ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

 Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

CΥΛΛΟΓΟC  ΚΥΠΡΙΩΝ  ΝΟΜΟΥ  ΛΑΡΙCΑC

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 14 - 412 23 ΛΑΡΙΣΑ

ΤΗΛ.& ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΟ: 2410 239.658

2410 552.008, 2410 288.321

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

 

 

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε από τους Έλληνες Κυπρίους της Λάρισας, την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014, η Εθνική επέτειος της 1ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955-59. Το πρωί τελέσθηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου και ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των απαγχονισθέντων αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας κ. Ανδρέας Γαβριηλίδης  ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε εδώ, πιστοί στο διαχρονικό εθνικό χρέος μας σε καιρούς πολύ δύσκολους για τον Ελληνισμό για να τιμήσουμε τις δύο μεγάλες Εθνικές μας επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955-59. Για να τιμήσουμε τη μνήμη των μαρτύρων και ηρώων μας, που με τη θυσία τους καθαγίασαν την Ελληνική ιστορία και οι οποίοι από  το στερέωμα της δόξας τους μας διαμηνύουν καθήκοντα και καθορίζουν την οδό της Εθνικής αξιοπρέπειας…. Ο Ελληνισμός τιμά, δύο ορόσημα της πολυκύμαντης ιστορικής του πορείας, που κέρδισαν τον πανανθρώπινο θαυμασμό… ο αγωνιστής του 1821 και ο αντάρτης του 1955 υπερέβησαν τα ανθρώπινα όρια και ανέβηκαν τα σκαλοπάτια που οδηγούν στη Λευτεριά». Ο ομιλητής στην συνέχεια έκανε μια ιστορική αναδρομή για την προσφορά των Ελλήνων Κυπρίων στους Εθνικούς αγώνες από την αρχαιότητα έως σήμερα, καθώς και στις προσπάθειες τους για Εθνική αποκατάσταση, για να φτάσει στο δοξασμένο έπος της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59, όπου Ο Κυπριακός Ελληνισμός έδωσε τον υπέρ πάντων αγώνα κατά της αγγλικής αποικιοκρατίας με στόχο την Αυτοδιάθεση και την ΕΝΩΣΗ της Μεγαλονήσου με την μητέρα Ελλάδα.

Αναφερόμενος στον ένδοξο αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. είπε μεταξύ άλλων: «..Άφησαν τα Κυπριόπουλα τον μαυροπίνακα και τα θρανία και βγήκαν στο δρόμο και στο βουνό για να γράψουν με το αίμα τους τη δική τους ιστορία, αντάξια των μαχητών του 1821 και του 1940. Αψήφησαν το θάνατο και κέρδισαν την αμάραντη δάφνη του ελληνικού πάνθεου…  Οι αγωνιστές του 1955-59 γαλουχημένοι με την πίστη στο Θεό και στην Ελλάδα ρίχθηκαν στον αγώνα με αποφασιστικότητα κάνοντας πράξη το «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Το έπος του 1955-59 γράφτηκε κυρίως με τους αγώνες, το αίμα και τις θυσίες της κυπριακής νεότητας… το 75% των ηρωομαρτύρων ήταν παλικάρια 18 μέχρι 30 ετών… ούτε τα ολοκαυτώματα, ούτε τα απάνθρωπα βασανιστήρια στάθηκαν ικανά να υποτάξουν τον πόθο για λευτεριά και Ένωση με την Μάνα Ελλάδα… αυτό ήταν το ήθος και το ψυχικό μεγαλείο των παλικαριών της Ε.Ο.Κ.Α. που τους έδωσε το κουράγιο και τη δύναμη να ανεβαίνουν περήφανοι το ικρίωμα τη αγχόνης ή να γίνονται ολοκαυτώματα στα κρησφύγετα τους… Ωστόσο η Κύπρος σήμερα δεν είναι όπως την ονειρεύτηκαν οι ήρωες και οι μάρτυρες μας.. η αγγλική δολιότητα και δολοπλοκία με ένα εντελώς ανήθικο τρόπο ενέπλεξε στο Κυπριακό την Τουρκία και με τον συμβιβασμό της Ζυρίχης έδωσε μια άδικη λύση που εμπεριείχε τα στοιχεία της κατάφωρης αδικίας και της διαίρεσης. Η πολιτική της διχοτόμησης μηχανογραφήθηκε στο βρετανικό Φόρεϊν Όφις.. Έτσι φθάσαμε στα τραγικά γεγονότα του 1974… ευελπιστούμε όμως πως τούτες τις δύσκολες στιγμές που περνά η Μητροπολιτική Ελλάδα και η Κύπρος, ενωμένοι θα καταφέρουμε να σταθούμε όρθιοι σε πείσμα όσων επιβουλεύονται την εθνική συνέχεα μας…Το χρωστάμε αυτό στους ήρωες και στους μάρτυρες μας που μας καλούν να διαφυλάξουμε την ιστορία της πολύπαθης Μεγαλονήσου μας…».

 

ΤΡΙΣΑΓΙΟ - ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

 

Ακολούθησε τρισάγιο στον χώρο του μνημείου Απαγχονισθέντων Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 και απονομή τιμητικών πλακετών από τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας στην Βασιλική Τσιόναρη και στην Θωμαή Σαμαρά που ανάβουν καθημερινά το καντήλι στο μνημείο των ηρώων, στον μαέστρο της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Λαρισαίων κ. Γιώργο Μηνά και στους δημάρχους Γερμασόγειας και Λάρισας για την προσφορά τους στον Σύλλογο. Στεφάνια κατέθεσαν: Ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, εκπρόσωπος του δημάρχου Λαρισαίων, ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου, εκπρόσωπος του Διοικητή 1ης Στρατιάς, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βετεράνων Πολεμιστών Κύπρου 1974, εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Λάρισας «ο Ψηλορείτης», ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατικών Νομού Λάρισας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ποντίων Νομού Λάρισας, ο πρόεδρος της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων Λάρισας,  ο Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Λάρισας, ο Πρόεδρος της Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας. Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Λάρισας (ΦΕΚΥΛ) και ο Δήμος Λαρισαίων. Παρευρέθησαν οι βετεράνοι πολεμιστές Κύπρου κ.κ. Στέργιος Κυριακόπουλος, Κωνσταντίνος Ρουμελιώτης, Κωνσταντίνος Σαμαντζής, Ευάγγελος Διβράμης, μέλη των διοργανωτών συλλόγων και πλήθος κόσμου. Εκκωφαντική για άλλη μια φορά η απουσία όλων των βουλευτών μας…. Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο. Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων.

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

 

Την Τρίτη 1η Απριλίου 2014, ημέρα ενάρξεως του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. θα πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

 

 

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Κ.Ν.Λ. ΜΕ ΤΗ Φ.Ε.Κυ.Λ. 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ ΤΗΣ 25ης Μαρτίου 1821 ΚΑΙ ΤΗΣ 1ης Απριλίου 1955.

 

Το πρόγραμμα εορτασμού είχε ως εξής:

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014: Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο της Πόλεως και συμμετοχή στην παρέλαση με τμήμα ντυμένο με τις παραδοσιακές στολές της Κύπρου.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 ώρα 10.15 π.μ.: Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, ήμερα έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας κ. Ανδρέας Γαβρηιλίδης. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Απαγχονισθέντων Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59,  στην οδό Αγνώστου Στρατιώτη.

Τρίτη 1η Απριλίου 2014: Εθελοντική αιμοδοσία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ώρες 9-1 π.μ. και 6-8 μ.μ.).

 

Από Εκδηλώσεις για την 1η Απριλίου
 

 

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η ετήσια συνεστίαση του Συλλόγου μας, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014, στο οικογενειακό κέντρο «Η ΑΥΛΗ του Αβέρωφ»  (Πλατεία Αβέρωφ). Τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου μας, παρέα με τις οικογένειές τους, είχαν την ευκαιρία να γλεντήσουν, να φάνε, να χορέψουν και να κουβεντιάσουν.

Από Συνεστίαση 2013-2014

 

 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 

Την Κυριακή 16-02-2014 και ώρα 11:00 πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, στα γραφεία του Συλλόγου μας, με θέματα ημερησίας διατάξεως:

  1. Έγκριση της εκθέσεως πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου

  2. Έγκριση εκθέσεως της ελεγκτικής επιτροπής

  3. Προγραμματισμός δράσης 

  4. Συζήτηση διαφόρων θεμάτων

  5. Ανακοινώσεις.

 
 
Από Διάφορα

 

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

 

Με το μυαλό στραμμένο στην δοκιμαζόμενη ιδιαίτερη τους πατρίδα και με την ελπίδα πως σύντομα θα ανατείλουν καλύτερες μέρες και για την Κύπρο και για την Ελλάδα, τήρησαν και φέτος το έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας, μέσα σε μια ιδιαιτέρως ευχάριστη ατμόσφαιρα, χθες Κυριακή, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «DINANI» οι Κύπριοι της Λάρισας, παρουσία πολλών επισήμων, μελών και φίλων του Συλλόγου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ευλογία της βασιλόπιτας από τον εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου π. Αδάμ. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Αυγουστή, ο οποίος εκτός από τις καθιερωμένες ευχές αναφέρθηκε στην κοινή πορεία της Κύπρου με την Μητέρα Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για να ανατείλουν καλύτερες μέρες για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Λαρισαίων, ο οποίος αφού ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση, στην συνέχεια εξήρε την πλούσια από κάθε άποψη δράση του Συλλόγου. Ο κ. Τζανακούλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ζεστή φιλοξενία που τυγχάνει όταν επισκέπτεται την Κύπρο, όπου δεν χάνει την ευκαιρία να αναφέρεται με τα καλύτερα λόγια για την δράση των Κυπρίων στην περιοχή.

Εκτός από τον δήμαρχο, Λαρισαίων παρευρέθηκαν ακόμα: Ο Διοικητής 1ης Στρατιάς κ. Χρ. Μανωλάς, ο Αρχηγός ΑΤΑ κ. Χρ. Βαΐτσης, ο εκπ. του περιφερειάρχη κ. Χρ.  Σιδηρόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μπαρπούτης και Μαμάκος, πολιτευτές των ΑΝΕΛ, ο επικ. της Παρ. Νέα Λάρισα και πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ντ. Διαμάντος, οι πολεμιστές Κύπρου κ.κ. Ε. Διβράμης, Λ. Πλίτσης και Κ. Ρουμελιώτης, ο αντιπρύτανης κ. Χρ. Κουρέτας, εκπρόσωποι των Συλλόγων Κρητών και Ποντίων, ο πρόεδρος της ΛΕΚ Λάρισας κ. Δ. Δραγανιδάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αξ/κων Αεροπορίας κ, Κ. Γιώτας, ο πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Λάρισας Φ.Ε.ΚΥ.Λ.) κ. Θ. Θωμά, φίλοι από την θεατρική ομάδα «Ονείρων Θαύματα», κ.α. Συγκινητική ήταν η παρουσία των μελών και φίλων του Συλλόγου, καθώς και των Κυπρίων φοιτητών. Χαιρετισμό έστειλε ο υφυπουργός κ. Μ. Χαρακόπουλος. Βασίλεψε ο Βασίλης Σφέτσας.

Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την χορωδία του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας η οποία στην πρώτη επίσημη της εμφάνιση καταχειροκροτήθηκε.

Χορηγός της εκδήλωσης η CYTA.

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΓΙΑΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

 

 

Οι Έλληνες της Κύπρου δεν ξεχνούν.

Κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων «το ψευδοκράτος σας η μισή μας πατρίδα»

 

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτος το ΤΕΙ Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Λάρισας και τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας διοργάνωσαν από κοινού εκδήλωση σε αίθουσα του τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων. Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες από εκπροσώπους των διοργανωτών φορέων καθώς και προβολή  ταινιών από την σύληση και δήωση της Ελληνικής και Ορθόδοξης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Όλοι οι ομιλητές καταδίκασαν με τον πλέον έντονο τρόπο τις αποσχιστικές κινήσεις εκ μέρους της Τουρκίας και των εγκάθετων της στα κατεχόμενα. Τόνισαν ακόμα την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, χωρίς άλλες τραγικές υποχωρήσεις από την πλευρά μας. Μιας λύσης που απαραίτητα θα προβλέπει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων εισβολής και κατοχής καθώς και των εποίκων και δημιουργία μιας επανενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας με μια Διεθνή νομική προσωπικότητα, μια και αδιαίρετη κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Ενός κράτους στο οποίο θα κατοχυρώνονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους νόμιμους κατοίκους του και ιδιαιτέρως θα γίνονται σεβαστές οι τρεις βασικές ελευθερίες, δηλαδή της απόκτησης περιουσίας, της ελεύθερης εγκατάστασης και της ελεύθερης διακίνησης. Μιας λύσης που απαραίτητα θα στηρίζεται στις Βασικές Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, στα ψηφίσματά της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ., καθώς στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε ότι, αφορά τις τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού με τις οποίες για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας (ενός δηλαδή πλήρους μέλους της ΕΕ στην οποία η Τουρκία κατά τα άλλα επιθυμεί να γίνει πλήρες μέλος της), όλοι οι ομιλητές επισήμαναν πως τέτοιες προκλητικές δηλώσεις καθώς και η επιμονή του κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Έρογλου για επανέναρξη του διαλόγου χωρίς τις ελάχιστες εγγυήσεις για την πιθανότητα  επιτυχίας του, δεν βοηθούν καθόλου προς την κατεύθυνση μιας ειρηνικής διευθέτησης του Κυπριακού.

Εμείς, τόνισαν με ένα στόμα οι κ.κ. Ντ. Αυγουστή και Ανδρέας Σταυρινίδης «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την δικαίωση μας, μέχρι την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς τραγικές υποχωρήσεις που θα καταδικάζουν οριστικά και αμετάκλητα το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού στην γη των Πατέρων του…..»

