο­φάσεις της Γενικής Συνέλευσης, του Διοικητικού Συμβουλίου και των άλλων οργάνων του Συλλόγου και να μην προβαίνουν σε πράξεις που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα του.

γ) Να εκπληρώνουν τακτικά τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον σύλλογο.

δ) Να ενημερώνουν το Σύλλογο για κάθε ζήτημα που τους απασχολεί και να συνεργάζονται μαζί του για την εξεύρεση της καταλληλότερης λύσης.

Β. ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ  ΤΩΝ  ΜΕΛΩΝ

Όλα τα μέλη του Συλλόγου έχουν ίσα δικαιώματα. Ιδιαίτερα τα μέλη του δικαιούνται:

α)  Να συμμετέχουν και να ψηφίζουν στις Γενικές Συνελεύσεις των μελών του Συλλόγου.

β)  Να συμμετέχουν στα όργανα διοίκησης του Συλλόγου, σαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής και στις οποιεσδήποτε επιτροπές ή ομάδες εργασίας.

γ)  Να συμμετέχουν στις συγκαλούμενες από τον Σύλλογο συσκέψεις ή συγκεντρώσεις.

δ)  Να πληροφορούνται τα σχετικά με την πορεία των υποθέσεων του Συλλόγου θέματα, να λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου των βιβλίων του, καθώς επίσης και να λαμβάνουν αντίγραφα των πρακτι­κών και των άλλων εγγράφων του.

ε)  Να αποχωρούν οποτεδήποτε από τη δύναμη του Συλλόγου, τηρώντας τους σχετικούς όρους του καταστατικού.

ΑΡΘΡΟ  5

ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ - ΠΟΙΝΕΣ

Τα πειθαρχικά παραπτώματα στα οποία μπορεί να υποκύψουν τα μέλη του Συλλόγου και της Διοίκησης ορίζονται τα ακόλουθα:

α) Η ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του μέλους του Συλλόγου η της Διοίκησης δράση τους, στην οποία περιλαμβάνεται η αντίθεση με τους σκοπούς και τα συμφέροντα του συλλόγου.

β) Οι σοβαρές και επανειλημμένες παραβιάσεις του καταστατικού.

γ) Η μη εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων.

δ) Κάθε παράβαση της νομοθεσίας για τα σωματεία με υπαίτια πράξη ή παράλειψη μελών του Συλλόγου ή της Διοίκησης.

Κάθε πειθαρχικό παράπτωμα έχει σαν άμεση συνέπεια την επιβολή πειθαρχικής ποινής.

Πειθαρχικές ποινές είναι:

α) Έγγραφη παρατήρηση.

β) Η πρόσκαιρη μέχρι 3 μήνες αναστολή του δικαιώματος συμμετοχής στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. ή της Γ.Σ.

γ) Η πρόσκαιρη αναστολή της ιδιότητας του μέλους μέχρι 3 μήνες.

δ) Η αποβολή και διαγραφή του μέλους από το μητρώο μελών.

ΑΡΘΡΟ  6

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ  ΚΥΡΩΣΕΩΝ

Αρμόδιο όργανο για την άσκηση της πειθαρχικής δίωξης και την επιβολή της πειθαρχικής ποινής είναι το Διοικητικό Συμβούλιο που αποφασίζει σε ειδική συνεδρίαση. Η απόφαση του λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών της Διοίκησης.

   Πριν από την επιβολή της ποινής το μέλος, εναντίον του οποίου κινείται η πειθαρχική διαδικασία, καλείται σε έγγραφη απολογία, που πρέπει να δοθεί μέσα σε ένα μήνα. Αν περάσει η προθεσμία χωρίς να γίνει η απολογία, επιβάλλεται ποινή χωρίς αυτή.

ΑΡΘΡΟ  7

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ -  ΔΙΑΓΡΑΦΗ

1.          ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Τα μέλη έχουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν οποτεδήποτε από τον Σύλλογο. Για την αποχώρηση απαιτείται, γραπτή αίτηση του μέλους, προς το Δ.Σ., η οποία πρέπει να υποβληθεί τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από τη λήξη του λογιστικού έτους και ισχύει για το τέλος αυτού.

Το μέλος που αποχωρεί δεν έχει κανένα δικαίωμα στην περιουσία του σωματείου.

2.         ΔΙΑΓΡΑΦΗ

Τα μέλη του Συλλόγου διαγράφονται:

α) Στις περιπτώσεις που υποκύπτουν στα πειθαρχικά παραπτώματα του άρθρου 5 του καταστατικού και ειδικότερα όταν με  την ανάρμοστη συμπεριφορά τους και για κομματικές σκοπιμότητες εκθέτουν το σύλλογο και παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του και την επίτευξη των σκοπών για τους οποίους έχει συσταθεί.

β)  Όταν υπάρχει σπουδαίος λόγος.

Η διαγραφή μέλους γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, μετά από εισήγηση του Δ.Σ. και ακρόαση του μέλους που πρό­κειται να αποβληθεί.

Το μέλος που αποβλήθηκε, μέσα σε 2  μήνες από την γνωστοποί­ηση της απόφασης της Γ.Σ. για την αποβολή του, έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο αρμόδιο δικαστήριο, άν η αποβολή του έγινε ενα­ντίον των όρων του καταστατικού, ή χωρίς να συντρέχει σπουδαίος λόγος.

3. ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΗ.

Για την επανεγγραφή του μέλους που αποχωρεί ή διαγράφηκε ν απαιτείται εξόφληση όλων των καθυστερημένων εισφορών και τηρείται η προβλεπόμενη από το άρθρο 3 του καταστατικού διαδικασία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Γ

ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΑΡΘΡΟ  8

Τα όργανα του Συλλόγου είναι:

α)  Η Γενική Συνέλευση των μελών.

β)  Το Διοικητικό Συμβούλιο.

γ)  Η Ελεγκτική Επιτροπή.

Α.            ΓΕΝΙΚΗ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΑΡΘΡΟ  9

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ  -  ΣΥΓΚΛΗΣΗ  Γ.Σ.

1.        Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο του Συλλόγου και  απαρτίζεται από τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη του Συλλόγου.

2.        Διακρίνεται σε Τακτική, Έκτακτη και Καταστατική.

Α) Η Τακτική Γενική Συνέλευση συνέρχεται κάθε χρόνο μέσα στο μήνα Οκτώβριο και συγκαλείται από το Δ.Σ. με γραπτή ατομική πρόσκληση, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα και στέλνεται στα μέλη του Συλλόγου 10 τουλάχιστον ημέρες πριν από την πραγματοποίηση  της Γ.Σ.

Η πρόσκληση πρέπει να περιέχει απαραίτητα τον τόπο, τον χώρο και τον χρόνο σύγκλησης της Γ.Σ., καθώς επίσης και τα θέματα ημερήσιας διάταξης που είναι:

α) Η έγκριση του ισολογισμού και προϋπολογισμού.

β) Η έγκριση της έκθεσης των πεπραγμένων του Δ.Σ. και του προγράμματος δράσης.

γ) Η έγκριση της έκθεσης της Ελεγκτικής Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση.

δ) Κάθε άλλο θέμα που προτείνει το Δ.Σ.

Με τον ίδιο τρόπο συγκαλείται κάθε δύο χρόνια ή εκλογοαπολογιστική Τακτική Γ.Σ., που έχει σαν θέματα ημερήσιας τον απολογισμό του απερχόμενου Δ.Σ., την ανάδειξη των οργάνων του Συλλόγου και κάθε άλλο θέμα που προτείνεται από το απερχόμενο Δ.Σ.

Β) Έκτακτη Γενική Συνέλευση συγκαλείται από το Δ. Σ. όταν κριθεί αναγκαίο ή όταν το ζητήσουν με γραπτή αίτηση τους, στην οποία πρέπει να αναφέρονται τα θέματα ημερήσιας διάταξης, μέλη του Συλλόγου που αποτελούν το 1/5 των ταμειακά τακτοποιη­μένων.

Στην τελευταία περίπτωση το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να συγκαλέσει τη Γ.Σ. μέσα σε 20 μέρες από την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση που περάσει η παραπάνω προθεσμία, χωρίς να συγκλη­θεί η Γ.Σ., τα μέλη που υπογράψουν την αίτηση έχουν το δικαίωμα ν προσφύγουν  στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας ,το οποίο μπορεί να τα εξουσιοδοτήσει να συγκαλέσουν αυτά Γ.Σ.

Γ) Καταστατική Γ.Σ. συγκαλείται ειδικά για την τροποποίηση του καταστατικού του Συλλόγου.

ΑΡΘΡΟ  10

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Γ.Σ.

Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει για κάθε θέμα που δεν υπάγεται, σύμφωνα με το νόμο ή το καταστατικό αυτό, στην αρμοδιότητα άλλου οργάνου.

Στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γ.Σ. ανήκουν:

α) Ο έλεγχος και η εποπτεία των πράξεων των οργάνων του Συλλόγου.

β) Η εκλογή και η παύση των οργάνων της Διοίκησης.

γ) Η διαγραφή μέλους από το μητρώο μελών του Συλλόγου.

δ) Η έγκριση του ετήσιου Ισολογισμού, των πεπραγμένων του Δ.Σ. και της έκθεσης της ελεγκτικής επιτροπής.

ε) Η έγκριση του ετησίου προϋπολογισμού εσόδων και εξόδων και του προγράμματος δράσης.

στ) Η τροποποίηση του καταστατικού.

ζ) Ο Η μεταβολή του σκοπού.

η) Η διάλυση του σωματείου και ορισμός των εκκαθαριστών.

θ) Η εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής.

ι) Η έγκριση των αποφάσεων του Δ.Σ., που αφορούν την αγορά ή εκποίηση ακινήτων του συλλόγου και άλλων εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί ακινήτων του, καθώς και την αποδοχή κληρονομιών, κληροδοσιών και δωρεών υπέρ αυτού.

ια) Η συζήτηση της προσφυγής μέλους του Συλλόγου εναντίον αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου.

ιβ) Η έγκριση του εσωτερικού κανονισμού του Συλλόγου.

ιγ) Η εγγραφή του συλλόγου σε δευτεροβάθμιο σωματείο των Συλλόγων Κυπρίων όλης της χώρας και η εκλογή αντιπροσώπων σ' αυτό.

ΑΡΘΡΟ 11

ΑΠΑΡΤΙΑ  Γ.Σ.

