ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ

 Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΞΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

CΥΛΛΟΓΟC  ΚΥΠΡΙΩΝ  ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙCΑC

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 14 - 412 23 ΛΑΡΙΣΑ

ΤΗΛ.& ΤΗΛΕΟΜΟΙΟΤΥΠΟ: 2410 239.658

2410 552.008, 2410 288.321

ΚΥΠΡΟΣ - Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑ

   "Και βγήκεν η σεβάσμια η ωραία θεά και γύρω-γύρω χλόη κάτω από τα λυγερά τα πόδια της ξεφύτρωσε και τούτην Αφροδίτη λεν οι άνθρωποι και οι Θεοί γιατί γεννήθηκε από τον αφρό"

 

(Ησίοδος, Θεογονία)

 

 

√  ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

κυπριακή
   δημοκρατία

η Κύπρος με μια
   ματιά

ιστορικά
   στοιχεία

προϊστορική περίοδος

βυζαντινή περίοδος

φραγκοκρατία

βενετοκρατία

τουρκοκρατία

αγγλοκρατία

ανεξαρτησία έως

σήμερα

οι συνέπειες
   της Τουρκικής
   Εισβολής και
   Κατοχής

πηγές

   ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ

ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

πηγή

 

   Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ

πηγές

 

   ΛΙΣΤΑ

ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

 

  ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ-5

  ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

 

Ταξίδι στην
   Ομορφιά,
   την Ιστορία,
   την Παράδοση

 

Λευκωσία

Λεμεσός

Πάφος

Λάρνακα

Αγία Νάπα

Τρόοδος

Κερύνεια-
Μόρφου-Αμμόχωστος

 

Κύπρος-
   Απέραντο
   γαλάζιο

 κόστος

χρήσιμα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Κυπριακή Δημοκρατία

Το νησί της Κύπρου απέκτησε την ανεξαρτησία του από τους άγγλους (Βρετανική Διοίκηση) το 1960 μετά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-59.  Η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου με έκταση 9.251 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της ανατολικής Μεσογείου και στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων: Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία από τις 14 Απριλίου του 2003 έχει γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (EU).  Πρωτεύουσα της Κύπρου είναι η Λευκωσία.

  Η Κύπρος με μια ματιά

Ο πληθυσμός της Κύπρου ανέρχεται στις 755.000 (85% Ελληνοκύπριους + 12% Τουρκοκύπριους).  Οι Έλληνες κάτοικοι του νησιού είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και ανήκουν στην Αυτοκέφαλη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου. Ιδρυτής της ήταν ο Απόστολος Βαρνάβας.

Η Κύπρος έχει 6 μεγάλες πόλεις: τη Λευκωσία (πρωτεύουσα) με πληθυσμό 206.200 κατοίκους, τη Λεμεσό με 161.200 κατοίκους, τη Λάρνακα με 72.000 κατοίκους, την Πάφο με 47.300 και τις πόλεις Κερύνεια και Αμμόχωστος οι οποίες βρίσκονται από το 1974 υπό Τουρκική Κατοχή [1]

Στα νοτιοδυτικά της Κύπρου δεσπόζει η Οροσειρά του Τροόδους με ψηλότερη κορυφή αυτή του Ολύμπου (1953 μέτρα).  Στα βόρεια δεσπόζει η Οροσειρά του Πενταδακτύλου με ψηλότερη κορυφή αυτή του Κυπαρισσόβουνου (1024 μέτρα).

Το κλίμα της Κύπρου είναι μεσογειακό με ήπιους και υγρούς χειμώνες και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια. 

Ιστορικά Στοιχεία [2]

Προϊστορική Κύπρος

Η ζωή και οι συνήθειες των πρώτων Κυπρίων

 Η Κυπριακή Ιστορία ξεκινά από την Νεολιθική Περίοδο, 9000 χρόνια π.Χ.  Ακολουθεί η περίοδος του Χαλκού όπου γίνεται η πρώτη εμφάνιση του Χαλκού και γίνεται εμπόριο χαλκού καθώς επίσης παρατηρείται άνθηση των τεχνών και της χειροτεχνίας.  Την εποχή αυτή ακολουθεί η Εποχή του Σιδήρου. Την περίοδο αυτή έχουμε τον Εξελληνισμό του νησιού μετά την άφιξη (γύρο στον 13ο αιώνα π.Χ) των Μυκηναίων-Αχαιών Ελλήνων στην Κύπρο. Επίσης αυτή την περίοδο δημιουργούνται οι πόλεις-βασίλεια σ' ολόκληρη την Κύπρο.