Στην συνέχεια προβλήθηκαν οι ταινίες παραγωγής Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κύπρου «Κυπριακή Δημοκρατία, μια σύντομη ιστορική αναδρομή» και «Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομίας στα κατεχόμενα».

Παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων κ. Θεμιστοκλής Λέλλης, λιγοστοί εκπαιδευτικοί (Κατερίνα Σουφλιά και Στανιός Βαλάσης, Απόστολος Ζαφειρόπουλος) η πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κα Ελένη Ντουντουράκη, μέλη των Συλλόγων Κυπρίων (φοιτητών και μονίμων κατοίκων) και αρκετοί Ελλαδίτες φοιτητές.

Όλοι τους έδειξαν εντυπωσιασμένοι από την πολύ καλή οργάνωση της εκδήλωσης και εξέφρασαν την επιθυμία για την διοργάνωση και άλλων εκδηλώσεων στο μέλλον με σκοπό την σωστή ενημέρωση γύρω από τα Εθνικά μας θέματα.

 Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Ηλεκτρονικό Λεύκωμα του Συλλόγου, με ένα κλικ!!!

 

 

Η ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Κακά τα ψέματα, η Κύπρος είναι ελληνικό νησί, από αρχαιοτάτων χρόνων και βρίσκεται εκτός των ορίων του ελληνικού κράτους «κακή τη μοίρα».

Η Κύπρος κρατά ενταξιακά όπλα, ως προς τη Τουρκία και ελπίζουμε να τα κρατήσουμε, υπογράμμισε την Παρασκευή 01 Νοεμβρίου σε συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης η ευρωβουλευτής κ. Ελένη Θεοχάρους, η οποία επισκέφθηκε τη Λάρισα, μετά από πρόσκληση  του Δήμου Λαρισαίων, του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας και της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Λάρισας (ΦΕΚΥΛ). Το βράδυ μίλησε σε εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας.

Στη συνέντευξη, που την πλαισίωναν ο πρόεδρος των Κυπρίων κ. Ντίνος Αυγουστή και μέλη της ΦΕΚΥΛ, σημείωσε: «Μετά από αρκετά χρόνια βρίσκομαι ξανά στη Λάρισα, στην φιλόξενη ελληνική γη που έχει δώσει δύναμη σε πολλούς από μας τους ξεριζωμένους, από το νησί και στα παιδιά μας που μαθαίνουν ελληνικά γράμματα και επιστήμες.

Η ομιλία που θα αναλύσω είναι «το ευρύτερο ενεργειακό περιβάλλον της λεκάνης της Λεβαντίνης, της Ανατολικής Μεσογείου, σε συνάρτηση με την ενεργειακή ζεύξη Ελλάδας και Κύπρου και οι προεκτάσεις αυτού, όσον αφορά το Ισραήλ και την Τουρκία», δύο τοπικές υπερδυνάμεις, οι οποίες έχουν και κοινά στρατηγικά συμφέρονται, αλλά και αντιμάχονται η μία την άλλη, για την πρωτοκαθεδρία του έλεγχου της περιοχής. Παράλληλα, θα τα δούμε μέσα από τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίλυση του Κυπριακού…Τη σωστή επίλυση, όχι αυτή που θα καταστήσει την Κύπρο ένα προτεκτοράτο της Τουρκίας, αλλά μια λύση που θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας κ.λπ. και θα διαφυλάσσει τον Ελληνισμό στη γη των προγόνων του. Κακά τα ψέματα, η Κύπρος είναι ελληνικό νησί, από αρχαιοτάτων χρόνων και βρίσκεται εκτός των ορίων του ελληνικού κράτους «κακή τη μοίρα». Έχει γίνει ένα ανεξάρτητο κράτος το νησί, που δυστυχώς ήταν υπονομευμένο εξ αρχής. Αυτό το κράτος οφείλουμε να το διασώσουμε γιατί είναι η μοναδική στήριξη και αρωγή. Προσδοκούμε στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό από μέρους της Αθήνας και της Λευκωσίας, μια συνεργασία που δεν βρίσκεται στο επίπεδο, που όφειλε να υπάρχει και θέλουμε να ξαναδούμε τον ελληνικό λαό, να αποκτά όραμα και ελπίδα και προσδοκίες για το μέλλον. Γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ ζοφερές οι εξελίξεις. Το μοναδικό μας στήριγμα είναι η Αθήνα. Αν υπάρξει η συνεργασία με το Ισραήλ, -που πολλοί την χαρακτηρίζουν άξονα- ακόμα και η Ε. Ε., στην ανάλυση των ενεργειακών της προγραμμάτων, που προνοεί την ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου και Ισραήλ, το χαρακτηρίζει άξονα Αθηνών- Λευκωσίας- Τελ- Αβίβ. Εγώ θα χρησιμοποιήσω τον όρο ενεργειακή ζεύξη, αλλά και αν χρησιμοποιηθεί ο όρος άξονας, δεν έχει την κακή έννοια που ξέραμε από το παρελθόν.

Αν δούμε από αυτή τη συναλλαγή το Ισραήλ να κερδίσει από την απόκτηση στρατηγικού βάθους προς της Ε. Ε., που του λείπει σήμερα και παράλληλα να υπάρξει εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου στην Λεβαντίνη, κοινή εκμετάλλευση και μεταφορά του φυσικού αερίου στην Κύπρο. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι θα επιτρέψουμε να γίνει μεταφορά προς την Τουρκία…

Η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, αναζητιέται, όπως και από κάθε κυβέρνηση και από την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, στα πλαίσια μιας  κοινής βάσης συνομιλιών. Έχει γίνει μια διαφοροποίηση των συνομιλιών τον τελευταίο καιρό. Ελπίζουμε ότι πάλι δεν θα παρασπονδήσουν οι Τούρκοι, γιατί τουλάχιστον αυτό είναι το ζητούμενο...         

Η Κύπρος μπήκε στην Ε. Ε. με ένα πολιτικό ουσιαστικά στόχο, να δράσει η Ε. Ε. καταλυτικά στην επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε… Ωστόσο η Κύπρος θα ήταν σε πολύ πιο δύσκολη αν δεν ήτα πλήρες μέλος της Ε.Ε.

Η πολιτική στήριξη δεν καταφέραμε να γίνει πραγματικότητα, με δικά μας λάθη. Αφήσαμε να αρχίσουν οι προενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας, ενώ ήταν υποχρέωσή της, να αναγνωρίσει πρώτα την Κυπριακή Δημοκρατία και να ασκηθεί η εξουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλη την επικράτεια. Με αυτούς τους όρους μπήκε στην Ε. Ε. Υπάρχουν οχτώ ενταξιακά κεφάλαια που κρατά η Κύπρος κλειστά. Ελπίζουμε να κρατήσουμε αυτά τα ενταξιακά όπλα…

Σχετικά με την πρόσφατη οικονομική κρίση στην Κύπρο και τη σχέση με την Ελλάδα, σημείωσε ότι «Δυστυχώς έγιναν πολύ κακές επιλογές από μέρους των Κυπρίων τραπεζιτών. Την ώρα που η Γερμανία ξεφορτωνόταν τα ελληνικά ομόλογα, πήγαν οι κυπριακές τράπεζες και αγόρασαν πάρα πολλά ελληνικά ομόλογα. Αυτό δεν είχε μόνο καταστροφικές συνέπειες για την οικονομίας της Κύπρου, αλλά φόρτωσε και τα «golden boys» των τραπεζών, με πάρα πολλά πριμ. Αυτός ήταν ο ένας τομέας, που ανάπνεε η κυπριακή οικονομία κι ο άλλος ήταν ο τουρισμός.  Η εξαγορά των υποκαταστημάτων στην μητροπολιτική Ελλάδα των τραπεζών της Κύπρου, οδήγησε σε ζημιά 4, 5 δισεκατομμυρίων… Ναι, ήταν διασυνδεδεμένες οι δύο οικονομίες και ίσως θα έπρεπε να υπήρχε στενότερη συνεργασία Αθηνών και Λευκωσίας, ούτως ώστε, να αλληλοπροστατεύονται τα δύο κράτη.»  

Κατά την παραμονή της στη Λάρισα η κα Θεοχάρους συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Ντίνο Αυγουστή, τον πρόεδρο της ΦΕΚΥΛ κ Θέκλο Θωμά και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Ανδρέα Σταυρινίδη και Μιχάλη Κούσπαρο πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων σε φορείς του Νομού Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ

Η πρώτη επίσκεψη ήταν στην Μητρόπολη Λαρίσης και Τιρνάβου, όπου είχε μια εγκάρδια συνομιλία με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη. Ο κ.κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην στενή συνεργασία της Μητρόπολης με τους Έλληνες Κυπρίους που δραστηριοποιούνται στο Νομό της Λάρισας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις τακτικές ραδιοφωνικές εκπομπές που επιμελείται και παρουσιάζει για παρά πολλά χρόνια από εκκλησιαστικό ραδιόφωνο ο κ. Αυγουστής. Μίλησε ακόμα για τις ιδιαίτερες σχέσεις του ιδίου με την Κύπρο και ειδικότερα με τους Σεβασμιότατους Κύκκου Νικηφόρο και Τριμινθούντος Βασίλειο με τους οποίους σπούδασε μαζί στην θεολογική Σχολή. Αναφέρθηκε ακόμα στις πυκνές επισκέψεις εξεχόντων προσωπικοτήτων από την Κύπρο που έρχονται στην Λάρισα προσκεκλημένοι του τοπικού Συλλόγου Κυπρίων και έδειξε εντυπωσιασμένος από την βαθιά γνώση των εκκλησιαστικών θεμάτων από  την κα Θεοχάρους.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Συνάντηση με την Κύπρια ευρωβουλευτή κα. Ελένη Θεοχάρους είχε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στην έδρα της Περιφέρειας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία της αντιπεριφερειάρχη κας Ρένας Καραλαριώτου.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση ήταν η οικονομική κρίση που επηρεάζει Ελλάδα και Κύπρο αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, το Κυπριακό, η εξωτερική πολιτική και η Θεσσαλία μέσα από τις πρωτοβουλίες της αιρετής Περιφέρειας. Ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την κα Θεοχάρους για τα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή, τα επενδυτικά προγράμματα και τις δράσεις της περιφερειακής αρχής.

Μετά το τέλος της συνάντησης η κα. Ελένη Θεοχάρους δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον περιφερειάρχη για όλα τα προγράμματα που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή και μπορώ να σας πω, ότι είναι λαμπρά παραδείγματα για εμάς. Η Κύπρος δεν έχει τόσο πολλές ικανότητες μέχρι στιγμής και την εμπειρία να απορροφά ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά με την ψήφιση των τροπολογιών για την αύξηση της χρηματοδότησης στο 85% έως και 95% θα αντλήσουμε όχι μόνο κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και εμπειρία από τις δικές σας καλές πρακτικές και ευχαριστώ πολύ τον κ. Αγοραστό και την αντιπεριφερειάρχη για την ενημέρωση».

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Η κα θεοχάρους συναντήθηκε ακόμα  με το Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλη (οικοδεσπότη της εκδήλωσης). Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος αναφερόντε:  Ο κ. Τζανακούλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την ευρωβουλευτή αρκετά ζητήματα που σχετίζονται με τις παραδοσιακά ισχυρές σχέσεις της Λάρισας με την Κύπρο και ιδιαιτέρως με την διδυμοποιημένη πόλη της Λάρνακας και να ανταλλάξουν απόψεις για αρκετά θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.»

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στην ανοικτή εκδήλωση που παγιοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, η κα Θεοχάρους είχε την ευκαιρία να αναπτύξει περαιτέρω τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε στην συνέντευξη τύπου. Προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τους διοργανωτές φορείς. Εκτός τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ Κώστα Τζανακούλη, παρευρεθήκαν ακόμη άνθρωποι των γραμμάτων, ιατροί, φοιτητές, απλοί πολίτες, πολεμιστές της ΕΛΔΥΚ (κ.κ Κουτσαντάς Βασίλειος, Διβράμης Ευάγγελος, Κυριακόπουλος Στέλιος, Σαμαρτζής Κώστας), πολιτικοί, κ.α, οι οποίοι καταχειροκρότησαν την ομιλήτρια για την εξαιρετική από κάθε άποψη ομιλία της.  

  Φωτογραφίες από την εκδήλωση στο Ηλεκτρονικό λεύκωμα του Συλλόγου, με ένα κλικ!!!

Συγκίνηση με τους Κύπριους ποδηλάτες

 

Έζησαν συγκινητικές στιγμές και είδαν πράγματα όσα λίγοι άνθρωποι, οι τρεις Κύπριοι ποδηλάτες που συμμετέχουν στην «Πανελλήνια - Παγκύπρια Ποδηλασία Αγάπης 3.848 χλμ.», οι οποίοι έφτασαν Την Παρασκευή 13-09-2013 στη Λάρισα. Οι ποδηλάτες κατήγγειλαν όμως την Περιφέρεια Θεσσαλία, που αρνήθηκε να τους στηρίξει, επειδή είναι μεμονωμένα άτομα και όχι επίσημος φορέας. Το αίτημα στήριξης όπως είπαν, είχε υποβληθεί επίσημα, από την Κυπριακή Πρεσβεία.

Οι ποδηλάτες Ανδρέας Ονησιφόρου, Ανδρέας Σκουτέλας και Γιώργος Δημητρίου, έφτασαν στην πλατεία Αγ. Μπλάνα, όπου τους ανέμεναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων ν. Λάρισας κ. Ντίνος Αυγουστή, μέλη της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Λάρισας (ΦΕΚΥΛ), η φοιτητική παράταξη «Πρωτοπορία», ο ποδηλατικός σύλλογος «Μία Λουρίδα» και μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ). Όλοι οι φορείς ήταν συμπαραστάτες της προσπάθειας των ποδηλατών να συγκεντρώσουν τρόφιμα προκειμένου να ενισχυθούν οι άποροι και τα κοινωνικά παντοπωλεία σε Ελλάδα και Κύπρο για τους συμπολίτες μας που τα έχουν ανάγκη.