1.      Η  Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία, όταν στη συνεδρίαση παραβρίσκεται το 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών,

2.      Αν δεν επιτευχθεί απαρτία συγκαλείται νέα Γ.Σ. με τα ιδία θέματα και στον ίδιο τόπο και χρόνο μέσα σε 8 ημέρες από την αναβληθείσα Γ.Σ. Η πρόσκληση στη συνέλευση αυτή δημοσιεύεται στον τοπικό τύπο, και η γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων μελών.

3.      Κατ' εξαίρεση για την τροποποίηση του καταστατικού και τη διάλυση του συλλόγου, απαιτείται η παρουσία του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

ΑΡΘΡΟ 12

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ   Γ.Σ.

1. Τις εργασίες της Γ.Σ. διευθύνει Τριμελές Προεδρείο, που εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση. Μέχρι την εκλογή του προεδρείου καθήκοντα Προέδρου της συνέλευσης ασκεί ο Πρόεδρος του Δ.Σ. ή ο νόμιμος αναπληρωτής του.

Το προεδρείο της Γ.Σ. μετά την εκλογή του εκλέγει από τα μέλη του τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα και ορίζει από τους παρόντες δυο φηφοσυλλέκτες, εκτός αν η Γ.Σ. έχει σαν θέμα διενέργεια αρχαιρεσιών, οπότε εκλέγεται Εφορευτική Επιτροπή.

2. Η Γ.Σ. μπορεί να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις μόνο πάνω σε θέματα, που αναγράφονται στην ημερήσια διάταξη.

Για τη συζήτηση και τις αποφάσεις που παίρνονται, τηρούνται από το Γραμματέα πρακτικά της Γ.Σ. που υπογράφονται από το Προεδρείο, τον Γραμματέα και τους ψηφοσυλλέκτες ή την Εφορευτική Επιτροπή.

3.Η ψηφοφορία στη Γ.Σ. διακρίνεται σε μυστική και φανερή.

Η μυστική ψηφοφορία γίνεται πάντοτε με ψηφοδέλτια με την εποπτεία και τον έλεγχο των ψηφοσυλλεκτών ή προκειμένου για αρχαιρεσίες, της Εφορευτικής Επιτροπής.

Τα ψηφοδέλτια θεωρούνται έγκυρα, εφόσον είναι ομοιόμορφα και δεν περιλαμβάνουν σημεία η φράσεις άσχετα με το θέμα, που να παραβιάζουν κατά την κρίση των φηφοσυλλεκτών ή της εφορευτικής επιτροπής, τη μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Η ψηφοφορία είναι μυστική όταν αναφέρεται:

α)    Σε εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Ελεγκτικής Επιτροπής και της Εφορευτικής Επιτροπής.

β)    Σε θέματα εμπιστοσύνης προς τη Διοίκηση.

γ)    Σε προσωπικά ζητήματα.

δ)    Στην αποβολή μέλους από τον Σύλλογο.

ε)    Στην τροποποίηση του καταστατικού.

στ)  Στη διάλυση του Συλλόγου.

ζ)    Σε κάθε θέμα που κρίνει σκόπιμο το προεδρείο της συνέλευσης.

Η φανερή ψηφοφορία γίνεται για όλα τα άλλα θέματα της Γ.Σ. και γίνεται με ανύψωση των χεριών, ποτέ όμως δια βοής.

4.Τα μέλη του Δ.Σ. και της Ελεγκτικής Επιτροπής δεν έχουν δικαίωμα ψήφου σε προσωπικά ζητήματα απαλλαγής από ευθύνες τους προς τον Σύλλογο.

ΑΡΘΡΟ  13

ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ.

1.        Οι αποφάσεις των Γ.Σ. λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών (50-συν 1).

2.        Για την τροποποίηση του καταστατικού και. την διαγραφή μέλους για σπουδαίο λόγο, η απόφαση της Γ.Σ. λαμβάνεται με πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων.

3.        Για την μεταβολή των σκοπών του Συλλόγου απαιτείται γραπτή συναίνεση όλων των μελών.

4.        Για τη διάλυση του Σωματείου η απόφαση του Γ.Σ. λαμβάνεται με πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων μελών.

Η απόφαση της Γ. Σ. που αντίκειται στο νόμο ή στο καταστατικό, μπορεί να ακυρωθεί με απόφαση του Ειρηνοδικείου της Λάρισας, μετά από αγωγή μέλους του Συλλόγου, που δεν συναίνεσε σ' αυτή. Η αγωγή πρέπει να ασκηθεί μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 6 μηνών από την έκδοση της απόφασης της Γ. Σ.

Β.            ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΑΡΘΡΟ 14

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ  -  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Γ.Σ.

1.        Ο Σύλλογος διοικείται από επταμελές διοικητικό Συμβούλιο» το οποίο εκλέγεται κάθε δύο χρόνια από την Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου.

2.         Μέσα σε δέκα ημέρες από την εκλογή του, συγκαλείται για την πρώτη του συνεδρίαση, από τον πλειοφηφίσαντα σύμβουλο ή σε περίπτωση αδράνειας του από τον αμέσως επόμενο πλειοφηφίσαντα. Στη συνεδρίαση αυτή συγκροτείται σε σώμα εκλέγοντας από τα μέλη του τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία και παραλαμβάνει από το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο τα βιβλία, τη σφραγίδα και ό,τι έχει σχέση με τον σύλλογο.