8ο  - 5ο αιώνα π.Χ - Αρχαϊκή Περίοδος

480 - 310 π.Χ - Κλασική Περίοδος

310 - 30 π.Χ - Ελληνιστική Περίοδος - Κύπρος γίνεται τμήμα της Αυτοκρατορίας των Πτολεμαίων

30 π.Χ - 330 μ.Χ - Ρωμαϊκή Περίοδος  - Η Κύπρος γίνεται επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αυτή την περίοδο (1ο αιώνα μ.Χ) μεταδίδεται ο Χριστιανισμός στο νησί από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα. 

Βυζαντινή Περίοδος 4ος - 12ος αι. μ.Χ

Η Κύπρος από τον 4ο αι. ως το 12ο αι. ανήκε στο Ανατολικό Ρωμαϊκό κράτος, στη Βυζαντινή δηλαδή αυτοκρατορία. Μάθετε για τους αγώνες και το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου, τις αραβικές επιδρομές που διάρκεσαν πάνω από 300 χρόνια, τον αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά την εικονομαχία, τον Ισαάκιο Κομνηνό, τις σταυροφορίες και τις λεηλασίες, και το Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο. Θαυμάστε τα υπέροχα ψηφιδωτά, τα έργα αργυροχοΐας και χρυσοχοΐας, τα εξαιρετικά κτίσματα, όπως τις βασιλικές αλλά και τα εκπληκτικά έργα ζωγραφικής της Βυζαντινής περιόδου.

330 - 1191 μ.Χ - Βυζαντινή Περίοδος - Η Κύπρος γίνεται επαρχία της ένδοξης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Κατά την περίοδο αυτή υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη της Βυζαντινής Τέχνης στο νησί.

1191 - 1192 μ.Χ - Η Κύπρος βρίσκεται κάτω από τους Σταυροφόρους ενώ την ίδια περίοδο παραχωρείται από τον Άγγλο βασιλιά Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο στο Τάγμα των ιπποτών (Ναΐτες).

Φραγκοκρατία 1192 μ.Χ - 1489 μ.Χ.

Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας η Κύπρος βρίσκεται κάτω από την εξουσία των Γάλλων βασιλιάδων της δυναστείας των Λουζινιανών που έχουν έδρα τους τη Λευκωσία. Το νησί διοικείται με το φεουδαρχικό σύστημα και η λατινική Εκκλησία ασκεί φοβερές πιέσεις στην ορθόδοξη Εκκλησία...

Κατά την περίοδο αυτή κτίζονται και καθολικοί χριστιανικοί ναοί γοτθικού ρυθμού. Παράδειγμα αποτελεί η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στη Λευκωσία, η οποία κτίσθηκε σαν αντίγραφο της Παναγίας των Παρισίων (σημειώνεται ότι ο ναός αυτός μετατράπηκε σε Τζαμί από τους Οθωμανούς κατά την Περίοδο της Οθωμανικής Κυριαρχίας του νησιού).

Βενετοκρατία   1489 μ.Χ. - 1571 μ.Χ.

Περίοδος της Ενετοκρατίας - Οι Ενετοί (Βενετοί) κατακτούν την Κύπρο ενώ κατά το 1570 οι Οθωμανοί εισβάλουν και καταλαμβάνουν την Λευκωσία και ξεκινά η πολιορκία της Αμμοχώστου στα ανατολικά.

Ο τουρκικός κίνδυνος που απειλεί με κατάληψη το νησί ωθεί τους Βενετούς - που μόνο τους μέλημα είναι η οικονομική εκμετάλλευση της Κύπρου - να οχυρώσουν με ισχυρά τείχη τη Λευκωσία και την Αμμόχωστο. Παρά τη σθεναρή αντίσταση των μαχητών της Αμμοχώστου η πόλη παραδόθηκε, μετά από εντεκάμηνη πολιορκία, στο Λαλά Μουσταφά κι άρχισε η Τουρκοκρατία.

Τουρκοκρατία   (Οθωμανική Περίοδος)  1571 μ.Χ. - 1878 μ.Χ.

Κατά την Tουρκοκρατία συχνές "φυσικές και και πολιτικές θεομηνίες" έπληξαν το νησί. Η ορθόδοξη Εκκλησία αποκαταστάθηκε στα προνόμια της και οι Αρχιεπίσκοποι έγιναν Εθνάρχες. Η Εκκλησία, όπως και ο θεσμός της δραγομανίας, συνέβαλαν στη διατήρηση της θρησκευτικής και εθνικής συνείδησης των υποδούλων. Κατά την Ελληνική επανάσταση του 1821 οι Έλληνες της Κύπρου πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος με την εκτέλεση του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού μαζί με τους τρεις επισκόπους κι εκατοντάδες προκρίτους.