Μετά το καλωσόρισμα από τον κ. Ντίνο Αυγουστή, κατατέθηκε στεφάνι από τους ποδηλάτες στο μνημείο Ελλαδιτών και Κυπρίων πεσόντων στους Εθνικούς αγώνες που ανεγέρθηκε από τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας το 1995. Οι ποδηλάτες εξέφρασαν τη μεγάλη συγκίνησή τους για την θερμή υποδοχή.

Στη συνέχεια η τελετή μεταφέρθηκε στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας (χώρο συγκέντρωσης των τροφίμων), όπου ανταλλάχτηκαν πλακέτες και αναμνηστικά. Όπως τόνισαν οι ποδηλάτες, το 1/3 των τροφίμων θα πάει στην Κύπρο και τα 2/3 στους άπορους της Ελλάδας. Οι ποδηλάτες βρίσκονται περίπου στο ένα τρίτο της διαδρομής τους.

Η έναρξη της Πανελλαδικής Ποδηλασίας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα  του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, δόθηκε την  01 Σεπτεμβρίου 2013 από την Κομοτηνή  και  αναμένεται να τερματίσει στις 11  Οκτωβρίου 2013 στη Λεμεσό, διανύοντας συνολικά 3,848 χλμ.

 

Από την υποδοχή και την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο στην πλ. Μπλάνα

Ανταλλαγή αναμνηστικών στην κεντρική πλατεία

Προσφορά τροφίμων από τους κύπριους φοιτητές της Λάρισας

  

όλες οι φωτογραφίες βρίσκονται στο Ηλεκτρονικό Λεύκωμα του Συλλόγου, ΕΔΩ!!!

 

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 20η ΙΟΥΛΙΟΥ

Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνατίου και παρουσία του Προξένου της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη κ. Κώστα Ψευδιώτη που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 20 Ιουλίου 2013 στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία και στην πλατεία Αγαμέμνονα Μπλάνα εκδηλώσεις Χρέους, Μνήμης και Τιμής από τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας (Σ.Κ.Ν.Λ.) με αφορμή την συμπλήρωση 39 χρόνων από τις μαύρες επετείους του καλοκαιριού του 1974 στην Μεγαλόνησο.

Σε ομιλία του μετά το Εθνικό μνημόσυνο ο κ. Κώστας Ψευδιώτης εξήρε την θυσία των υπερασπιστών της Κυπριακής Ελευθερίας και επισήμανε τις τεράστιες καταστροφικές συνέπειες από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Τόνισε ακόμα την αποφασιστικότητα του Κυπριακού Λαού για συνέχιση του αγώνα, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού τονίζοντας μεταξύ άλλων:  «Καταδικάζουμε απερίφραστα το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, την παρουσία στο νησί 40.000 στρατιωτών σε επιθετική διάταξη. Καταδικάζουμε το συνεχιζόμενο εποικισμό της Κύπρου από την Τουρκία, όπως και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από αυτά η κατοχική δύναμη επιδιώκει τη μόνιμη αλλοίωση του πληθυσμού της Κύπρου, δημογραφικά και πολιτιστικά… Δηλώνουμε απερίφραστα την αποφασιστικότητά μας, για συνέχιση του αγώνα μας, για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. Μιας λύσης που θα διασφαλίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών»

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ελλαδιτών και Ελλήνων Κυπρίων πεσόντων στην πλατεία Αγαμέμνονα Μπλάνα. Στεφάνια κατέθεσαν: Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Πρόξενος της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη κ. Κώστας Ψευδιώτης, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τανακούλης, εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους, εκ μέρους της 1ης Στρατιάς ο Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Παπαβλασόπουλος, εκ μέρους του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) ο Ταξίαρχος κ. Κωνσταντίνος Φουσταλιαράκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας κ. Χρήστος Τζιώρας, εκ μέρους των βετεράνων πολεμιστών της Κύπρου ο πρώην Δήμαρχος Αγιάς κ. Βασίλειος. Κουτσαντάς, εκ μέρους των Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας ο πρόεδρος κ. Βασίλειος Διβάνης, ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Λάρισας κ. Δημήτριος Δραγανιδάκης, εκ μέρους του Πανηειπηρωτικού Συλλόγου Νομού Λάρισας το μέλος του Δ.Σ. κ. Παναγιώτης Σακογιάννης εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων Νομού Λάρισας το μέλος του Δ.Σ. κ. Αθανάσιος Τάξος, εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας ο πρόεδρος κ. Γιώργος Καρύδης και για τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας το μέλος του Δ.Σ. Κυρία Καλλισθένη Τσιάκαλου.  

Παρέστησαν ακόμα: οι βετεράνοι πολεμιστές Κύπρου κ.κ. Κωνσταντίνος, Ρουμελιώτης, Λάμπρος Πλίτσης, Κωνσταντίνος Σαμαντζής, Ευάγγελος Διβράμης, Χρήστος Κοϊνης, και ο Μανώλης Δαλαμάγκας αδελφός του αείμνηστου πεσόντα Καταδρομέα Ηλία Δαλαμάγκα. Επίσης παρέστησαν η υπεύθυνη του ΚΟΤ Θεσσαλονίκης κ Ελένη Ζαχαρή, πολλοί εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου. Εκκωφαντική ήταν οι απουσία όλων των βουλευτών του Νομού Λάρισας.

Δυό λόγια για την θλιβερή επέτειο απεύθυνε λίγο μετά την κατάθεση στεφάνων ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων κ. Αυγουστή ο οποίος εκθείασε την ηρωική θυσία των παλληκαριών που έπεσαν πολεμώντας ηρωικά για να κρατήσουν ελεύθερες της Κυπριακές Θερμοπύλες. Στην συνέχεια ευχαρίστησε προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Τανακούλη για την πολύχρονη ανιδιοτελή συμπαράσταση του προς τον Σύλλογο, τον διευθυντή της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαρισαίων κ Γιώργο Μηνά, τα μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαρισαίων, το προσωπικό του Δήμου Λαρισαίων και ιδιαιτέρως τον κ. Ευάγγελο Αγγέλη για την επιμέλεια των ηχητικών, τον Κώστα Τυρόβα για της επιμέλεια της εκδήλωσης και όλους τους απλούς πολίτες και εκπροσώπους φορέων που παρέστησαν. Καυτηρίασε ακόμα την απουσία της φιλαρμονικής της 1ης Στρατιάς, η όποια ενώ κλήθηκε δεν παρέστη σε εφαρμογή προεδρικού διατάγματος που απαγορεύει την συμμετοχή της σε αυτή την εκδήλωση!!! «Η προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας με απόφαση της απαγορεύει την συμμετοχή της στρατιωτικής μουσικής σε μια εκδήλωση όπου τιμώνται τα Ελληνόπουλα της Μάνας Ελλάδας και της Κύπρου που έπεσαν μαχόμενα στις προδομένες Κυπριακές Θερμοπύλες. Η προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας που σε κάθε Ιούλιο παραθέσει δεξίωση για την επάνοδο της Δημοκρατίας στην Μητέρα Ελλάδα ξεχνά δυστυχώς ότι για να επανέλθει η Δημοκρατία στην κοιτίδα της, διχοτομήθηκε η Κύπρος.… και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί ο Ελληνισμός κατάντησε υποχείριο των φιρμανιών που καθημερνώς εκδίδονται από την τρόικα», είπε επί λέξει ο κ. Αυγουστής.

Η τελετή έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο, από την Φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων.

  

 

Όλες οι φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις, βρίσκονται στο Ηλεκτρονικό Λεύκωμα του Συλλόγου, ΕΔΩ!!!

 

ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΗΝΕΙΟΥ 2013

Για δέκατη τρίτη χρόνια ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας και σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό τουρισμού (ΚΟΤ), έδωσε τον παρόν του στις καθιερωμένες γιορτές Πηνειού που ξεκίνησαν το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 και τέλειωσαν την Κυριακή το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2013. Το Σάββατο το μεσημέρι 15/06/2013 δεξιώθηκαν τους δημοσιογράφους και τους διοργανωτές φορείς και την Τετάρτη το βράδυ 19-06-2013 σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Λαϊκής παράδοσης και σε επιμέλεια του χοροδιδασκάλου Γιώργου Τσιπλακούλη παρουσιάσθηκαν στην παρουσία πλήθους κόσμου παραδοσιακοί χοροί της Κύπρου στην κεντρική εξέδρα κάτω από την γέφυρα Αλκαζάρ.

Το περίπτερο παρέμεινε ανοικτό πρωί-απόγευμα για ενημέρωση των επισκεπτών και δωρεάν διανομή πλούσιου ενημερωτικού υλικού έκδοσης του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, του Γραφείου τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας. Από το περίπτερο μας πέρασαν χιλιάδες επισκέπτες που είχαν ακόμα την ευκαιρία να κουβεντιάσουν μαζί μας και να δοκιμάσουν κυπριακές γεύσεις. Οι εντυπώσεις τους για το περίπτερο μας όπως πάντα εξαιρετικές. ooooooΤο παρόν στις εκδηλώσεις έδωσε και η εκπρόσωπος του ΚΟΤ κυρία Ελένη Ζαχαρή που είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις οργανωμένες εκδρομές προς την Κύπρο και να κάνει δηλώσεις που μεταδόθηκαν από όλους τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Ακόμα η Κυρία Ζαχαρή απηύθυνε χαιρετισμό και στην επίσημη τελετή έναρξης των εορτών Πηνειού στην παρουσία βουλευτών, του περιφερειάρχη του Δημάρχου, πολλών άλλων επισήμων και πολυπληθούς κοινού. Για φέτος οι διοργανωτές υπολογίζουν ότι οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 150.000!!!

Για την επιτυχή συμμετοχή τους και στις φετινές Εορτές Πηνειού, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού πήραν τα εύσημα των διοργανωτών και τους απονεμήθηκαν ειδικά τιμητικά διπλώματα..

 

όλες οι φωτογραφίες βρίσκονται στο Ηλεκτρονικό Λεύκωμα του Συλλόγου, ΕΔΩ!!!

 

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ 1ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκαν και φέτος από τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας οι Εθνικές επέτειοι της 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 Και της 1ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1955.

Το πρωί 25ης Μαρτίου 2013 μετά την δοξολογία έγινε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων στο Λόφο Φρουρίου και στην συνέχεια Κυπριόπουλα και Κυπριοπούλες φορώντας τις παραδοσιακές στολές της Κύπρου έλαβαν μέρος στην καθιερωμένη παρέλαση.

Το βράδυ της Παρασκευής 29 Μαρτίου 2013 παρουσιάστηκε στην αίθουσα του «Δημοτικού Ωδείου Λάρισας» το ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΡΑΜΑ «1821, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ», βασισμένο στο ποίημα «9η Ιουλίου 1821, εν Λευκωσία Κύπρου» του Εθνικού ποιητή της Ρωμιοσύνης Βασίλη Μιχαηλίδη, του Έλληνα Κύπριου Μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Hλή  σε σκηνοθεσία: Δημήτρη Βούζα. Μια εξαιρετική παράσταση που καταχειροκροτήθηκε από του παρευρισκόμενους οι οποίοι για δεύτερη φορά γέμισαν ασφυκτικά την μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου.

Το πρωί του Σαββάτου 30-03-2013, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία Εθελοντική αιμοδοσία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. 

 «Πάθαμε γιατί ξεχάσαμε…»

 Το πρωί της Κυριακής 31-03-2013 τελέσθηκε Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιος Χατζηγεωργίου οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε εδώ, πιστοί στο διαχρονικό και εθνικό χρέος μας για να τιμήσουμε τη μεγάλη εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955 ημέρα που ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας του Κυπριακού Ελληνισμού ενάντια στη βρετανική αποικιοκρατία… Πόσοι αλήθεια από μας θα έδιναν σήμερα τη ζωή τους για την πατρίδα για λίγα «Μαγιάτικα λουλούδια;».  Όσο και να θέλουμε δεν μπορούμε να συγκριθούμε μαζί τους. Μοιάζουμε σαν «κώνωπες υπό σκιάν ελέφαντα».

Και για όποιον αναρωτιέται, λίγα Μαγιάτικα λουλούδια, αντί για δάκρυα ήθελε στον τάφο του ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, σε ένα προφητικό του γράμμα προς τους συμμαθητές του, πριν βγει στην «παρανομία» και τον αγώνα...»

Ο ομιλητής, αφού αναφέρθηκε στον αγνό, πατριωτικό και αυθόρμητο αγώνα της ΕΟΚΑ αλλά και την εισβολή του Αττίλα, εξήγησε γιατί η Κύπρος έφτασε σήμερα στο χείλος μιας άλλης, οικονομικής αυτή τη φορά, καταστροφής: «Για όσους από μας ζούμε την Κύπρο από κοντά, είπε, ξέρουμε ότι κάπου εκεί, στη δεκαετία του ΄90 άρχισαν να εξαφανίζονται τα σύμβολα με τα οποία μεγαλώσαμε και κυρίως το σύμβολο του «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ». 

Αφήσαμε την ιστορική μνήμη παραμελημένη σε μια γωνιά της ψυχής μας και επενδύσαμε στην οικονομική ευμάρεια. Συνηθίσαμε να ζούμε βλέποντας την ημισέληνο πάνω στην καρδιά του Πενταδάκτυλου. Δεν πονούσαμε πια βλέποντας πληγωμένο το βουνό του Διγενή Ακρίτα που από τα βυζαντινά χρόνια το έχρισε ελληνικό.   