3.        .Το Δ.Σ. συνέρχεται τακτικά μια φορά το μήνα, ύστερα από γραπτή πρόσκληση του Προέδρου του, στην οποία ορίζονται τα θέματα ημερήσιας διάταξης, ο τόπος και ο χρόνος της συνεδρίασης.

4.        Το Δ.Σ. συγκαλείται έκτακτα από τον πρόεδρο ή τον νόμιμο αναπληρωτή του, όταν κριθεί αναγκαίο, ή όταν το ζητήσουν 3 από τα μέλη του ή η Ελεγκτική Επιτροπή με γραπτή αίτηση τους, στην οποία περιέχονται οι λόγοι της σύγκλησης και τα προς συζήτηση θέματα.

5.        Το Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκεται ρε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον 4 μέλη του.

6.        Οι αποφάσεις του Δ.Σ. παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών. Σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου. Οι αποφάσεις του Δ.Σ. καταχωρούνται στο βιβλίο πρακτικών και υπογράφεται απ' όλα τα μέλη του Δ.Σ. του παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση.

7.        Ο Σύμβουλος, που απουσιάζει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου αποβάλλει την ιδιότητα του.

8.        Κάθε μέλος του Δ.Σ. μπορεί να παραιτηθεί ελεύθερα και οποτεδήποτε από την ιδιότητα του αυτή με γραπτή δήλωση του στον Πρόεδρο.

9.        Ο Σύμβουλος, που για οποιοδήποτε λόγο, αποβάλλει την ιδιό­τητα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, αναπληρώνεται από τον αμέσως επόμενο υποψήφιο του ιδίου συνδυασμού.

10.     Σε περίπτωση αποχώρησης ανεξάρτητου μέλους του Δ.Σ. η θέση του καταλαμβάνεται από άλλο ανεξάρτητα ή τον συνδυασμό που έχει το μεγαλύτερο υπόλοιπο.

ΑΡΘΡΟ 15

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Δ.Σ.

1.        Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίζει πάνω σ' όλα τα θέματα που αφορούν τη διοίκηση, τη διαχείριση και γενικά τη λειτουργία του Συλλόγου, για την επιδίωξη των σκοπών του, στα πλαίσια του νόμου, του καταστατικού αυτού και' των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης.

2.        διαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:

α) Συγκαλεί τις τακτικές και έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των μελών του Συλλόγου και καθορίζει τα θέματα που θα συζητηθούν σ' αυτές.

β) Εφαρμόζει  τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και εποπτεύει

την εκτέλεση τους.

γ) Αποφάσιζε ι για την έγγραφη νέων μελών.

δ) Καταρτίζει τον εσωτερικό κανονισμό και τον υποβάλλει στη Γ.Σ.

για έγκριση.

ε) Προσλαμβάνει και απολύει το προσωπικό των γραφείων ή της λέσχης του συλλόγου και καθορίζει τις αποδοχές του.

στ) Αποφασίζει για τα τρέχοντα έξοδα διοίκησης και λειτουργίας του Συλλόγου.

ζ) Αποφασίζει και εγκρίνει τα έξοδα μετακίνησης του Δ.Σ. για υποθέσεις του Συλλόγου.

η) Αποφασίζει για την συμμέτοχη και εκπροσώπηση του συλλόγου σε διάφορους φορείς και εκδηλώσεις.

3.        Οι υπηρεσίες του κάθε μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου είναι τιμητικές και παρέχονται χωρίς αμοιβή. Δικαιολογούνται μόνο έξοδα κίνησης, παράστασης και οδοιπορικά.

ΑΡΘΡΟ 16

Α) ΠΡΟΕΔΡΟΣ

1.   Ο Πρόεδρος συγκαλεί το Δ.Σ. σε συνεδρίαση, υπογράφοντας τις προσκλήσεις, προεδρεύει και διευθύνει τις συνεδριάσεις του. Εισηγείται σε συνεργασία με το Γενικό Γραμματέα τα προς συζήτηση θέματα και προΐσταται γενικά στο Σύλλογο.

2.   Προωθεί, σε συνεργασία με τον Γενικό  Γραμματέα, τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης.

3.   Εκπροσωπεί τον Σύλλογο απέναντι σε κάθε αρχή Δικαστική, Κρατική, Δημοτική, Κοινοτική, τις Τράπεζες και κάθε είδους Οργανισμούς και νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου ή φυσικά πρόσωπα.

4.        Συνάπτει έγκυρες συμβάσεις και συμφωνίες στο όνομα του Συλλόγου, σε εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ.

5.Επιβλέπει την πιστή τήρηση του καταστατικού και των νόμων φροντίζει για την οργάνωση και' καλή λειτουργία του Συλλόγου και ασκεί έλεγχο σ' όλα τα υπηρεσιακά όργανα και τον Ταμία στη διαχείριση του.

6.Εκθέτει την κατάσταση του Συλλόγου και τη δράση του Διοικητικού Συμβουλίου στις Γ.Σ.

7.Δέχεται και ασκεί αγωγές, ένδικα μέσα κάθε είδους ή παραιτείται απ' αυτά, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ., για κάθε υπόθεση ή δίκη που γίνεται στο όνομα του Συλλόγου την οποία εκπροσωπεί και διορίζει πληρεξούσιους Δικηγόρους·.