Κατά την περίοδο αυτή υπάρχει παρακμή της Οικονομίας, των τεχνών και γενικά ολόκληρης της νήσου. Καταστρέφονται πολλοί Χριστιανικοί ναοί ενώ πολλοί άλλοι μετατρέπονται δυστυχώς σε τζαμιά.  Το 1821 οι Οθωμανοί κυβερνήτες του νησιού με το πρόσχημα ότι γινόταν υποκίνηση απελευθερωτικού αγώνα (όπως γινόταν την ίδια περίοδο και στην Ελλάδα) για απαλλαγή από των Τουρκικό-Οθωμανικό ζυγό, σκοτώνουν τον τότε αρχιεπίσκοπο Κύπρου Κυπριανό μαζί με τρεις άλλους επισκόπους, πολλούς ιεροί και άλλους προύχοντες!

Αγγλοκρατία  (Βρετανική Αποικιοκρατία)  1878 μ.Χ. - 1960 μ.Χ.

Το 1878 η Κύπρος παραχωρείται από την Τουρκία στην Μεγάλη Βρετανία με ενοίκιο! Το 1923 σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάννης η Τουρκία παραιτείται από κάθε δικαίωμα έναντι της Κύπρου. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία από το 1923 (με δική της υπογραφή) αποδέχεται ότι η Κύπρος ΔΕΝ αποτελεί μέρος της και γι αυτό δεν έχει ούτε δικαιώματα στην Κύπρο. Η συμφωνία αυτή παραβιάζεται κατάφορα αργότερα.

Οι Κύπριοι από την αρχή της Αγγλοκρατίας ευελπιστούσαν ότι η Μ. Βρετανία, ως φιλελεύθερη χώρα, θα δικαίωνε τους εθνικούς πόθους τους. Γι' αυτό συμμετείχαν σ' όλους τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους καθώς και στους δυο παγκόσμιους πολέμους. Επί πλέον διατράνωναν την εμμονή τους στο αίτημα για Ένωση με την αποστολή πρεσβειών στο Λονδίνο, με το κίνημα των Οκτωβριανών και τις προσφυγές στον ΟΗΕ. Όταν οι Κύπριοι είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται, άρχισαν τον ένοπλο αγώνα του 1955-59 κατά της Μ. Βρετανίας. Τον Αγώνα αυτό οργανώνει η ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) με μοναδικό στόχο την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους κατακτητές και την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα. Με τις συνθήκες Ζυρίχης-Λονδίνου (1959) η Κύπρος ανακηρύχτηκε Ανεξάρτητη Δημοκρατία.

Περισσότερα θα βρείτε στη δ/νση [3]

 

Από την Ανεξαρτησία μέχρι σήμερα   1960 μ.Χ. - 2007 μ.Χ.

Αντί της ενώσεως συμβιβάζεται ο Κυπριακός Ελληνισμός με την Ανεξαρτησία και έτσι στις 16 Αυγούστου το 1960 ανακηρύσσεται επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία.

Μετά από τις διακοινοτικές ταραχές (1963) οι Τουρκοκύπριοι αποχώρησαν από την κυβέρνηση. Το καλοκαίρι του 1964, κατά τις μάχες στην Τηλλυρία, η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε την περιοχή. Το 1967 η ελληνική μεραρχία που είχε σταλεί για την άμυνα της Κύπρου αποσύρθηκε. Το πραξικόπημα του 1974 ακολούθησε η τουρκική εισβολή με τραγικές συνέπειες για την Κύπρο. Η Τουρκία βρίσκει την ευκαιρία να εισβάλει με στρατό στην Κύπρο και να καταλάβει το 37% του Κυπριακού εδάφους. 200.000 Έλληνες Κύπριοι εκδιώκονται βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες!! 1500 περίπου Έλληνες Κύπριοι εξαφανίζονται!! Άλλοι τόσοι σκοτώνονται!!

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004) αναμένεται ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για επίλυση του Κυπριακού ενώ θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και στον καθημερινό τρόπο ζωής των Κυπρίων.

    Οι Συνέπειες της Τουρκικής Εισβολής και Κατοχής

- 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται υπό Τουρκική Κατοχή!!

- 200.000 Ελληνοκύπριοι εκτοπίσθηκαν από το κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού και  κρατούνται μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες τους!!

- 1491 άνθρωποι παραμένουν μέχρι σήμερα αγνοούμενοι  και η Τουρκία αρνείται κάθε συνεργασία για εξακρίβωση της τύχης αυτών των ανθρώπων!!