Δεν πάμε πια στη κατεχόμενη Κύπρο για να φέρουμε λίγο χώμα από τα σκλαβωμένα χωριά μας και να το εναποθέσουμε στους τάφους των γονιών μας που πέθαναν στην προσφυγιά με ζωντανή την ελπίδα του γυρισμού, αλλά πάμε στα καζίνο του κατακτητή και για να ψωνίσουμε από τα φτηνά μαγαζιά τους.

Δεν πάμε πια στα κατεχόμενα για να αναζητήσουμε δύναμη και ελπίδα ότι κάποτε θα ξαναλειτουργήσουμε τις ατιμωμένες και βουβές εκκλησιές μας αλλά πάμε για να αγοράσουμε φτηνή βενζίνη.

Βγάλαμε την αγωνιστική ενδυμασία του «λαού υπό κατοχή» και φορέσαμε το κοστούμι του νεόπλουτου. Ξεχάσαμε ότι οι μεγαλύτερες συμφορές του ελληνικού έθνους έλαβαν χώρα όταν παραμελήσαμε τα ιδανικά μας και νοιώσαμε άτρωτοι.

Και έτσι φτάσαμε στη σημερινή καταστροφή η οποία δεν είναι αποτέλεσμα εισβολής κάποιου φιλόδοξου κατακτητή παρά μόνο είναι αποτέλεσμα δικών μας λαθών και μεγάλων αλλότριων οικονομικών συμφερόντων.

Η σημερινή καταστροφή που βιώνει η Κύπρος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν εμείς είχαμε προνοήσει να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη παράλληλα με την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη που είχε προηγηθεί.

Τα τελευταία 20 χρόνια μεγαλώσαμε δύο γενιές ελληνοκυπρίων με σύνθημα το κυνήγι της ευμάρειας και του χρήματος υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και των ιδανικών μας. Χάσαμε τον προσανατολισμό που άφησαν με τις παρακαταθήκες τους οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ….», και κατέληξε: «Ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει αποδείξει μέσα από την μακραίωνη ιστορία του ότι έχει την ικανότητα να αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του. Για να γίνει εφικτή η αναγέννηση και αυτή τη φορά είναι απαραίτητο να ληφθούν υπ’ όψιν δύο παράμετροι:

Πρώτο: Ο εχθρός αυτή τη φορά δεν είναι εξωτερικός αλλά εσωτερικός και έχει να κάνει με την απώλεια από μέρους μας όχι τόσο της οικονομικής δύναμης αλλά της ιστορικής μας μνήμης και, δεύτερο: άμεση επένδυση στις νέες γενιές και επαναφορά των ιδανικών της φυλής μας σαν πρωταρχικό όραμα και παράγοντας που πρέπει να συμβαδίζει ταυτόχρονα με την όποια οικονομική ανάπτυξη του μέλλοντος».

 ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

 Ακολούθησε τρισάγιο στον χώρο του μνημείου Απαγχονισθέντων Αγωνιστών της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 και κατάθεση στεφάνων. Κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους: της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λαρισαίων, της 1ης Στρατιάς, του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βετεράνων Πολεμιστών Κύπρου 1974, της Λέσχης Εφέδρων Καταδρομέων Λάρισας,  της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Λάρισας, της Φ.Π.Κ. Πρωτοπορία και του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας. Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Λάρισας (ΦΕΚΥΛ) και ο Δήμος Λαρισαίων παραβρεθήκαν πολλοί επίσημοι και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση έκλεισε νε ενός λεπτού σιγή και το Εθνικό Ύμνο. Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων,

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

 

όλες οι φωτογραφίες βρίσκονται στο ηλεκτρονικό Λεύκωμα του ΣΚΝΛ, με ένα κλικ ΕΔΩ!!!

ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ

   Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 10 Μαρτίου 2013, στο οικογενειακό κέντρο «ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΝΙΑΚΑΣ», μέσα σε μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα η Ετήσια συνεστίαση του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας.

   Κατά την διάρκεια της βραβεύθηκε από τον Σύλλογο Κυπρίων και την Ελληνική Τράπεζα η μαθήτρια Γκιτέρσου Ελένη που αρίστευσε για τρεις συνεχόμενες χρονιές. Τους βραβευθέντες τίμησε εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας ο Διευθυντής του καταστήματος Λάρισας κ. Δ. Κυριακόπολους.

   «Μαζευτήκαμε για άλλη μια φορά σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και για την Ελλάδα και για την Κύπρο για λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς μακριά από τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας….. προσδοκώντας ότι σύντομα θα ανατείλουν καλύτερες μέρες και σε ότι αφορά την οικονομία, αλλά και τα μεγάλα εθνικά μας  θέματα», είπε μεταξύ άλλων στο καλωσόρισμα του ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ντ. Αυγουστή.

   Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλαριτών Λάρισας κ. Αποστόλης Σακογιάννης, εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας ο κ. Θανάσης Τάξος  και πολλά μέλη και φίλοι του Συλλόγου Κυπρίων.

 

ΚΟΠΗ ΠΙΤΤΑΣ

Με το μυαλό στην δοκιμαζόμενη ιδιαίτερη τους πατρίδα και με την ελπίδα πως σύντομα θα ανατείλουν καλύτερες μέρες και για την Κύπρο και για την Ελλάδα τήρησαν και φέτος το έθιμο της βασιλόπιτας μέσα σε μια πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα, χθες σε αίθουσα του ξενοδοχείου “DINANI” οι Κύπριοι της Λάρισας, στην παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμο Χαρακόπουλου , του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού και του Δημάρχου Λαρισαίων κ. Κ Τζανακούλη. Οι ευχές που αντηλλάγησαν εγκάρδιες και ειλικρινείς για Καλή Χρονιά με Εθνική λύτρωση και κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Προηγήθηκε η ευλογία και η κοπή από εκπρόσωπο της εκκλησίας. Ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Αυγουστή,  ο οποίος εκτός από τις καθιερωμένες ευχές αναφέρθηκε στην κοινή πορεία της Κύπρου με την Μητέρα Ελλάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αλληλεγγύη που σε τούτες τις δύσκολες εποχές επιβάλλεται να λειτουργήσει ως καθαρτική και λυτρωτική διαδικασία, ώστε ο Ελληνισμός να βρει ξανά τον βηματισμό του προσδοκώντας σε ένα καλύτερο μέλλον.  Έκανε ακόμα μια σύντομη αναφορά στην πολυδιάστατη δραστηριότητα του συλλόγου: την χρονιά που πέρασε τόνισε, παρά τις τεράστιες δυσκολίες διοργανώθηκαν πολλές ποιοτικές από κάθε άποψη εκδηλώσεις, όπως ήταν  η προβολή της βραβευμένης ταινίας για τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας της Λαρισαίας Αθηνάς Κρικέλη, η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής κ. Γιαννάκη Ομήρου στην Λάρισα και η διοργάνωση σειρά εκδηλώσεων, οι δύο εθελοντικές αιμοδοσίες, η εκδήλωση αφιέρωμα στην ημέρα εορτασμού του παιδικού βιβλίου παρουσία της πολυβραβευμένης συγγραφέως Μαρίας Πυλιώτου, οι εκδηλώσεις καταδίκης των μαύρων επετείων του Ιουλίου και του Αυγούστου του 1974, η παρουσία στις εορτές Πηνειού, η παρουσίαση του θεατρικού έργου 9η Ιουλίου 1821, η παρουσίαση του βιβλίου «Η Κυρά της Λαπήθου», κ.α.

Μίλησαν ακόμα ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός και ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης. Όλοι τους αναφέρθηκαν με τα καλύτερα λόγια για το έργο του Συλλόγου λέγοντας χαρακτηριστικά πως η πόλη και ο Νομός Λάρισας έχουν να ωφεληθούν πολλά από την δράση τέτοιων οργανωμένων συνόλων όπως είναι ο Σύλλογος Κυπρίων. Ακόμα αναφέρθηκαν στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν Κύπρος και Ελλάδα δίνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα πως με υπομονή, επιμονή και συντονισμένη δράση θα ανατείλουν καλύτερες μέρες. Ο κ. Τζανακούλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πολύ στενές σχέσεις της Λάρισας με την διδυμοποιημένη πόλη της Λάρνακας η οποία πέρσυ έδωσε το όνομα της Λάρισας σε μια κεντρική πλατεία της.

Παρευρέθηκαν ακόμα: οι πολεμιστές Κύπρου Ευάγ. Διβράμης, Λ. Πλίτσης, Κ. Σαμαρτζής και Στ. Κυριακόπουλος, εκ μέρους του Διοικητή της 1ης Στρατιάς ο αντισυνταγματάρχης κ. Κ. Μαγαλιός, εκπρόσωποι των Συλλόγων Κρητών και Σαρακατσαναίων Λάρισας,  οι πολιτευτές Ελ. Ντουρουντάκη και Αικ. Σαχείλα, κ.α. Πολύ μεγάλη ήταν επίσης η παρουσία των μελών και των φίλων του Συλλόγου. Βασίλεψε ο  Βαλεντίνος Φράγκος. Χορηγός της εκδήλωσης η cyta.

όλες οι φωτογραφίες από την εκδήλωση, ΕΔΩ!!  

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
«Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ»

Παρουσιάσθηκε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Εκπαιδευτηρίων της Μαίρης Ν. Ράπτου στην Λάρισα, το βιβλίο του συγγραφέα-δημοσιογράφου Γιάννη Νικολάου, «Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας, τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου και την Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Λάρισας.

Στο βιβλίο καταγράφεται η συγκλονιστική ιστορία δώδεκα στρατιωτών, οι οποίοι τον Αύγουστο του 1974 εγκλωβίστηκαν πίσω από τις εχθρικές γραμμές μέσα στην Λάπηθο, όταν η Κωμόπολη έπεσε στα χέρια των τούρκων. Και εκεί που πίστεψαν πως δεν είχαν στον ήλιο μοίρα και πως οι ώρες τους ήταν μετρημένες, συνάντησαν την ηρωίδα Ευφροσύνη Προεστού, που με αυτοθυσία και κίνδυνο της ζωής της, τους περιποιήθηκε και τους φρόντισε. «Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ» είναι η συμπύκνωση του δράματος του 1974. Όλη η βαρβαρότητα του τούρκου επιδρομέα και κατακτητή, όλος ο πόνος και το δάκρυ ενός λαού, ενός Έθνους…… όλη η αλήθεια για τη δήθεν «ειρηνευτική επιχείρηση» του Αττίλα... όλο το μεγαλείο και η δύναμη της Ελληνικής ψυχής που ακόμη και στα πιο δύσκολα ξέρει, μπορεί και θέλει να αγωνίζεται... γιατί δικαιούται και διεκδικεί την ελπίδα...

Το βιβλίο παρουσίασε ο κ. Νίκος Ράπτης διδάκτωρ παιδαγωγικής και διευθυντής  των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ράπτου, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις πολυδύναμες περιγραφές του συγγραφέα «…που αποτελούν μια εξαίρετη σκηνοθεσία περιπετειώδους ιστορικής, κινηματογραφικής ταινίας. Μέσα από τις λέξεις δημιουργούνται εικόνες, που συγκλονίζουν…».

Ο συγγραφέας κ. Γιάννης Νικολάου τόνισε ότι το βιβλίο σκιαγραφεί το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής και στέλνει το μήνυμα ότι ο Ελληνισμός και στα δύσκολα μπορεί και θέλει να αγωνίζεται και διεκδικεί την ελπίδα. «…Η συγγραφή της Κυρά της Λαπήθου, ήταν για μένα ένα καθήκον στις επόμενες γενιές διότι αυτά που διαχειριζόμαστε σήμερα δεν είναι μόνο κληρονομιά από τους προγόνους μας, αλλά δανεικά από τα παιδιά και τα εγγόνια μας, στα οποία έχουμε καθήκον να παραδώσουμε αυτά που δικαιούνται…».

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Ντ. Αυγουστή εξήρε την προσφορά του συγγραφέα στην καταγραφή της σύγχρονης Ιστορίας του Ελληνισμού στην Κύπρο και στην μεταλαμπάδευση της στις επόμενες γενιές. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Λάρισας κ. Κυριάκος Γιάγκου. Συντόνισε η δημοσιογράφος Έφη Τουφεξή

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια από την χορωδία των Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ράπτου και την προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ. Παρευρέθηκαν πολλοί επίσημοι και πλήθος κόσμου.

   

όλες οι φωτογραφίες από την εκδήλωση, με ένα ...κλικ, ΕΔΩ!