8.Δέχεται όλα τα έγγραφα που απευθύνονται ή κοινοποιούνται το Σύλλογο και υπογράφει όλα τα εξερχόμενα έγγραφα αυτού και κάθε εντολή προς πληρωμή, χρηματικό ένταλμα ή επιταγή.

ΑΡΘΡΟ  17

Β) ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Αντιπρόεδρος αντικαθιστά τον Πρόεδρο του Συλλόγου σ' όλες αρμοδιότητες του, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος και γενικά πρόσκαιρης και δικαιολογημένης αδυναμίας να ασκήσει τα καθήκοντα του.

ΑΡΘΡΟ  18

Γ)  ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

1.        Ο Γενικός Γραμματέας τηρεί τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Δ.Σ. και της Γ.Σ., διεξάγει την αλληλογραφία του Συλλόγου, ταξινομεί και διαφυλάσσει τα έγγραφα και τα έντυπα του συλλόγου σε κατάλληλο αρχείο, κρατά όλα τα Βιβλία και τη σφραγίδα του συλλόγου, συνυπογράφει με τον Πρόεδρο τα έγγραφα και εκπροσωπεί μαζί του τον Σύλλογο.

2.        Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Γενικού Γραμματέα και γενικά πρόσκαιρης και δικαιολογημένης αδυναμίας να ασκήσει τα καθήκοντα του, αναπληρώνεται από μέλος  του Διοικητικού Συμ­βουλίου, που ορίζεται απο αυτό.

ΑΡΘΡΟ 19

ΔΤΑΜΙΑΣ

1.        Ο Ταμίας τηρεί τα διαχειριστικά βιβλία και τα οικονομικά του Συλλόγου, προσυπογράφει με τον Πρόεδρο κάθε έγγραφο που αφορά τα οικονομικά θέματα.

2.        Εισπράττει τις συνδρομές των μελών και κάθε έσοδο του Συλλόγου και διενεργεί τις πληρωμές.

3.        Καταρτίζει τον ετήσιο απολογισμό εσόδων-εξόδων και τον υποβάλλει στο Δ.Σ. και την Τακτική Γενική Συνέλευση για έγκριση.

4.        Διενεργεί τις καταθέσεις των χρημάτων του Συλλόγου σε Τράπεζα ή Ταμιευτήριο, που έχουν υποκατάστημα στη Λάρισα και που αποφασίζεται από το Δ.Σ.  Από τα χρήματα του συλλόγου μπορεί να κρατάει στα χέρια του μέχρι 10.000 δρχ. για την αντιμετώπιση των εκτάκτων οικονομικών αναγκών. Το ποσό αυτό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Δ.Σ.

5.        Η Διαχειριστική περίοδος διαρκεί δύο χρόνια, όσο η θητεία του Δ.Σ.

6.        Τον Ταμία όταν απουσιάζει η κωλύεται τον αναπληρώνει ένα 'μέλος του Δ.Σ., που ορίζεται από το Δ. Σ.

Γ.            ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΑΡΘΡΟ 20

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Α.    ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

1.        Η Ελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από τρία (3) μέλη και εκλέγεται από την Τακτική Γενική Συνέλευση, με το Διοικητικό Συμβούλιο.

2.        Η θητεία της ακολουθεί τη θητεία του Διοικητικού Συμβου­λίου.

3.        Η Ελεγκτική Επιτροπή, μόλις εκλεγεί συγκροτείται σε σώμα και εκλέγει τον Πρόεδρο της, ο οποίος συγκαλεί και διευθύνει τις συνεδριάσεις  και όλο το έργο της."

4.        Η Ελεγκτική Επιτροπή συνέρχεται τακτικά κάθε τρεις μήνες ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της. Η πρόσκληση περιέχει τα θέματα για τα οποία συγκαλείται, η Ελεγκτική Επιτροπή και γνωστοποιείται στα μέλη της 10 ημέρες πριν από τη συνεδρίαση. 'Αν ο Πρόεδρος δεν πραγματοποιήσει τη σύγκληση της, δικαιούνται να συγκαλέσουν τα μέλη της.

5.        Η Ελεγκτική Επιτροπή συνέρχεται έκτακτα όταν κριθεί αναγκαίο από τον Πρόεδρο, ή το ζητήσουν τα δύο μέλη της ή το Δ.Σ. με έγγραφη αίτηση, στην οποία πρέπει να αναφέρονται τα προς συζήτηση θέματα.

6.        Η Ελεγκτική Επιτροπή βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα τουλάχιστον 2 μέλη της και οι αποφάσεις της παίρνονται με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών.

7.        Σε περίπτωση παραίτησης αποχώρησης ή διαγραφής μέλους της Ελεγκτικής Επιτροπής εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις του άρθρου 14 του καταστατικού.

Β. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

1.        Η Ελεγκτική Επιτροπή παρακολουθεί και ελέγχει την Οικονομική διαχείριση του Συλλόγου.

2.        Το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να παραδίδει στην Ελ. Επιτροπή όλα τα βιβλία και στοιχεία της διαχείρισης του Συλλόγου για τη διευκόλυνση του έργου της.