- Μερικές εκατοντάδες άνθρωποι παρέμειναν εγκλωβισμένοι (από σύνολο 20.000 το 1974) στα κατεχόμενα χωριά τους, και ζουν κάτω από συνθήκες καταπίεσης, εκφοβισμού και στερήσεως!!

- 40.000 Τούρκοι στρατιώτες εφοδιασμένοι με όλο το σύγχρονο εξοπλισμό (άρματα, πυροβολικό, υποστηριζόμενοι από αεροπορία και ναυτικό) βρίσκονται σ' όλη την κατεχόμενη περιοχή!!

- Δεκάδες Ελληνικά Χωριά ισοπεδώθηκαν μετατρέποντας τα σε στρατόπεδα, όπου φιλοξενούν τα πάνοπλα τουρκικά στρατεύματα!!

- 115.000 έποικους από την Ανατολία μετάφεραν στις κατεχόμενες περιοχές με βασικό στόχο την αλλοίωση της δημογραφικής δομής του νησιού!!!

-  Δεκάδες Εκκλησίες μας (πέραν των 55 εκκλησιών) μετατράπηκαν σε Μουσουλμανικά τεμένη (τζαμιά), ενώ άλλες τόσες μετατράπηκαν σε αποθήκες, στάβλους, κινηματογράφους ακόμα και σε δημόσια αποχωρητήρια!!!! 

- Δεκάδες κοιμητήρια έχουν κυριολεκτικά βεβηλωθεί και καταστραφεί, ενώ χιλιάδες βυζαντινές εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη αναρίθμητης αξίας κλάπηκαν ή καταστράφηκαν!

 

ΠΗΓΕΣ

   

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΛΙΘΙΝΗ ΕΠΟΧΗ

6η χιλιετηρίδα π.Χ.

-Οι πρώτοι νεολιθικοί οικισμοί στη Χοιροκοιτία, Τρούλλους, Ερήμη και Καλαβασό.

ΧΑΛΚΙΝΗ ΕΠΟΧΗ

3η χιλιετηρίδα π.Χ.

-Η πρώτη εμφάνιση του χαλκού -έφερε πλούτο και εμπόριο στην Κύπρο. Τα κυριότερα κέντρα επεξεργασίας και εμπορίου του χαλκού ήταν η Έγκωμη και το Κίτιο.

ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ

2η χιλιετηρίδα π.Χ.

-Άφιξη στο νησί (για μόνιμη εγκατάσταση) των Μυκηναίων και Αχαιών από την Πελοπόννησο και Ελλάδα.Η διάδοση της κουλτούρας τους. Εξελληνισμός.

-Πόλεις - Βασίλεια εγκαθιδρύονται σ'όλη την Κύπρο.

ΑΡΧΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

8ος - 5ος αιώνας π.Χ.
-Δεινά των πόλεων - βασιλείων ένεκα της ξένης κυριαρχίας από την Ανατολή και την Αφρική - τους Ασσύριους (8ος-6ος αιώνας), τους Αιγύπτιους (560 -540 π.Χ.) και τους Πέρσες (540-332 π.Χ.).

6ος αιώνας π.Χ.

-Στασίνος, ο Κύπριος επικός ποιητής.

-Ο Αθηναίος πολιτικός Σόλων επισκέφτεται το νησί και την πόλη των Σόλων που ονομάζεται έτσι προς τιμή του.

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 499-323 π.Χ.

499 π.Χ.

-Ο Αθηναίος στρατηγός Κίμων σκοτώνεται στο Κίτιο.

-Ονήσιλλος, Βασιλιάς της Σαλαμίνας.

-Η Κύπρος συμμετέχει στην Ιωνική Στάση εναντίον του Περσικού ζυγού.

411-374 π.Χ.

-Ο Ευαγόρας Α' Βασιλιάς της Σαλαμίνας, μετατρέπει την Κύπρο σ'ένα από τα κυριότερα πολιτικά και πολιτιστικά κέντρα του Ελληνικού κόσμου. Ο Αθηναίος ρήτορας Ισοκράτης προτείνει τον Ευαγόρα σαν ηγέτη του Ελληνισμού.

330 π.Χ.

-Οι πόλεις - βασίλεια της Κύπρου υποδέχονται το Μέγα Αλέξανδρο (ο οποίος κατά τη μεγάλη εκστρατεία του στην Ασία ελευθέρωσε τα κυπριακά βασίλεια(332 π.Χ.) και η Κύπρος έγινε μέρος της Αυτοκρατορίας του) και συμμετέχουν στις εκστρατείες του.

-Ο Ζήνων ο Κιτιεύς (324-264 π.Χ.), ο ιδρυτής της Στωϊκής φιλοσοφίας.

ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

323-30 π.Χ.-Η Κύπρος είναι μέρος του βασιλείου των Πτολεμαίων.