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

 

Με μπροστάρη τον φοιτητόκοσμο και κρατώντας Ελληνικές και Κυπριακές σημαίες, πλήθος Ελληνοκυπρίων, διαδήλωσαν την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012, σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, που διοργάνωσαν από κοινού, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας και η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Λάρισας, με αφορμή την συμπλήρωση 29 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Τα συνθήματα: «Ελλάδα Κύπρος συμπαράταξη», «όλοι μαζί να πέσει η κατοχή», «η Κύπρος θα νικήσει ποτέ δεν θα λυγίσει», «έξω ο αττίλας από την Κύπρο», «λευτεριά-επανένωση-επιστροφή» και άλλα πολλά, ακούσθηκαν κατά την διάρκεια της πορείας και μάλλον ξένισαν τους ομολογουμένως ανυποψίαστους Λαρισαίους πολίτες, που προς στιγμή νόμιζαν πως πρόκειται για άλλη μια πορεία από τις πολλές που συνηθίζονται τελευταίως κατά των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας που επιβάλλουν οι πολιτικές των παγκόσμιων οικονομικών διευθυντηρίων…

Η πορεία διαμαρτυρίας κατέληξε στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, όπου ακολούθησαν σύντομες ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Σε σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Ντ. Αυγουστή τόνισε: «Καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα την συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κυρίαρχου κράτους, πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών…Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσουν πίεση στην Άγκυρα για την άμεση απόσυρση των 45.000 τουρκικών στρατευμάτων και των όλων εποίκων από το νησί…… Επιμένουμε σε λύση που απαραίτητα πρέπει να διασφαλίζει: Την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας, την απόσυρση όλων των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων, το δικαίωμα όλων των προσφύγων να επιστρέψουν με ασφάλεια στις κατεχόμενες από τον αττίλα περιουσίες τους, την κατοχύρωση των τριών βασικών ελευθεριών… απατούμε ακόμα την πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων,  την αποκατάσταση των καταπατημένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της Κύπρου, τον σεβασμό και αποκατάσταση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αναφερόμενος στην σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση είπε: Η οικονομική κρίση (τεχνητή ή πραγματική) δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει αιτία για υποχωρήσεις και συνδιαλλαγή που θα έχει επιπτώσεις στα εθνικά μας θέματα. Πρωταρχικό μέλημα στις διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης με την τρόικα, θα πρέπει να είναι η διαφύλαξη των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων του κυπριακού κράτους, είτε αυτά αφορούν την λύση ου Κυπριακού (που πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη), είτε αφορούν τα τεράστιο θέμα της αξιοποίησης των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, πετρελαίου και υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Φοιτητών Λάρισας κ. Κυριάκος Γιάγκου ο οποίος διάβασε το κοινό ψήφισμα που εγκρίθηκε ομοφώνως από τους συγκεντρωμένους: «….καταδικάζουμε την πολιτική των αμερικανών και των βρετανών, αλλά και άλλων διεθνών παραγόντων που στοχεύουν στην υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην τιμωρία της Ελληνοκυπριακής πλευράς λόγω της ετυμηγορίας του στο δημοψήφισμα του 2004… Επιδιώκουμε λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος επιστροφής όλων των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους…»

Η εκδήλωση και έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο.

 

 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΔΡΑΜΑ «1821, Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» του Έλληνα Κύπριου Μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Hλή.

 

Η "9η Ιουλίου" αποτελεί το κορυφαίο ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη το οποίο δικαίως του χάρισε τον τίτλο του εθνικού ποιητή της Κύπρου και της Ρωμιοσύνης. Το ποίημα γράφτηκε προς το τέλος του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Είναι γραμμένο στην Κυπριακή διάλεκτο την οποία ξέρει χορταστικά και κινείται άνετα ενώ την καθαρεύουσα και τη δημοτική ποτέ δεν τις καλόμαθε πράγμα που του δημιούργησε τρομερό πρόβλημα στο γράψιμο. Η "9η Ιουλίου" αναφέρεται στον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων επισκόπων της Κύπρου από τους τούρκους στις 9 Ιουλίου 1821. Η πλοκή, τα νοήματα και η αριστοτεχνική χρήση της κυπριακής τοπολαλιάς κάνουν το ποίημα να ξεχωρίζει σε βαθμό που να έχει αγαπηθεί από τον Κυπριακό Ελληνισμό όσο κανένα άλλο.

ΓΛΩΣΣΙΚΑ - ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ

Το ποίημα είναι επικολυρικό, γραμμένο στην Κυπριακή διάλεκτο της εποχής. Είναι η φυσική γλώσσα του ποιητή, την οποία ξέρει χορταστικά και στην οποία κινείται με άνεση. Μετατρέπει τη γλώσσα που μιλά σε ποίηση με ζηλευτή επιτυχία. Η υπόθεση διαδραματίζεται την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης του 1821. Στην Κύπρο κυκλοφόρησαν μυστικά κάποια επαναστατικά φυλλάδια τα οποία έφερε από την Ελλάδα ο διάκος Θεοφύλακτος Θησέας. Τα φυλλάδια έπεσαν στα χέρια των τούρκων οι οποίοι φοβούμενοι ξεσηκωμό των Ελλήνων της Κύπρου αποφάσισαν να εξολοθρεύσουν την εκκλησιαστική ιεραρχία καθώς και τους πιο εξέχοντες προκρίτους του νησιού.

ΑΝΑΛΥΣΗ - ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Τον Ιούλιο του 1821 ο τούρκος διοικητής της Κύπρου εξασφάλισε γραπτή άδεια από την Υψηλή Πύλη, από τον Σουλτάνο, για να θανατώσει τους επισκόπους της Κύπρου και μεγάλο αριθμό προκρίτων με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν ξεσηκωμό κατά της τούρκικης κυριαρχίας. Την είδηση αυτή τη διαβιβάζει ένας μετριοπαθής τούρκος, ο Κιόρογλου στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό τον οποίο επισκέπτεται κρυφά στο Αρχιεπισκοπικό μέγαρο. Προτείνει ακόμα στον Αρχιεπίσκοπο να το φυγαδεύσει στη Σκάλα (Λάρνακα) όπου μπορεί να βρει άσυλο στα ξένα Προξενεία. Ο Κυπριανός αρνείται διότι κάτι τέτοιο θα εσήμαινε χειρότερα κακά για την υπόδουλη Ρωμιοσύνη της Μεγαλονήσου.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ

Η θυσία των επισκόπων και των προκρίτων της Κύπρου για χάρη της ελευθερίας είναι η κεντρική ιδέα του ποιήματος. Από τη μια η τουρκική βαρβαρότητα σε όλη της την έκταση και από την άλλη η περήφανη ελληνική ψυχή σε όλο της το μεγαλείο. Το αίμα που χύνεται για την ελευθερία δεν πάει χαμένο. Αντίθετα, ποτίζει και συντηρεί το δέντρο της ελευθερίας, το οποίο αργά ή γρήγορα θα δώσει καρπούς. Την εποχή της τουρκοκρατίας, η εκκλησία ήταν εκείνη που κράτησε τους σκλάβους Ρωμιούς στις ρίζες και στα ιδανικά τους. Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν Εθνάρχης, ήταν ταυτόχρονα εκκλησιαστικός και πολιτικός αρχηγός του υπόδουλου λαού.

Ο ποιητής παρουσιάζει τη Ρωμιοσύνη ταυτόσημη με τον κόσμο ο οποίος δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Την προσομοιάζει ακόμη προς τον ήλιο ο οποίος φωτίζει την ανθρωπότητα και που κανείς δεν μπορεί να τον σβήσει. Τα σχετικά αποσπάσματα είναι τα ακόλουθα:

 

"Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνόκ'αιρη του κόσμου
κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ιξηλείψη,
κανένας, γιατί σ'κέπει την που τάψη ο Θεός μου.
Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή όντας ο κόσμος λείψη".

"Τον ήλιον με φύσημα μπορείς να τον ι-σβήσεις;"

 

Πώς προβάλλει μέσα από το ποίημα η σχέση Αρχιεπισκόπου Κυπριανού-Κιόρογλου, καθώς και η στάση των Τουρκοκυπρίων;

Είναι φανερό ότι μεταξύ Κυπριανού και Κιόρογλου υπήρχε αμοιβαία εκτίμηση και πολύ καλές σχέσεις. Οι ενέργειες του Κιόρογλου δείχνουν ότι οι σχέσεις αυτές ήταν ιδιαίτερες και πολύ δυνατές. Είναι επίσης φανερό ότι ο Κιόρογλου ήταν τούρκος της Κύπρου, γεννημένος στο νησί.

Η νοοτροπία και η συμπεριφορά των Τουρκοκυπρίων ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη των τούρκων της Τουρκίας, πράγμα που συμβαίνει μέχρι σήμερα. `Όπως βλέπουμε στο ποίημα, Τουρκοκύπριοι ντράπηκαν και στενοχωρήθηκαν από την απόφαση της Υψηλής Πύλης και του Μουσελλίμ-αγά να εκτελέσουν την εκκλησιαστική ηγεσία και τους προκρίτους του νησιού.


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

 

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ: Κώστα Πελεκάνος

ΜΟΥΣΕΛΙΜ ΑΓΑΣ: Γιώργος Μπαρλάς

ΚΙΟΡΟΓΛΟΥΣ: Αυγουστίνος Αυγουστή

ΓΙΟΣ ΚΙΟΡΟΓΛΟΥΣ: Γιώργος Πάσχος

ΒΟΣΚΟΣ: Αργύρης Γιουρούκης

ΜΕΤΕΣ ΑΓΑΣ-ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΣ: Δημήτρης Θεοδωράκης

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ;: Αντώνης Σαρακατσιάνος

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕΛΕΤΙΟΣ: Νίκος Μάντζιος

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Γ΄  : Θανάσης Λιάκος

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ Α: Ανδρέας Νέστορας

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ Β: Γιώργος Γκουτσιούδης

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ Γ: Δημήτρης Ζέρβας

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ Δ: Γιώργος Κολτσίδας

ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ: Δάφνη Δεληγιάννη

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Δημήτρης Βούζας

 

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

 

ΒΙΟΛΙ: Κορνήλιος Μπουγιούκ και Γιώργος Σπαθάρης

ΦΛΑΟΥΤΟ: Γεωργία Βουλγαράκη

ΟΜΠΟΕ: Βασίλης Νίκου

ΤΣΕΛΟ: Νάνσυ Σιώμου και Βάλια Σπαθάρη

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΜΠΑΣΟ: Παναγιώτης Νούλας

ΛΑΟΥΤΟ: Γιώργος Γερογιάννης

ΚΑΝΟΝΑΚΙ: Κώστας Παπαϊωάννου

ΣΥΝΘΕΣΑΙΖΕΡ: Στέλιος Βαλδούμας

ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ: Βασίλης Πράπας

ΠΙΑΝΟ: Σοφία Δαμαλά

ΝΤΑΟΥΛΙ: Γιάννης Μπατσίλας

ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ: Μανώλης Καμπούρης

ΚΛΑΣΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ: Γιάννης Μάτεβ

ΟΥΤΙ: Στέφανος Σπαθάρας

ΣΟΛΟ ΦΩΝΗ: Κατερίνα Οικονόμου  (ΣΟΠΡΑΝΟ)

                     Βασίλης Κούρτης      (ΤΕΝΟΡΟΣ)

                     Γιώργος Βαλάκας      (ΤΡΑΓΟΥΔΙ)

               Γιώργος Καραγιάννης (ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ)

 

ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

 

ΣΟΠΡΑΝΟ: Αλεξάνδρα Παναγιώτου, Βασιλική Σιώμου, Ευανθία Σακελλαρίου και Όλγα Ζιάκου.

ΑΛΤΟ: Αγαθή Νέμα, Αγαθή Τσιτσιβά, Γεωργία Καραβάνα, Ελένη Ζιάκου, Ελένη Νταλαπάσχα, θεοδώρα Κολλάτου. Θεοπίστη Καριώτη, Ιωάννα Μωραΐτη, Κατερίνα Βλάχου, Μαρία Δημούλα, Μαρία Παναγιωτοπούλου, Μαρία Βρακάτου και Χάϊδω Καραβάνα.

ΤΕΝΟΡΟ: Ευαγγελία Ματσούκη, Κώστας Γκιόλβας Και Μανώλης Καμπούρης

ΜΠΑΣΟ: Θανάσης Λιάκος και Νίκος Παναγιώτου

 

Διοργάνωση: Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας – Δημοτικό Ωδείο Λάρισας - Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και του Σπιτιού της Κύπρου

ΧΟΡΗΓΟΙ:     Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου

 

 

 

 

 

 

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

  Ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας και η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Λάρισας τιμώντας την ημέρα εορτασμού της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, πραγματοποίησαν την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2011, εθελοντική αιμοδοσία στο χώρο του Συνεδριακού Κέντρου του ΤΕΙ Λάρισας. Η αιμοδοσία ήταν αφιερωμένη και στους τρεις αδικοχαμένους φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, Δημοσθένους Νεόφυτο, Ηρακλέους Ηρακλή και Μεταξά Ιάκωβο. Η προσέλευση όπως πάντα (κυρίως των φοιτητών)  ήταν πολύ ικανοποιητική.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 38η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ

Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνατίου και παρουσία του εκπροσώπου του πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, Λειτουργού στο σπίτι της Κύπρου κ. Τάκη Βόϊλα, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 20 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία και στην πλατεία Αγαμέμνονα Μπλάνα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής από τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας (Σ.Κ.Ν.Λ.) με αφορμή την συμπλήρωση 38 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα και την βάρβαρη τουρκική εισβολή στην Μεγαλόνησο.