3.        Κάθε χρόνο η Ελεγκτική Επιτροπή συντάσσει έκθεση για την οικονομική διαχείριση, την οποία υποβάλλει στην Τακτική Γ.Σ. για έγκριση.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ

ΑΡΘΡΟ 21

ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1.        Οι αρχαιρεσίες διενεργούνται από τριμελή εφορευτική επιτροπή, που εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία και με το σύστημα της απλής αναλογικής από τη Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου

2.        Σε περίπτωση που δεν υποβληθούν υποψηφιότητες σε συνδυασμούς, οι υποψήφιοι μπαίνουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων με αλφαβητική σειρά.

3.        Αμέσως μετά την εκλογή της εκλέγει από τα μέλη της τον Πρόεδρο της. Για τη διενέργεια των αρχαιρεσιών  παραλαμβάνει από το Δ.Σ. το εκλογικό υλικό, που αποτελείται από ένα αντίγραφο του μητρώου μελών του Συλλόγου, τα ψηφοδέλτια, τους φακέλους, τη σφραγίδα του Συλλόγου, την κάλπη, το βιβλίο πρακτικών της Γ.Σ. και ότι άλλο κατά τη κρίση της μπορεί να διευκολύνει το έργο της.

4.        Η Εφορευτική Επιτροπή συντάσσει την κατάσταση των ψη­φισάντων που υπογράφεται από κάθε μέλος που ψήφισε, κάνει τη διαλογή των ψηφοδελτίων, ανακηρύσσει τους εκλεγέντες και συντάσσει το πρακτικό εκλογής, που υπογράφεται απο όλα τα μέλη της και καταχωρείται στο βιβλίο πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων.

ΑΡΘΡΟ  22

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

1.        Οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής γίνονται με μυστική ψηφοφο­ρία και το σύστημα της απλής αναλογικής)κάθε δύο χρόνια, από Τακτική Γ.Σ.

2.        Οι υποψήφιοι για τα παραπάνω αξιώματα κατέρχονται στις εκλογές σε συνδυασμούς ή μεμονωμένα.

3.        Υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν όλα τα μέλη του λόγου που είναι οικονομικά τακτοποιημένα.

4.        Οι δηλώσεις υποψηφιοτήτων υποβάλλονται στο Δ.Σ. μέχρι έναρξη των εργασιών της Γ.Σ. Το Δ.Σ. παραδίδει αυτές μαζί με το υπόλοιπο εκλογικό υλικό στην εφορευτική επιτροπή, η οποία ανακηρύσσει τους υποψηφίους, ετοιμάζει τα ψηφοδέλτια και αρχίζει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

5.        Κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας η Εφορευτική Επιτροπή τηρεί πρωτόκολλο ψηφοφορίας, στο οποίο καταχωρούνται κατά σειρά προσέλευσης τα ονοματεπώνυμα των ψηφοφόρων και υπογράφεται από αυτούς μετά την άσκηση του καθήκοντος τους. Στο τέλος της ψηφοφορίας  κλείνεται το πρωτόκολλο και υπογράφεται από την εφορευτική επιτροπή.

6.        Οι έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών και των μεμονωμένων υποψηφίων ανάλογα με την εκλογική τους δύναμη. Για το σκοπό αυτό το σύνολο των εγκύρων ψηφοδελτίων διαιρείται με τον αριθμό των εδρών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής. Το πηλίκο της διαίρεσης αυτής και σε περίπτωση κλάσματος ο πλησιέστερος προς το κλάσμα ακέραιος αριθμός, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Αν το κλάσμα ισούται με το μισό (1/2) της μονάδας, σαν εκλογικό μέτρο θεωρείται ο μεγαλύτερος ακέραιος αριθμός.

7.        Κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Ελεγκτική Επιτροπή, όσες φορές χωρεί το εκλογικό μέτρο στον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε.

8.        Μεμονωμένος υποψήφιος, που έλαβε τον ίδιο ή μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από το εκλογικό μέτρο, καταλαμβάνει μία έδρα στο όργανο για το οποίο είχε θέση υποψηφιότητα.

9.        Οι έδρες που μένουν αδιάθετες κατανέμονται μεταξύ των συνδυασμών, που έχουν το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψηφοδελτίων κατά σειρά επιτυχίας. Σε περίπτωση ισοδυναμίας γίνεται κλήρωση.

10.     Συνδυασμός που περιλαμβάνει υποψήφιους λιγότερους από τις έδρες που του ανήκουν, καταλαμβάνει τόσες μόνο έδρες όσοι είναι οι υποψήφιοι.

11.     Σε κάθε συνδυασμό τίθενται μέχρι 7, σταυροί προτίμησης για το Δ.Σ. και 3 σταυροί για την Ελεγκτική Επιτροπή

12.     Σε περίπτωση που δεν υποβληθούν υποψηφιότητες σε συνδυασμούς, οι εκλογές διεξάγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Τα ονόματα των υποψηφίων μπαίνουν κατά αλφαβητική σειρά και εκλέγονται όσοι λάβουν περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΡΘΡΟ 23

ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Πόροι του Συλλόγου είναι:

α)  Το δικαίωμα εγγραφής και μηνιαίες συνδρομές των μελών που καθορίζονται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

β)  Οι έκτακτες εισφορές, που καταβάλλονται για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες και καθορίζονται κάθε φορά από τη Γενική Συνέλευση.