-Στα ελληνιστικά χρόνια αναπτύχθηκαν πολύ οι τέχνες στην Κύπρο.

ΡΩΜΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

30 π.Χ.-330μ.Χ

-Η Κύπρος είναι επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

-1ος αιώνας μ.Χ. Ο Χριστιανισμός εισάγεται στην Κύπρο από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα -ο τελευταίος θεωρείται ο ιδρυτής της εκκλησίας της Κύπρου.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

330 - 1191 μ.Χ

-Η Κύπρος είναι επαρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

-Από αυτή την περίοδο σώζονται ως σήμερα θαυμάσιες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά σε πολλές βυζαντινές εκκλησίες του νησιού μας.

330 μ.Χ

-Η Αυτοκράτειρα Ελένη επισκέπτεται την Κύπρο. Ιδρύεται το Μοναστήρι του Σταυροβουνίου.

488 μ.Χ

-Η ανεύρεση των λειψάνων του Αποστόλου Βαρνάβα.

-Ο Αυτοκράτορας Ζήνων δίνει στον Κύπριο Αρχιεπίσκοπο πλήρη αυτονομία και προνόμια.

649-965 μ.Χ

-Αραβικές επιδρομές στο νησί.

649 μ.Χ

-Θάνατος στη Λάρνακα της Ουμ- Χαράμ.

1094 μ.Χ

-Ιδρύεται η Μονή Κύκκου.

1170 μ.Χ

-Ο Άγιος Νεόφυτος ιδρύει το ομώνυμο Μοναστήρι στην Πάφο.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΩΝ 1191-1571 μ.Χ

1191 μ.Χ

-Η Κύπρος καταλαμβάνεται από το Ριχάρδο το Λεοντόκαρδο.

1192-1489 μ.Χ

-Η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Φράγκους(1192)-Γάλλους Λουζινιανούς.

-Οι Φράγκοι προσπάθησαν, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, να κάνουν τους Έλληνες της Κύπρου ν' αρνηθούν την Ορθοδοξία τους.

1489-1571 μ.Χ

-Η Κύπρος ανήκει στους Βενετούς(Ενετοί,(1489)).

Χτίσματα αυτής της περιόδου είναι τα τείχη της Λευκωσίας και της Αμμοχώστου και τα κάστρα στην οροσειρά του Πενταδαχτύλου.

ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ 1571-1878 μ.Χ

1571 μ.Χ

-Η Λευκωσία πέφτει στον Οθωμανικό ζυγό.

1574 μ.Χ

-Ο Αρχιεπίσκοπος και η Ορθόδοξη Ιεραρχία αναλαμβάνουν τη συλλογή φόρων.

1821 μ.Χ

-Ο Αρχιεπίσκοπος, επίσκοποι και διακεκριμένοι Κύπριοι κατηγορούνται για σχέδια συμμετοχής στην Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και εκτελούνται.
1856 μ.Χ

-Η Κυβέρνηση αφαιρεί από τον Αρχιεπίσκοπο την ευθύνη της συλλογής των φόρων.

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ 1878-1960 μ.Χ

1878-1914 μ.Χ

-Η Τουρκία ηττάται κατά κράτος από την Ρωσσία. Η Μεγάλη Βρετανία εκβιάζει την Τουρκία προσφέροντάς της τερματισμό του Ρωσσοτουρκικού πολέμου με αντάλλαγμα την Κύπρο. Έτσι η Κύπρος "ενοικιάζεται" από την Τουρκία στη Βρετανία

1880-1881 μ.Χ.

-Αναχώρηση Κυπρίων εθελοντών για την Ελλάδα που επιθυμούν να αγωνισθούν για την απελευθέρωση Ηπείρου-Θεσσαλίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Σωφρόνιος στέλνει για ενίσχυση στην Ελλάδα μεγάλο αριθμό μεταγωγικών ζώων, τους περιζήτητους Κυπριακούς ημιόνους ή γαϊδάρους.

1881 μ.Χ

-Οι πρώτες εκλογές με περιορισμένα δικαιώματα παραχωρούνται από τους Βρετανούς (Έδρες  στο Νομοθετικό Συμβούλιο για 9 Έλληνες και 3 Τούρκους).

1895-1897 μ.Χ.

-Μικρός αριθμός Κυπρίων, κυρίως φοιτητών, συμμετέχουν στην Κρητική Επανάσταση.

1897 μ.Χ.

-Περισσότεροι από 1000 Κύπριοι εθελοντές κατατάσσονται στον Ελληνικό Στρατό και συμμετέχουν στον άτυχο πόλεμο του 1897, αψηφώντας τις αντίθετες διαταγές της Αγγλικής Αρμοστείας. Οι περισσότεροι συμμετέχουν στο μόνο νικηφόρο τμήμα του πολέμου με διοικητή τον Σμολένσκη.