Σε ομιλία του μετά το Εθνικό μνημόσυνο ο κ. Τάκης Βόϊλας αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού  για συνέχιση του αγώνα, για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τον Κύριο Βόϊλα παρουσίασε ο πρόεδρος του Σ.Κ.Ν.Λ. κ. Αυγουστίνος Αυγουστή, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συμμετείχαν και βοήθησαν στην οργάνωση των εκδηλώσεων για τις μαύρες επετείους του Ιουλίου  του 1974. Ο κ. Βόϊλας αφού εξήρε την θυσία των υπερασπιστών της Κυπριακής Ελευθερίας, στην συνέχεια  αναφέρθηκε στις τεράστιες καταστροφικές συνέπειες από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και τόνισε:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, την παρουσία 40.000 στρατιωτών σε επιθετική διάταξη, στο νησί μας. Καταδικάζουμε το συνεχιζόμενο εποικισμό της Κύπρου από την Τουρκία, όπως και τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από αυτά η κατοχική δύναμη επιδιώκει τη μόνιμη αλλοίωση του πληθυσμού της Κύπρου, δημογραφικά και πολιτιστικά. Καταδικάζουμε επίσης την τουρκική αδιαλλαξία στις συνομιλίες που διεξάγονται…Ταυτόχρονα δηλώνουμε απερίφραστα την αποφασιστικότητά μας, για συνέχιση του αγώνα μας, για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιας λύσης που θα διασφαλίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών….. Σας μεταφέρω τις θερμές ευχαριστίες της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, για την καθολική συμπαράσταση όλων των δημοκρατικών κυβερνήσεων της Ελλάδας και για την αμέριστη στήριξη που δεχτήκαμε από τον Ελληνικό λαό σε πολιτικό και  κοινωνικό επίπεδο…»

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ελλαδιτών και Ελλήνων Κυπρίων πεσόντων στην πλατεία Αγαμέμνονα Μπλάνα. Πριν την κατάθεση των στεφάνων έγινε αναφορά για το ιστορικό ανέγερσης του μνημείου από τον κ. Αυγουστή (ένα μνημείο που αναγέρθηκε μα αποκλειστική πρωτοβουλία του Σ.Κ.Ν.Λ.) Στεφάνια κατέθεσαν: Εκ μέρους της Κυπριακής πρεσβείας στην Αθήνα  ο κ. Τάκης Βόϊλας, εκ μέρους της περιφέρειας Θεσσαλίας ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Χρ. Καλομπάτσιος, εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Σπ. Μπαρμπούτης, εκπρόσωποι της 1ης Στρατιάς και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), ο υποδιοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Λάρισας κ. Γιάννης Ράπτης, εκ μέρους των βετεράνων πολεμιστών της Κύπρου ο πρώην δήμαρχος Αγιάς κ. Β. Κουτσαντάς, εκ μέρους των πολεμιστών Κύπρου 1974 ο κ. Λάμπρος Πλίτσης, ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Αναπήρων  Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης 41- 44  (ΕΣΑΘΕΑ) κ. Αθαν. Ριζάκης, εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς, ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων Λάρισας κ. Δ. Δραγανιδάκης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ποντίων Νομού Λάρισας και ο πρόεδρος του Σ.Κ.Ν.Λ. κ. Αυγουστή. Η τελετή έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό ύμνο, από την μουσική της 1ης Στρατιάς. Παρέστησαν ακόμα: οι πολεμιστές κ.κ. Κουτσαντάς Βασίλειος και Λάμπρος Πλίτσης (κατέθεσαν στεφάνια), Διβράμης Ευάγγελος, Κυριακόπουλος Στέλιος, Σαμαρτζής Κωνσταντίνος και ο Μανώλης Δαλαμάγκας αδελφός του πεσόντα καταδρομέα αείμνηστου Ηλία Δαλαμάγκα Επίσης παρέστη και ο αντιδήμαρχος κ. Αντ. Πράππας. Χαιρετισμούς απέστειλαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο βουλευτής Φίλιππος Σαχινίδης.

ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΗΝΕΙΟΥ 2012

Για 12η συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας πάντα σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού έλαβε μέρος στις εορτές που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Κοίτη του Πηνειού ποταμού. Για ένα δεκαήμερο (από τις 8 έως και τις 17 Ιουνίου), από το πρωί έως και αργά το βράδυ, αναρίθμητοι επισκέπτες βρέθηκαν στο περίπτερο της Κύπρου όπου τους δόθηκαν χρήσιμες πληροφορίες, ενημερωτικά φυλλάδια και έντυπα, έκδοσης του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και του Γραφείου τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι επισκέπτες του περιπτέρου είχαν ακόμα την ευκαιρία να απολαύσουν γνήσιες παραδοσιακές κυπριακές γεύσεις και να γνωρίσουν με τον καλύτερο τρόπο την Κυπριακή φιλοξενία..

Το βράδυ της Τετάρτης, 13 Ιουνίου 2012, παρουσιάσθηκε ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια από την μουσική παράδοση της Μεγαλονήσου, που ενθουσίασε τους χιλιάδες θεατές οι οποίοι με την σειρά τους καταχειροκρότησαν τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος. Για την άψογη συμμετοχή τους και στις φετινές Εορτές Πηνειού, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού πήραν τα εύσημα των διοργανωτών και τους απονεμήθηκαν ειδικά τιμητικά διπλώματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Δήμου Λαρισαίων στο δεκαήμερο των εκδηλώσεων στην κοίτη του Πηνειού, βρέθηκαν περισσότεροι από 200.000 επισκέπτες!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ  Η ΝΕΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΤΡΟΥΛΗ

…Ποιητικό ταξίδι ,στην ιστορία της Κύπρου

 «Όσο υπάρχουν ποιητές σαν τον Γιώργο Τσιτρούλη, που θα μας θυμίζουν και θα υμνούν ως άλλοι λυράρηδες, την ιστορία και τα πάθη της Κύπρου τότε είναι βέβαιο ότι ο Ελληνισμός δεν θα απελπιστεί ποτέ μέχρι να δει τη λύτρωσή του…», υποστήριξε σε ομιλία του, ο Β` Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας, φιλόλογος και συγγραφέας ο κ. Ευθύμιος Κουφογιάννης, στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένης στο νέο έργο του κ. Τσιτρούλη με τίτλο: ««Κύπρος – Βωμοί και Κάστρα».

Βωμοί: είναι τα θυσιαστήρια των αιώνων του λαού της Κύπρου και Κάστρα: η αντίσταση του λαού της να κρατήσει τη γλώσσα του τις παραδόσεις τους και τον πολιτισμό του, ερμήνευσε ο ποιητής τον τίτλο που αντιπροσωπεύει τους στίχους του, για τη μαρτυρική Κύπρο.

Η ποιητική συλλογή, που παρουσιάστηκε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας και στην οποία κυριαρχεί η θλίψη και ο προβληματισμός για την τραγική μοίρα της Κύπρου, όπως τονίζει ο κ. Κουφογιάννης, εξυμνήθηκε απ΄ όλους του ομιλητές της εκδήλωσης που κατέθεσαν τον θαυμασμό τους για το έργο του κ. Τσιτρούλη αλλά και την εκτίμησή τους στο πρόσωπό του.

Συγκεκριμένα χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, η αντιπερειφερειάρχης κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο Γενικός διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού  κ. Κων/νος Παπακώστας που αναφέρθηκε και στη φιλία που τον δένει με τον κ. Τσιτρούλη από τα φοιτητικά τους χρόνια, κ. Σπ. Μπαρμπούτης ως εκπρόσωπος του δημάρχου Λαρισαίων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας κ. Ντίνος Αυγουστή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας κ. Αθ. Καρατόλιας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Κύπριων φοιτητών στη Λάρισα κ Κυρ. Γιάγκου και η πρόεδρος της ΕΛΟΣΥΛ κ. Δήμητρα Μπαρδάνη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ποιήματα του κ. Τσιτρούλη  απήγγειλαν οι ηθοποιοί Στέλιος Ντικούλης, Δέσποινα Παπακώστα και Έλενα Γραβάλου, ενώ η Έλλη Κοντούρη συνόδευσε στο πιάνο τις απαγγελίες και ερμήνευσε Κυπριακά τραγούδια. Το πρόγραμμα έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς της Κύπρου από το σύλλογο Φίλων Λαϊκής Παράδοσης Λάρισας, με την επιμέλεια του καθηγητή Φ.Α. κ. Γιώργου Τσιπλακούλη.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας, την ΕΛΟΣΥΛ, τον Σύνδεσμο Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας, την ΦΕΚΥΛ,  και τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ν. Λάρισας και τον Δημοτικό Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λάρισας. Χαιρετισμό απέστειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Κ. Γιαννάκης Ομήρου.

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΑΡΙΑ ΠΥΛΙΩΤΟΥ

 

Η συγγραφέας της ειρήνης και της αγάπης, Μαρία Πυλιώτου, τιμήθηκε στην Λάρισα στο πλαίσιο μιας συγκινητικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο της πόλης, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος Κυπριών Νομού Λάρισας, ο Σύλλογος Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Λάρισας και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Επιστημών Λάρισας, με χορηγό της Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Για το έργο και την προσφορά της κυρίας Πυλιώτου στη λογοτεχνία μίλησε η εκπαιδευτικός- μελετήτρια παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας κ. Ζωή Καλαφάτη, η οποία τη χαρακτήρισε σύγχρονη πρέσβειρα που αγωνίζεται μέσα από τα μυθιστορήματά της για την επικράτηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης στο πολύπαθο νησί της Κύπρου. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η Μαρία Πυλιώτου με την πένα της, σκιαγραφεί ρεαλιστικά την ιστορική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και τα έργα της αποτελούν εκτός από συγκλονιστική μαρτυρία και μία αέναη διαμαρτυρία. Παράλληλα, η κ. Καλαφάτη ανέφερε ότι κύριοι άξονες των έργων της Μ. Πυλιώτου είναι η διαπολιτισμική προσέγγιση και η προσέγγιση της ετερότητας του άλλου, μέσα από τις αξίες της αγάπης, του ανθρωπισμού και της παιδαγωγικής της ειρήνης. «Η συγγραφέας με το πολύπλευρο έργο της αποδεικνύει στις παιδικές ψυχές ότι η ζωή έχει νόημα, έχει αξίες. Αδιαπραγμάτευτες και πανανθρώπινες. Τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον σεβασμό της αυτοδιάθεσης και ανεξαρτησίας των λαών» σημείωσε καταλήγοντας.

Μίλησε ακόμα ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας κ. Ντίνος Αυγουστή ο οποίος εξήρε το έργο της πολυβραβευμένης συγγραφέως χαρακτηρίζοντας την ως μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες στον χώρο της Παιδικής Λογοτεχνίας. Αναφέρθηκε ακόμα στους αγώνες που κάνει μέσα από το έργο της για μια Κύπρο ελεύθερη, απαλλαγμένη από την παρουσία των στρατευμάτων κατοχής και των εποίκων. Για μια λύση στο μεγάλο εθνικό μας θέαμα όπου οι δύο κοινότητες της Κύπρου θα ζουν μαζί, κάτω από συνθήκες αλληλοσεβασμού και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αναφερόμενος στις δράσεις του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας, τόνισε ότι μεταξύ των άλλων βασική επιδίωξη είναι η διαρκής παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης με εκδηλώσεις που στόχο έχουν την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου ως ενιαίου και αναπόσπαστου τμήματος του Ελληνικού Πολιτισμού.

Συγκινημένη η συγγραφέας Μαρία Πυλιώτου, σε σύντομη ομιλία της σημείωσε ότι χρόνια ολόκληρα ονειρευόταν να βρεθεί στη Λάρισα, στην πόλη όπου πρωτογεννήθηκε ο πολιτισμός, στην πόλη των εξαίρετων δημιουργών που ύμνησαν τη Λάρισα, την ιστορία και τους αγώνες της. Με την ευχή «Να βγει ψηλά και να ξαναλάμψει η Ελλάδα σαν πρώτα» έκλεισε την ομιλία της. Αποσπάσματα από τα βιβλία της συγγραφέως διάβασε η Φαίη Δερβένη.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΕΛ κ. Μιχάλης Τσακίρης που εξήρε την Κύπρια συγγραφέα για την προσφορά της στον λογοτεχνικό κόσμο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορίας Τέχνης και Πολιτισμού κ. Λάμπρος Γιώτης που χρησιμοποίησε ποιητικούς στίχους για να περιγράψει το πώς αισθάνεται μια παιδική ψυχή που βιώνει τον εφιάλτη του πολέμου και ο διευθύνων σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου κ. Ν. Ράπτης που αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στο αξιόλογο έργο της Μαρίας Πυλιώτου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δραματοποίηση από μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου και μουσικό πρόγραμμα από τη χορωδία του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων.

Ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας βράβευσε την συγγραφέα με ειδική πλακέτα, ως μια ελάχιστη αναγνώριση για την πολύ μεγάλη προσφορά της στα ελληνικά γράμματα και την παιδική λογοτεχνία.

 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59   

Ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας από κοινού με την Ένωση Κυπρίων Φοιτητών Λάρισας γιόρτασαν και φέτος την μεγάλη επέτειο της ενάρξεως του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59. 

Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εθελοντική αιμοδοσία αφιερωμένη στους ήρωες της Κυπριακής ελευθερίας. Το απόγευμα της Κυριακής τελέσθηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του μνημείου των απαγχονισθέντων ηρώων (του μοναδικού μνημείου αφιερωμένου στους ήρωες της αγχόνης, που υπάρχει στον Ελλαδικό χώρο). Στην ένδοξη εποποιία της Ε.Ο.Κ.Α. της 1ης Απριλίου 1955 αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας κ. Ντ. Αυγουστή και ο εκπρόσωπος των φοιτητών κ. Ανδρέας Σταυρινίδης. Και οι δύο τόνισαν την ανάγκη να παραδειγματιζόμαστε όλοι από την ανιδιοτελή προσφορά και την ανυπέρβλητη θυσία των ηρωομαρτύρων εκείνου του ηρωικού έπους του Κυπριακού Ελληνισμού……………

Συγκεκριμένα τόνισαν: «Ο αγώνας της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-59 ήταν η κορυφαία στιγμή της νεότερης Ελληνικής Κυπριακής Ιστορίας που συγκλόνισε ένα λαό φέρνοντας τον στα όρια της αυτοθυσίας. Για την ΕΝΩΣΗ με την μάνα Ελλάδα αγωνίσθηκαν και θυσιάστηκαν τα παλικάρια της Ε.Ο.Κ.Α. Όμως, λάθη και αδυναμίες, έλλειψη πολιτικής διορατικότητας, φοβερά διλήμματα, άστοχες επιλογές και αλλοπρόσαλλες συμμαχίες της Αθήνας, διεθνείς συγκυρίες και προπάντων διεθνείς συνωμοσίες οδήγησαν στην εγκατάλειψη του «ευκταίου» και στην επιλογή του «εφικτού» για να προκύψει έτσι η με έντονα διχοτομικά σημάδια κολοβωμένη ανεξαρτησία. Η Κυπριακή Δημοκρατία, φτιαγμένη από το αίμα και το σώμα των παλικαριών της Ε.Ο.Κ.Α. του 55-59, οφείλει και πρέπει να τιμά με τις ύψιστες τιμές τους υπερασπιστές της Ελευθερίας της…».