γ)  Οι πρόσοδοι από την περιουσία του Συλλόγου.

δ)  Τα έσοδα από δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, επιχορηγήσεις από το Κυπριακό ή Ελληνικό Κράτος, και από τις διάφορες δραστηριότητες του συλλόγου.

ε)   Κάθε έσοδο που νόμιμα περιέρχεται στο Σύλλογο.

ΑΡΘΡΟ 24

ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

1.        Για την άριστη λειτουργία και τη νόμιμη διαχείριση των οικονομικών του Συλλόγου, τηρούνται τα παρακάτω βιβλία:

α)  Βιβλίο μητρώου μελών, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των μελών του συλλόγου, σύμφωνα με τη σειρά εγγραφής τους στο σύλλογο, η χρονολογία εγγραφής και διαγραφής του κάθε μέλους, καθώς και η ταμειακή ενημέρωση τους.

β)  Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης.

γ)   Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου.

δ)  Βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων της Ελεγκτικής Επιτροπής.

ε)  Βιβλίο Ταμείου, στο οποίο καταχωρούνται με χρονολογική σειρά όλες οι εισπράξεις και πληρωμές.

στ) Βιβλίο περιουσίας, στο οποίο καταγράφονται όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του Συλλόγου.

2.        Πέραν από τα παραπάνω βιβλία, τηρούνται και οποιαδήποτε άλλα λογιστικά ή διαχειριστικά βιβλία, για τη λογιστική και διαχειριστική πληρότητα και αρτιότητα του Συλλόγου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ   ΣΤ

ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 25

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

1.        Η τροποποίηση του καταστατικού γίνεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που συνέρχεται ειδικά για το σκοπό αυτό. Η Γ.Σ. βρίσκεται σε απαρτία όταν είναι παρόντα το 1/2 τουλάχιστον των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του συλλόγου.

Η απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) του αριθμού των παρόντων μελών.

Τα άρθρα που πρόκειται να τροποποιηθούν ,πρέπει να αναγράφονται με λεπτομέρειες στην πρόσκληση της Γενικής Συνέλευσης.

2.        Για την τροποποίηση των σκοπών του Συλλόγου απαιτείται ομόφωνη απόφαση των μελών του.

ΑΡΘΡΟ 26

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

1.        Ο Σύλλογος διαλύεται:

α)  Αυτοδίκαια όταν ο αριθμός των μελών του μειωθεί κάτω από δέκα (10).

β)  Εκούσια, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που συγκαλείται ειδικά για το σκοπό αυτό. Η Γ.Σ. στην περίπτωση αυτή βρίσκεται σε απαρτία όταν παραβρίσκονται το 1/2 τουλάχιστον των οικονομικά τακτοποιημένων μελών.

Η απόφαση λαμβάνεται με Πλειοψηφία των 3/4 των παρόντων.

γ)  Με δικαστική απόφαση, όπως ορίζει ο Νόμος.

2.        Η περιουσία του συλλόγου μετά τη διάλυση που περιέρχεται στη Κυπριακή Πρεσβεία.

ΑΡΘΡΟ 27

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ - ΓΡΑΦΕΙΑ

1.        Το Δ.Σ. μπορεί με εσωτερικό κανονισμό που συντάσσει και που εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση των μελών, να ρυθμίζει τον τρόπο της εσωτερικής λειτουργίας του Συλλόγου.

2.        0 Σύλλογος εκτός από τα Γραφεία του που βρίσκονται στην έδρα του, μπορεί να διατηρεί γραφεία και σε άλλες πόλεις του νομού.

ΑΡΘΡΟ  28

ΣΦΡΑΓΙΔΑ

Ο Σύλλογος έχει κυκλική σφραγίδα, πάνω στην οποία αναγράφεται κυκλικά η επωνυμία του Συλλόγου  και  στο  κέντρο  έχει παράσταση την Κύπρο μέσα στην οποία αναγράφονται τα αρχικά του Συλλόγου (ΣΚΝΛ) και στο κάτω μέρος της σφραγίδας κεντρικά το έτος ίδρυσης του Συλλόγου(1989)

ΑΡΘΡΟ  29

Το καταστατικό αυτό, που αποτελείται από τα άρθρα εγκρίθηκε από την Ιδρυτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου, που έγινε στη Λάρισα στις 21.10.89,στην αίθουσα του Αθλητικού Οργανισμού Λάρισας και υπογράφεται από τα ιδρυτικά μέλη όπως ακολουθεί: 

Λάρισα  21/10/1989

ΟΙ  ΙΔΡΥΤΕΣ

(ακολουθούν τα 23 ονόματα και

οι αντίστοιχες υπογραφές)

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ  

 

 Τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου μας
     

1989-1991

1991-1993

1993-1995

Ξενοφώντος Ξενοφών-Πρόεδρος

Αναστασιάδου-Καγγά Όλγα-Αντιπρόεδρος

Ζάγουρα Γιώτα-Γ. Γραμματέας

Παπασάβας Μιχαήλ-Ταμίας

Μάρκου Ανδρέας-Μέλος

Γεωργιάδης Παναγιώτης-Μέλος

Αυγουστή Αυγουστίνος-Μέλος

 