1903 μ.Χ.

-Το Νομοθετικό Συμβούλιο Κύπρου (6 κυβερνητικοί υπάλληλοι και αιρετοί 6 χριστιανοί & 3  μουσουλμάνοι) επιτυγχάνει την ψήφιση του πρώτου ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

1904-1908 μ.Χ.

-Τουλάχιστον 8 Κύπριοι εθελοντές μετέχουν στα ανταρτικά Ελληνικά Σώματα στον ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ.

1912 μ.Χ.

-Παραιτούνται οι χριστιανοί βουλευτές του Νομοθετικού Συμβουλίου. Διεξάγονται μεγάλα συλλαλητήρια υπέρ της ΕΝΩΣΕΩΣ. Στις χριστιανο-μουσουλμανικές συγκρούσεις που ακολουθούν, φονεύονται 5 στην Λεμεσό. 1800 εθελοντές κατατάσσονται στον Ελληνικό Στρατό και παίρνουν μέρος στους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους. Στο Μπιζάνι σκοτώνεται πολεμώντας ο 40χρονος δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος.

1914 μ.Χ

-Η Κύπρος προσαρτάται από τη Βρετανία σαν αποτέλεσμα της έκρηξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τον οποίο η  Τουρκία συμμαχεί με τη Γερμανία.

1915 μ.Χ

-Η Βρετανία προσφέρει την Κύπρο στην Ελλάδα υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει στον πόλεμο ενάντια στη Γερμανία. Η πρόταση απορρίπτεται από την Βασιλική κυβέρνηση Ζαΐμη.

1916-1919 μ.Χ.

 -Περίπου 16.000 Κύπριοι (χριστιανοί και μουσουλμάνοι) κατατάσσονται τον Αγγλικό στρατό και πολεμούν στο Μακεδονικό μέτωπο με βάση την Θεσσαλονίκη. Μερικές εκατοντάδες κατατάσσονται στον στρατό της Εθνικής Άμυνας του Βενιζέλου

1919 μ.Χ

-Ο Ράμσεϋ Μακντόναλντ υποστηρίζει την αυτοδιάθεση της Κύπρου.

1923 μ.Χ

-Συνθήκη της Λωζάνης: η Τουρκία αποκηρύττει όλα "τα δικαιώματα της" στην Κύπρο.

1925 μ.Χ

-Η Κύπρος κηρύσσεται αποικία του Στέμματος.

1931 μ.Χ.

-Οκτώβριος: Παγκύπρια λαϊκή εξέγερση (Οκτωβριανά) που εκτονώνεται με τον εμπρησμό του Αγγλικού Κυβερνείου και λεηλασίες των κυβερνητικών αποθηκών και γραφείων. Οι Άγγλοι τότε εξορίζουν τις κορυφαίες εκκλησιαστικές και πολιτικές προσωπικότητες και καταλύουν τις συνταγματικές ελευθερίες επιβάλλοντας δικτατορία. (Παλμεροκρατία).

-Αρχίζει η προσπάθεια των Άγγλων για δημιουργία ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ.

1940 μ.Χ.

-Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος καταλύει εκ των πραγμάτων την Παλμεροκρατία. Με το δέλεαρ της ΕΝΩΣΕΩΣ 37.000 Κύπριοι (χριστιανοί και μουσουλμάνοι) κατατάσσονται και πολεμούν τον Άξονα. 6.000 άνδρες του Κυπριακού συντάγματος πολεμούν το 1941 στην Ελλάδα και 2.300 αιχμαλωτίζονται από τους Γερμανούς.

1949 μ.Χ

-Το Εθναρχικό Συμβούλιο δημιουργείται υπό την αρχηγία του Αρχιεπισκόπου και με κομματική αντιπροσώπευση.

1955 μ.Χ

-Η Βρετανία προσκαλεί την Τουρκία όπως και την Ελλάδα σε σύσκεψη για το μέλλον της  Κύπρου. Συνήλθε η γνωστή Τριμερής Διάσκεψη του Λονδίνου.

1955-1959 μ.Χ

-Αντιαποικιακός Αγώνας. Η ΕΟΚΑ "Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών" αρχίζει ένοπλο  απελευθερωτικό αγώνα εναντίον του αποικιακού ζυγού και για Ένωση της Κύπρου με την  Ελλάδα. Οι Άγγλοι συγκαλούν στο Λονδίνο την "Τριμερή Διάσκεψη" με συμμετοχή Ελλάδος-Τουρκίας. Λίγο πριν την λήξη της Τριμερούς ξεσπούν στην Κωνσταντινούπολη τα "Σεπτεμβριανά".