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και τον εθνικό μας Ύμνο. Παρέστησαν οι πολεμιστές Κύπρου 1974 κ.κ. Διβράμης Ευάγγελος (κατάθεσε και στεφάνι) και Κώστας Σαμαρτζής, πολλοί Κύπριοι και πλήθος Λαρισαίων.

Θερμές ευχαριστίες στον Ανδρέα Σάββα ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Λάμπουσα» για την προσφορά της δεξίωσης που ακολούθησε.

 

ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΣΚΝΛ

Μέσα σε μια πραγματικά ευχάριστη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 18 Μαρτίου 2012, στο οικογενειακό κέντρο «Η ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ», η Ετήσια συνεστίαση του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας.

Κατά την διάρκεια της βραβεύθηκαν τα παιδιά των μελών του συλλόγου που αρίστευσαν κατά την περσινή σχολική χρονιά. Τιμήθηκαν: Η Ανδρονίκη Μπαρμπούτη Νάκα, ο Βασίλης Γκιτέρσος και η Ελένη Γκιτέρσου. Τους βραβευθέντες τίμησε εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας και ο Διευθυντής του υποκαταστήματος Λάρισας κ Δημήτρης Κυριακόπουλος.

«Μέσα σε πραγματικά πολύ δύσκολες συνθήκες για τον Ελληνισμό σε τούτο τον φιλόξενο χώρο για λίγες στιγμές ευχάριστες μακριά από τα μεγάλο προβλήματα της καθημερινότητας….. προσδοκώντας ότι σύντομα θα ανατείλουν καλύτερες μέρες και σε ότι αφορά την οικονομία, αλλά και τα μεγάλα εθνικά μας  θέματα» είπε μεταξύ άλλων στο καλωσόρισμα του ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ντ. Αυγουστή.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου κ. Αντώνης Κυπαρίσσης, ο πρόεδρος του συλλόγου Καλαρριτών Λάρισας κ. Αποστόλης Σακογιάννης και πολλά μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Όλες οι φωτογραφίες από τη συνεστίαση, βρίσκονται στο Ηλεκτρονικό Λεύκωμα του Συλλόγου (κλικ)

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

Ο  πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιαννάκης Ομήρου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή  της Βουλής κ. Σωκράτης Σωκράτους, τον Διευθυντή του Γραφείου Προέδρου Βουλής κ. Αντώνη Κουταλιανό, την Υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της Βουλής κ. Εύη Χατζηγιάνννη, τον Πρόξενο της Κύπρου στην Αθήνα κ. Χάρη Χρυσοστόμου, επισκέφθηκε τη Λάρισα προσκεκλημένος από το Σύλλογο κυπρίων Νομού Λάρισας, από το βράδυ της Πέμπτης 15 Μαρτίου 2012 μέχρι το Σάββατο 17 Μαρτίου, οπότε και αναχώρησε.

Κατά τη διάρκεια της εδώ παραμονής του, είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου και να συναντηθεί με το σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο, με τον οποίον είχε μια εποικοδομητική συνομιλία για εκκλησιαστικά και εθνικά θέματα.

Ακολούθως, επισκέφτηκε την 1η Στρατιά και είχε συνάντηση με το διοικητή αντιστράτηγο Κων. Γκίνη με τον οποίον συζήτησε θέματα αμοιβαίας συνεργασίας και κοινού ενδιαφέροντος. Ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), το οποίον υποδέχθηκε ο αρχηγός αντιπτέραρχος Φώτιος Κρεβάικας και ενημερώθηκε για την αποστολή, το έργο, τις επιχειρησιακές δυνατότητες και τις τρέχουσες δραστηριότητες του αρχηγείου. Στη συνέχεια, μετέβη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου είχε συνομιλία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο οποίος τον ενημέρωσε για την εξέλιξη του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας μετά από ένα και πλέον χρόνο λειτουργίας, αλλά και για τα έργα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης, υποδέχθηκε τον κ. Ομήρου στο Δημαρχείο Λάρισας και είχαν μια αλληλοενημέρωση για τρέχοντα και γενικά θέματα.

Πριν την επίσκεψη στο δημαρχείο Λάρισας ο κ. Γ. Ομήρου επισκέφθηκε το μνημείο πεσόντων Ελλαδιτών και Ελλήνων Κυπρίων στους κοινούς αγώνες του έθνους, στην πλατεία Αγαμ. Μπλάνα, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι.

Στη συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο της Λάρισας, την οποίαν προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων ν. Λάρισας κ. Αυγουστή, ο κ. Γ. Ομήρου αναφέρθηκε στην «πολυδιάστατη δραστηριότητα της Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας» και για τα ευρύτερα ζητήματα της Κύπρου.

Το βράδυ της Παρασκευής 16 Μαρτίου, μιλώντας στο «Χατζηγιάννειο» Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λάρισας -σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Λαρισαίων, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, και η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Λάρισας- ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου, ανέπτυξε το θέμα «Οι εθνικές επέτειοι της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου 1955 (ΕΟΚΑ) και η σημερινή δύσκολη συγκυρία για τον Ελληνισμό». Τον κ. Γ. Ομήρου προσφώνησαν κατά σειρά: Ο πρόεδρος των Κυπρίων της Λάρισας κ. Ντίνος Αυγουστή, η βουλευτής κ. Βάσω Αλεξανδρίδου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης και ο πρόεδρος των Κυπρίων φοιτητών κ. Κυριάκος Γιάγκου.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τον φοιτητή της ιατρικής Χάρη Κωνσταντίνου.

Όλες οι φωτογραφίες από τη συνεστίαση, βρίσκονται στο Ηλεκτρονικό Λεύκωμα του Συλλόγου (κλικ)

 

"ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ'

Η καταστροφή που έχει υποστεί η πολιτιστική κληρονομιά του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, παρουσιάζεται μέσα από μια σειρά αξιόλογων φωτογραφιών του γραφείου τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που φιλοξενούνται στο χώρο της βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Λάρισας. Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 22-02-2012 από τον αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Λάρισας κ. Παντελή Υψηλάντη, παρουσία εκπροσώπων στρατιωτικών αρχών, της εκκλησίας, καθηγητών και σπουδαστών. Την έκθεση προλόγισαν οι πρόεδροι  του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας και της Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Λάρισας (που έχουν και την υποστήριξη της έκθεσης)  κ.κ. Ντ. Αυγουστή και Ανδρέας Σταυρινίδης, καθώς και  ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού κ. Γ. Σούλτης…

Μέσα από τις εικόνες που εκτίθενται η ολοκληρωτική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη ριζική αλλαγή της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας της Κύπρου, στο βόρειο τμήμα της. Απεικονίζεται η λεηλασία των χριστιανικών εκκλησιών στα κατεχόμενα και η μετατροπή τους σε τεμένη, αποθήκες και μάντρες ζώων. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους για την τεράστια πολιτιστική καταστροφή που έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται η Κύπρος από την  τουρκική εισβολή και κατοχή. Εκκλησίες, ψηφιδωτά, τάφοι, τοιχογραφίες δεν γλίτωσαν από τη μανία των κατακτητών.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που θα λειτουργεί καθημερινώς έως και τις 9 Μαρτίου, παρέστησαν πολλοί επίσημοι, καθηγητές και φοιτητές.

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΒΡΑΒΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΡΙΚΕΛΗ

Τιμή σε μια Λαρισαία δημιουργό της διασποράς

Λάρισα 17 Φεβρουαρίου 2012

* Το ντοκιμαντέρ της για τους εγκλωβισμένους της Κύπρου απέσπασε διεθνή διάκριση σε φεστιβάλ της Ν. Υόρκης

Μια Λαρισαία της διασποράς που υπηρετεί τη δημοσιογραφία και μέσω αυτής τιμά την πόλη που γεννήθηκε αλλά και τον ελληνισμό στο εξωτερικό, τίμησαν το βράδυ της Παρασκευής 17 Μαρτίου 2012, σε μια λιτή εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Λαρισαίων, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού  Λάρισας και η Φοιτητική Ένωση Κυπριών Λάρισας στην κατάμεστη αίθουσα του ΟΥΗΛ…

Διακεκριμένη και βραβευμένη για τη δουλειά της, η Αθηνά Κρικέλη, δραστηριοποιείται στο χώρο του ντοκιμαντέρ και της δημοσιογραφικής έρευνας. Το οδοιπορικό της στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και το αφιέρωμά της στους εγκλωβισμένους της τουρκικής εισβολής, έκανε αίσθηση στην παγκόσμια κοινότητα και την αντάμειψε, πέρα από την ικανοποίηση για την ανάδειξη ενός θέματος άγνωστου ή ξεχασμένου στον πολύ κόσμο, με το πρώτο βραβείο καλύτερου πολιτικού ντοκιμαντέρ από το διεθνές φεστιβάλ ταινιών της Ν. Υόρκης για το 2011.

Στη σημασία της ανάδειξης του ζητήματος των εγκλωβισμένων, μιας ιδιαίτερης πτυχής του Κυπριακού, μέσω του ντοκιμαντέρ «The enclaved in Cyprus» (Οι Εγκλωβισμένοι της Κύπρου), αναφέρθηκε ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Σπ. Μπαρμπούτης, χαρακτηρίζοντας ανήσυχο αλλά ελεύθερο πνεύμα τη δημιουργό της…

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των Κύπριων φοιτητών Ανδρέας Σταυρινίδης, αναφέρθηκε στο θέμα των 300 πλέον -από τους 20.000 που παρέμειναν στα κατεχόμενα μετά την τουρκική εισβολή- εγκλωβισμένων, που ζουν κυρίως στην Καρπασία, για να δηλώσει ότι η νέα γενιά του Κυπριακού Ελληνισμού, δεν είναι μια «γενιά του καναπέ», αλλά είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί τη διχοτόμηση της νήσου, είτε ως αποτέλεσμα των συνομιλιών, είτε ως απόρροια του αδιεξόδου τους…

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των Κυπρίων Λάρισας κ. Ντ. Αυγουστή, στάθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση του θέματος, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα και ειδικό βάρος από τη διεθνή κοινότητα. Ακόμα έκανε μια εκτενή αναφορά στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων που ζουν σε καθεστώς φόβου και τρομοκρατίας. Θύμισε ακόμα τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Λάρισα όταν το 1996 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας φιλοξενήθηκαν στην πόλη μας οι δασκάλες των κατεχομένων που με ανοικτές εκδηλώσεις και επισκέψεις σε σχολεία έκαναν γνωστό το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα σε μικρούς και μεγάλους. Ο σύλλογος μας είπε ο κ. Αυγουστή, σε πολύ δύσκολους ομολογουμένως για τον Ελληνισμό καιρούς, δεν θα πάψει ποτέ να ενημερώνει σωστά και να αξιώνει μια δίκαιη βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό…

Τέλος η δημοσιογράφος-παραγωγός, η οποία ζει και εργάζεται στη Ν. Υόρκη, παίρνοντας παράδειγμα από την προσωπική της εμπειρία και διαδρομή, έστειλε μήνυμα στους Έλληνες ότι τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο, αρκεί κάποιος να πιστέψει στον εαυτό του και να δουλέψει σκληρά, προβάλλοντας ήθος και εντιμότητα. Ακόμη, χαρακτήρισε τον Πολιτισμό ως το μεγάλο ελληνικό όπλο στη διεθνή διπλωματία…

Τιμητικές πλακέτες στην Αθηνά Κρικέλη απένειμαν οι κ. Σπ. Μπαρμπούτης και Ντ. Αυγουστή, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ…

Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Λιάπης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Λάρισας καθώς και εκπρόσωποι του διοικητή Στρατιάς και του αρχηγού Τ.Α., οι πολεμιστές στην Κύπρο Βασίλης Κουτσαντάς, Ευάγγελος Διβράμης και Κώστας Ρουμελιώτης, πολλοί Λαρισαίοι αλλά και Κύπριοι μόνιμοι κάτοικοι της Λάρισας και φοιτητές

Την εκδήλωση συντόνιζε ο δημοσιογράφος Ι. Γιαννακόπουλος.

Όλες οι φωτογραφίες από την εκδήλωση, στο Ηλεκτρονικό λεύκωμα του Συλλόγου, με ένα ...κλικ!!!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το δίτομο βιβλίο-ποιητική συλλογή με τίτλο «Ανεράδα δροσιάς και λάβρας» του εκπαιδευτικού και προέδρου της Ένωσης Κυπρίων Νομού Μαγνησίας κ. Αδάμου Μουζούρη παρουσιάστηκε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας στις 20 Οκτωβρίου 2011 από τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας και την Ένωση Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας (ΕΛΟΣΥΛ). Η δίτομη έκδοση σκοπό έχει να μας αφυπνίσει και να μας γλυκάνει με τις εικόνες που δημιουργούν οι στίχοι. Η «Ανεράδα δροσιάς και λάβρας» μας χαρίζει ένα νησί ίδιο χρυσοπράσινο φύλλο που κουβαλά ιερή εγκαρτέρηση την προσμονή και τη διακαιωμένη ελπίδα.

Την εκδήλωσε που παρακολούθησε αρκετός κόσμος άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας κ. Ντίνος Αυγουστή ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «… Τα κείμενα της δίτομης έκδοσης είναι πραγματικά μια κατάθεση ψυχής από ένα άνθρωπο της εκπαίδευσης, εθελοντή, οδοιπόρο των γραμμάτων, της προσφοράς και όχι της ζήτησης που μας ταξιδεύει νοερώς εκεί που μείναμε σταματημένοι για 37 και πλέον χρόνια…. Είναι ένα ακόμα πνευματικό δημιούργημα το οποίο θα παραμείνει αιώνιο για να εκπέμπει τα σωστά πατριωτικά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση…».