Γιάγκου Ανδρέας-Πρόεδρος

Αναστασιάδου-Καγγά Όλγα-Αντιπρόεδρος

Ζάγουρα Γιώτα-Γ. Γραμματέας

Γεωργιάδης Παναγιώτης-Ταμίας

Μπαρμπούτη Πίτσα-Μέλος

Χριστοφής Κώστας-Μέλος

Αυγουστή Αυγουστίνος-Μέλος

 

Αυγουστή Αυγουστίνος-Πρόεδρος

Λουκά Σάββας-Αντιπρόεδρος

Αριστοδήμου Ανδρέας-Γ. Γραμματέας

Γεωργιάδης Παναγιώτης-Ταμίας

Χαραλάμπους Μιχαήλ-Μέλος

Σανειδιώτου Κλειώ-Μέλος

Κίρκας Παντελής-Μέλος

 

1995-1997

1997-1999

1999-2001

Αυγουστή Αυγουστίνος-Πρόεδρος

Σιαμπέτα Ειρήνη-Αντιπρόεδρος

Αριστοδήμου Ανδρέας-Γ. Γραμματέας

Γεωργιάδης Παναγιώτης-Ταμίας

Θεοδωροπούλου Κατερίνα-Μέλος

Χριστοφής Κώστας-Μέλος

Μόλλα Κατερίνα-Μέλος

 

Αυγουστή Αυγουστίνος-Πρόεδρος

Παπασάβας Μιχαήλ-Αντιπρόεδρος

Χριστοφής Κώστας-Γ. Γραμματέας

Χαραλάμπους Μιχαήλ-Ταμίας

Κίρκας Παντελής-Μέλος

Μόλλα Κατερίνα-Μέλος

Κασιώνη 'Αντρη-Μέλος

 

Αυγουστή Αυγουστίνος-Πρόεδρος

Χαραλάμπους Μιχαήλ-Αντιπρόεδρος

Μόλλα Κατερίνα-Γ. Γραμματέας

Κασιώνη Αντρη-Ταμίας

Χριστοφής Κώστας-Μέλος

Ζάγουρα Γιώτα-Μέλος

Λουκάς Σάββα-Μέλος

 

2001-2003

2003-2005

2005-2007

Αυγουστή Αυγουστίνος-Πρόεδρος

Χαραλάμπους Μιχαήλ-Αντιπρόεδρος

Μαραθεύτης Άρης-Γ. Γραμματέας

Δημητρίου Παναγιώτης-Ταμίας

Μπεμπές Δημήτριος-Μέλος

Λουκάς Σάββα-Μέλος

Σωκράτους Σωκράτης-Μέλος

 

Αυγουστή Αυγουστίνος-Πρόεδρος

Σακογιάννης Παναγιώτης-Αντιπρόεδρος

Μπρούφα Ειρήνη-Γ. Γραμματέας

Πόζιος Κώστας-Ταμίας

Αριστοδήμου Ανδρέας-Μέλος

Μπεμπές Δημήτριος-Μέλος

Σωκράτους Σωκράτης-Μέλος

 

Αυγουστή Αυγουστίνος-Πρόεδρος

Σακογιάννης Παναγιώτης-Αντιπρόεδρος

Μπρούφα Ειρήνη-Γ. Γραμματέας

Πόζιος Κώστας-Ταμίας

Ανδρέου Ανδρέας-Μέλος

Αντωνίου-Τσιάκαλου Καλλισθένη-Μέλος

Μπεμπές Δημήτριος-Μέλος

 

2007-2009

2009-2011 2011-2013

Αυγουστή Αυγουστίνος-Πρόεδρος

Σακογιάννης Παναγιώτης-Αντιπρόεδρος

Μπρούφα Ειρήνη-Γ. Γραμματέας

Πόζιος Κώστας-Ταμίας

Ανδρέου Ανδρέας-Μέλος

Αντωνίου-Τσιάκαλου Καλλισθένη-Μέλος

Μπεμπές Δημήτριος-Μέλος

Αυγουστή Αυγουστίνος-Πρόεδρος

Σακογιάννης Παναγιώτης-Αντιπρόεδρος

Μπρούφα Ειρήνη-Γ. Γραμματέας

Πόζιος Κώστας-Ταμίας

Κίτσιου Ελένη-Μέλος

Αντωνίου-Τσιάκαλου Καλλισθένη-Μέλος

Μπεμπές Δημήτριος-Μέλος

Αυγουστή Αυγουστίνος-Πρόεδρος

Σακογιάννης Παναγιώτης-Αντιπρόεδρος

Νέστορας Ανδρέας-Γ. Γραμματέας

Πόζιος Κώστας-Ταμίας

Μπαρμπούτη Νάκα Πίτσα-Μέλος

Αντωνίου-Τσιάκαλου Καλλισθένη-Μέλος

Μπρούφα Ειρήνη-Μέλος

     

2013-2015

 

Αυγουστή Αυγουστίνος (Ντίνος) - Πρόεδρος

Σακογιάννης Παναγιώτης - Αντιπρόεδρος

Ντουρουντάκης Κωσταντίνος - Γ. Γραμματέας

Ποζιός Κωνσταντίνος - Ταμίας

Μπαρμπούτη Νάκα Καλλιόπη (Πίτσα) - Μέλος

Αντωνίου Τσιάκαλου Καλλισθένη (Κάλλη) - Μέλος

Νέστορας Ανδρέας - Μέλος

 

 

     
     
     
     
     
    ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