1956 μ.Χ

-Ο Λέννοξ Μπόϋντ αναφέρει την ιδέα της διχοτόμησης της Κύπρου στη διάρκεια συζήτησης στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

-Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ατνάν Μεντέρες ανακοινώνει ότι η αποδοχή της διχοτόμησης της Κύπρου είναι η μεγαλύτερη παραχώρηση που μπορεί να κάνει η Τουρκία για  την Κύπρο.

-Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εξορίζεται στις Σεϋχέλλες.

-Οι Άγγλοι απαγχονίζουν τον Καραολή και τον Δημητρίου. Σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται πρωτοφανείς σε αγριότητα και πάθος αντιβρετανικές φιλοκυπριακές διαδηλώσεις.

1957 μ.Χ.

-Μάρτιος: Ηρωικός θάνατος του Γρηγόρη Αυξεντίου. Απαγχονισμός του Ευαγόρα Παλληκαρίδη

1958 μ.Χ

-Το Σχέδιο Μακμίλλαν, ένα σύστημα συγκυριαρχίας της Κύπρου, της Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας.

-Ο Μακάριος αποδέχεται λύση Ανεξαρτησίας με εγγύηση του ΟΗΕ. Οι Άγγλοι εφαρμόζουν σχέδιο επαναφοράς των Τούρκων στην Κύπρο με σκοπό την ενδυνάμωσή τους και την τελική διχοτόμηση.

-Ηρωικός θάνατος του Κυριάκου Μάτση.

-Η Τουρκική τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ δολοφονεί Τουρκοκύπριους που πρωτοστατούν στη συνεργασία με τους  Ελληνοκύπριους.

1959 μ.Χ

-Η επιστροφή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

-Με τις συμφωνίες Λονδίνου και Ζυρίχης η Κύπρος γίνεται ανεξάρτητο  κράτος. Η συμφωνία Ζυρίχης-Λονδίνου, προσυπογράφεται και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

-(Δεκέμβριος) Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκλέγεται πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξασφαλίζοντας 67,8% των ψήφων. Ο Δρ Φαζίλ Κουτσιούκ εκλέγεται χωρίς ανθυποψήφιο, Αντιπρόεδρος.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

1960 μ.Χ έως και τις μέρες μας

-(16 Αυγούστου) Επίσημη Ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και τέλος της βρετανικής κυριαρχίας.

-Η Κύπρος γίνεται μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Κοινοπολιτείας των Εθνών και της Κοινοπολιτείας των Εθνών.

-Η Βρετανία, Τουρκία και Ελλάδα εγγυούνται την κυριαρχία και εδαφική της ακεραιότητας (Συνθήκη Εγγυήσεως 1960).

1961 μ.Χ

-Η Κύπρος γίνεται μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

1963 μ.Χ.

-Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος υποβάλλει προτάσεις για τροποποιήσεις του συντάγματος.

-Στάση από Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές.

1964 μ.Χ.

-Δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κύπρου Δρα Κουτσιούκ υπέρ της διχοτόμησης

-Η Τουρκία απειλεί να εισβάλει στην Κύπρο.

-Άφιξη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.(Μάρτιος).

-Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

-Τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις ενάντια στην Κύπρο. (Αύγουστος).

-Ο Πρόεδρος Τζόνσον προειδοποιεί τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ινονού να μην εισβάλει στην Κύπρο.

1965 μ.Χ

-Ο Γκάλο Πλάζα μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, δημοσιεύει έκθεση και εισηγείται τρόπους για την προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκοκυπριακής μειοψηφίας και απορρίπτει την ιδέα του διαχωρισμού των κοινοτήτων της Κύπρου.

-Οι μεσολαβητικές προσπάθειες απορρίπτονται από την Τουρκική Κυβέρνηση.

-Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθετεί ψήφισμα που τονίζει την πλήρη κυριαρχία της Κύπρου.

1966 μ.Χ.

-Ο Τουρκοκύπριος συντεχνιακός Καβάζογλου και ο Ελληνοκύπριος συντεχνιακός Μισιαούλης δολοφονούνται από την Τουρκική τρομοκρατική οργάνωση ΜΙΤ που ευνοεί τη διχοτόμηση.

1967 μ.Χ.

-Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα.

-Τουρκοκύπριοι εξτρεμιστές ηγέτες αναγγέλλουν τη δημιουργία "Προσωρινής Τουρκοκυπριακής διοικήσεως".

1968 μ.Χ.

-Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Ο Μακάριος επανεκλέγεται κερδίζοντας 97% των ψήφων έναντι 3% του αντιπάλου του.