Για την συγγραφική εργασία του πονήματος μίλησε η φιλόλογος-λογοτέχνης Βασιλική Μάνδαλου και ο Ευριπίδης Ευλογημένος. Η κυρία Μάνδαλου σημείωσε: «… ο  Κύπριος ποιητής Αδάμος Μουζούρης αποτελεί έναν αντιπρόσωπο ενός Λαού και τόπου. Ενός λαού με φλέβα καλλιτεχνίας από τη γένεσή του. Αυτό το μαρτυρούν οι αιώνες και τα γινόμενα και ο ποιητής, από την στόφα των λυρικών και χειμαρρωδών ποιητάδων, φτιαγμένος με τον καημό του φιλοπάτρη και φιλελεύθερου ανθρώπου, αρνείται να λησμονήσει και επιλέγει να θυμάται. Να θυμάται και να λατρεύει….».

Ποιήματα απήγγειλε με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο η ηθοποιός Κατερίνα Αντωνακάκη, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η πρόεδρος της ΕΛΟΣΥΛ κυρία Δήμητρα Μπαρδάνη καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας.

Τιμήθηκαν πολεμιστές καταδρομείς που συμμετείχαν στις μάχες της Κύπρου

Οι Έλληνες καταδρομείς του Νομού Λάρισας που πολέμησαν στην Κύπρο την περίοδο 1964-1974 τιμήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ 26 Μαΐου 2011 σε ειδική εκδήλωση στο «Χατζηγιάννειο» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας 30 βετεράνων Ελλήνων Κυπρίων καταδρομέων του Συνδέσμου της Λεμεσού που ήρθαν στη Λάρισα για να βρεθούν ξανά δίπλα στους ελλαδίτες συμπολεμιστές τους.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε  στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαρισαίων μέσα σε ιδιαίτερα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Α.Π.Θ κ. Αθανάσιος Καραθανάσης που αναφέρθηκε στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο κάνοντας μία  αναδρομή στα κυριότερα γεγονότα που διαμόρφωσαν το σημερινό «γίγνεσθαι» στο πολύπαθο Νησί.

Ο κ. Καραθανάσης επισήμανε ότι ακόμα από την εποχή του Τρωικού Πολέμου η Κύπρος είχε κατοικηθεί από Έλληνες  και ότι παρά το γεγονός ότι από εκεί  πέρασαν Ρωμαίοι, Φράγκοι, Τούρκοι και Βενετοί κατακτητές οι Κύπριοι δεν έχασαν ποτέ την ελληνικότητά τους κρατώντας μια καθάρια γλώσσα τη κυπριακή διάλεκτο που έχει πολλές ομοιότητες με την αρχαία ελληνική.

Παρουσιάζοντας διάφορες πτυχές τις ιστορίας του νησιού, ο καθηγητής του Α.Π.Θ μίλησε και για την περίοδο του 1974 και την εισβολή που έφερε τον διαμελισμό και την κατοχή, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για το μέλλον κάνοντας λόγο για μια νεοεμφανιζόμενη «κυπροκεντρική πολιτική»  που επιχειρεί να αποσυνδέσει την κυπριακή ιστορία από την Ελλάδα.

Στα πλαίσια του προγράμματος της όλης εκδήλωσης οι Λέσχες Καταδρομέων Λάρισας και Λεμεσού προχώρησαν στο πρώτο μέρος της διδυμοποίησής τους ενώ εν μέσω χειροκροτημάτων τιμήθηκαν οι παρακάτω αξιωματικοί υπαξιωματικοί και καταδρομείς οπλίτες:

Στρατηγός ε.α Ν. Ντούβας πρώην αρχηγός ΓΕΣ, ταξίαρχος ε.α Ηλίας Βενιζέλος, σμήναρχος ε.α Κ. Ρουμελιώτης ραδιοναυτίλος της 354 Μοίρας NORATLAS που μετέφερε στη Κύπρο την Ά Μοίρα Καταδρομέων, Ο λοχίας καταδρομών Ντ. Αυγουστή, ο δεκανέας καταδρομών Γ. Σιαβάλας και οι καταδρομείς: Κ. Μπακαρός, Αστ. Τζουμέρκας, Δ. Ματζιαφούλης, Δ. Ελευθεριάδης, Κ. Γώγος,. Ακόμα τιμήθηκε και ο νεκρός καταδρομέας που έπεσε στην Κύπρο Ηλίας Δαλαμάγκας στο πρόσωπο του αδελφού του που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση.

Την όλη εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, η ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, η ΛΕΚ Λάρισας και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων Επαρχίας Λεμεσού

Μεταξύ άλλων παρέστησαν στο «Χατζηγιάννειο» εκπρόσωπος της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, ο αντιδήμαρχος κ. Κλ. Λέτσιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού κ. Μιχ. Τσακίρης, ο πρώην δ/ ντης ΔΕΔ/ΓΕΣ αντιστράτηγος ε.α κ.Ν. Κωτούλας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αεροπορίας αντιπτέραρχος ε.α κ.Χρ. Βάγιας, ο πρόεδρος του παραρτήματος Αποστράτων Αξ/κων  Στρατού Ξηράς Λάρισας υποστράτηγος ε.α κ. Κ. Κούρτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγος ε.α κ. Ελ. Μαυρούδης πολλοί άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί φίλοι της Λέσχης και πλήθος κόσμου

    

Εκδήλωση αφιέρωμα στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου

H εκδήλωση έγινε το Σάββατο το βράδυ της 23ης  Οκτωβρίου 2010 στο Χατζηγιάννειο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Λάρισας με συνδιοργανωτές το  Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας και τη Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Λάρισας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Λαρισαίων. Μια εκδήλωση αφιερωμένη στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου με κύριους ομιλητές τον ποιητή κ. Κυριάκο Χαραλαμπίδη και τον νομικό και Πρόεδρο της Κίνησης για  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ & ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ κ. Πάνο Ιωαννίδη.

Την εκδήλωση άνοιξε από μέρους του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας ο πρόεδρος κ. Ντ. Αυγουστή, ακολούθησε χαιρετισμός του Προξένου της Κύπρου στην Αθήνα. κ. Χάρη Χρυσοστόμου και από μέρους των φοιτητών χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Λάρισας κ. Μαρία Χατζηπιερή.                     

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Πάνος Ιωαννίδης που κατέθεσε την προσωπική του μαρτυρία για τις τελευταίες ώρες πριν η πόλη παραδοθεί στους Αττίλες. Κατέθεσε δε και την άποψη της κίνησης που εκπροσωπεί για ορθή πορεία στην διαδικασία επίλυσης του Εθνικού μας προβλήματος.              

Ο ποιητής κ. Κυριάκος Χαραλαμπίδης έλαβε το λόγο στη συνέχεια. Κατέθεσε προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά γεγονότα και απήγγειλε ποιήματά του σχετικά με την Αμμόχωστο.                   

Οι κύπριοι φοιτητές Χάρης Κωνσταντίνου και Δημήτρης Σουρουλάς έκλεισαν την εκδήλωση με τα τραγούδια, όπως: «η δική μου η πατρίδα», «λογαριάσατε λάθος», «ηρώων γη», «καρτερούμε», «Αμμόχωστος».    

Ήταν μια υπέροχη βραδιά, ανάμεσα σε πολιτικές συγκεντρώσεις και ποδοσφαιρικούς αγώνες, αλλά πήγε καλά. Οι παραβρισκόμενοι άκουσαν τους ομιλητές και τους καλλιτέχνες και αυτό φάνηκε στο χειροκρότημα.

    

 

Εκδήλωση παρουσίασης της Ελληνικής  Κυπριακής Πολιτιστικής  Παράδοσης

 

Ήταν μια εκδήλωση διαφορετική από τις άλλες που συνδιοργάνωσαν από κοινού η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού  Λάρισας, το Κέντρο Λαογραφικών Ερευνών (ΚΕΛΕ), και η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Λάρισας (ΦΕΚΥΛ), στην οποία παρουσιάσθηκαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια της Κύπρου. Την εκδήλωσε με τίτλο «ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009 στο Αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, άνοιξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, από τα πανάρχαια χρόνια έως και τις μέρες μας. Μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να την αλλοιώσει. Μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που δεν την χαρίζουμε σε κανένα. Γιατί όπου και να γυρίσεις το βλέμμα σου, όπου και να σκάψεις στην Κύπρο θα βρεις μπροστά σου ολοζώντανη την μάνα Ελλάδα. Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Πρέσβη μας στην Ελλάδα κυρίου Ιωσήφ Ιωσήφ, του Νομάρχη Λάρισας κυρίου Λουκά Κατσαρό και του πρόεδρου της ΦΕΚΥΛ κύριου Βένο Βενιαμίν, οι οποίοι σημείωσαν την μεγάλη σημασία που πρέπει να δίνουμε σε τέτοιες ποιοτικές εκδηλώσεις που προάγουν τον ελληνικό Πολιτισμού της ημικατεχόμεης Κύπρου μας. Αξίζει να σημειωθεί ιδιαιτέρως η υπεράνθρωπη προσπάθεια που κατέβαλε ο κύριος πρέσβης, που χωρίς να λογαριάσει την τεράστια ταλαιπωρία και παρά τις τεράστιες υπηρεσιακές του υποχρεώσεις βρέθηκε ανάμεσα μας σε ένα αυθημερόν ταξίδι αστραπή Αθήνα – Λάρισα – Αθήνα. Τα λόγια μεστά και μετρημένα μας έκαναν να τον βάλουμε για πάντα στην καρδιά μας.
Στην αξία και την καταγωγή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου αναφέρθηκε εκτεταμένα η υπεύθυνη του ΚΕΛΕ κυρία Ειρήνη Γκιτέρσου Σιαμπέτα, η οποία με ατράνταχτα στοιχεία συνέδεσε το παρελθόν με το παρόν της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την οποία χαρακτήρισε ως ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ευρύτερης Πανελλήνιας, αφού οι χοροί και τα τραγούδια της Κύπρου έλκουν την καταγωγή τους από τα πανάρχαια
  χρόνια, με τις ρίζες τους να απλώνονται παντού, από τον Ελληνικό νησιώτικο χώρο, το στερεοελλαδίτικο, τους χώρους της Μικράς Ασίας και αλλού.

Στην συνέχεια παρουσιάσθηκε ένα πλούσιο χορευτικό πρόγραμμα με ανδρικούς και γυναικείους παραδοσιακούς χορούς. Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα. Ακούσθηκαν τα τραγούδια:
 Αγάπησα την που καρκιάς, το γιασεμίν, ούλλα χαλάλι σου, ψυντρίν βασιλιτζιά μου, πορτοκαλιά του Καραβιά, ο Βαγορής, αχερόμπασμα, Αντρονίκη, Χρυσοπράσινο φύλλο, το όνειρο, καρτερούμεν, και άλλα. Έπαιξαν οι μουσικοί Θεόδωρος Πολυκάρπου μαντολίνο, Αναστάσης Χρίστου βιολί , τσέλο και Χρίστος Ψαθάς λαούτο.
Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν κυπριακά παραδοσιακά εδέσματα που έφτιαξαν με πολύ μεράκι γυναίκες μέλη του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας.
Εκτός από τον Νομάρχη παρευρέθηκαν ακόμα: Ο δήμαρχος Λαρισαίων κύριος Κώστας Τζανακούλης, ο δήμαρχος Αγιάς μαζί με συμπολεμιστές του στην Κύπρο το 1974, ο βουλευτής τους ΛΑΟΣ κ. Αστέριος Ροντούλης, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, πρόεδροι σωματείων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.

 

Πρώτο ΚΥΠΡΙΑΚΟ festival

Παρουσίαση της Κυπριακής Πολιτιστικής και Λαογραφικής παράδοσης.

Μια εκδήλωση παρουσίασης της Κυπριακής Πολιτιστικής και Λαογραφικής παράδοσης, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου 2008, στην Λάρισα, που μεταξύ άλλων περιλάμβανε παρουσίαση κυπριακών χορών, αναπαράσταση του κυπριακού γάμου, προβολή ταινιών με την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα και ομιλία του προέδρου του Σ.Κ.Ν.Λ. για την Ελληνικές καταβολές της κυπριακής διαλέκτου.

Διοργανώθηκε από κοινού στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου της Λάρισας από το Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας και η Φοιτητική Ένωση Κυπρίων Λάρισας, με την ηθική στήριξη του Δήμου Λαρισαίων.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων κεράστηκαν στους καλεσμένους η παραδοσιακή ζιβανία, κουμανδαρία και κρασιά από την Κύπρο. Προσφέρθηκαν ακόμα κυπριακά γλυκά του κουταλιού, σιεφταλιές, πουρέκια, δάκτυλα, χαλουμόπιτες και άλλα παραδοσιακά εδέσματα της Κύπρου που παρασκεύασαν οι γυναίκες μέλη των διοργανωτών συλλόγων. Στο χώρο των εκδηλώσεων λειτούργησε έκθεση φωτογραφιών με την καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα και των φυσικών ομορφιών της Κύπρου, καθώς επίσης και έκθεση κυπριακού βιβλίου. Διανεμήθηκαν επίσης δωρεάν ενημερωτικά φυλλάδια και ειδικές εκδόσεις.

  

ΕΠΙΣΚΕΨΗ του ΚΥΠΡΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

 

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου κ. Νίκος Νικολαίδης  βρέθηκε στην Λάρισα μετά από πρόσκληση του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας, όπου είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με τους εκπροσώπους αρχών και φορέων. Ειδικότερα επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Νομαρχία, το Δημαρχείο, την 1η Στρατιά και τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ).

Ο Υπουργός μίλησε σε ανοικτή εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας και ο Δήμος Λαρισαίων στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας με Θέμα «48 χρόνια Κυπριακή Δημοκρατία και οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού»....

περισσότερα >>>