1971 μ.Χ

-Ο Γρίβας επιστρέφει μυστικά στην Κύπρο και αρχίζει μια εκστρατεία για ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

1973 μ.Χ

-Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο. Ο Μακάριος προκαλεί την ΕΟΚΑ Β' να βάλει υποψήφιο στις εκλογές. Ο Μακάριος εκλέγεται χωρίς ανθυποψήφιο.

1974 μ.Χ.

-(Ιούλιος) Ο Μακάριος απαιτεί την αποχώρηση των Ελλήνων Αξιωματικών από την Κύπρο.

-(15 Ιουλίου) Εκδηλώνεται πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου που οργανώθηκε από τη Χούντα των Αθηνών.

-(20 Ιουλίου) Τουρκικά στρατεύματα εισβάλουν στην Κύπρο και καταλαμβάνουν μια στενή λωρίδα 15 μιλιών.

-Η Τουρκία διακηρύττει την πρόθεσή της να αποκαταστήσει δήθεν τη Συνταγματική Τάξη στην Κύπρο

 

ΠΗΓΗ: [8]

   

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ

Ο "φωνητικός" χαρακτήρας της διαλέκτου, η διατήρηση δηλαδή κατά πρώτο λόγο από τα αρχαιοελληνικά ιδιώματα της προφοράς των διπλών συμφώνων, αλλά και κατά δεύτερο λόγο η προφορά ορισμένων γραμμάτων με "αλλοιωμένο" τρόπο.

Παρόμοια γλωσσικά φαινόμενα συναντούμε και σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Παραθέτουμε παρακάτω κάποιους κανόνες με τα κυριότερα γνωρίσματα της Κυπριακής διαλέκτου:

•  Διατηρείται η προφορά των διπλών συμφώνων, π.χ. ψαλλίδιν, ποττέ, σήμμερα

     Διατηρείται η προφορά του τελικού  ν, π.χ. γάλαν, στόμαν

       Αποβάλλονται τα β, γ, δ μεταξύ φωνηέντων, π.χ. φόος (=φόβος), λυερή (=λυγερή), τραουδώ (=τραγουδώ), αρφός (=αδερφός)

       Αναπτύσσεται το  γ  ηχηρό και μετατρέπεται σε  κ, π.χ. γυρέυω-γυρεύγω=-γυρεύκω, κόβω-κόβγω=κόβκω

      Μετατροπή των χν σε γν, π.χ. αγνάρι (=αχνάρι)

χρ σε γρ, π.χ. γρόνος (=χρόνος)

φρ σε βρ, π.χ. βρύδι (=φρύδι), αλαβρός (=αλαφρός)

ρχ σε ρκ. Π.χ. έρκεται (=έρχεται)

     Χρήση του ενί και έν αντί του είναι, π.χ. εν ένι=δεν είναι, έν πολλά-εμ πολλά (=είναι πολλά)

     Σχηματισμό του μέλλοντος με το εννά αντί του θα, π.χ. εννά πάει= θα πάει

 

Εκτός απ' αυτούς τους κανόνες υπάρχει και η αλλοίωση στην προφορά κάποιων συμφώνων τα οποία καταγράφονται συμβολικά παρακάτω με τους εξής τρόπους:

 

            κ' = προφέρεται dge όπως στην αγγλική λέξη bridge, π.χ. κ'αι, κ'εφαλή, κ'είνος.

          τζ' = προφέρεται όπως το κ' (για τις ξένες λέξεις), π.χ.  τζ'αμί

          κ'κ' & τσ' = προφέρεται σαν παχύ τσ ή tch, π.χ. κουκ'κ'ιά (κουtchιά), πετσ'ιά (=πετσί)

          χ' & σ' = προφέρεται 'όπως το sh στα αγγλικά ή το ch στα γαλλικά, π.χ. χ'έριν (shέριν=χέρι), έχ'ει, ψυχ'ή

          σ'κ' = προφέρεται σαν παχύ sh στα αγγλικά, π.χ. σ'κ'ύλλος (shύλλος=σκύλλος), σ'κ'ίζω

          γγ' ή γκ' ή ντζ' = προφέρεται όπως το αγγλικό nge στις λέξεις strange, angel, π.χ. άγγ'ελος, αγγ'είον, καταντζ'ιάζω

          ζ' = προφέρεται όπως το γαλλικό Jean, π.χ. ζ'ω

          ξ = προφέρεται κ+sh, π.χ. ποξ'άς (ποκshάς= ο μποξάς)

 

       ΠΗΓΕΣ

   

ΛΙΣΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

   Η ΛΙΣΤΑ ΚΥΠΡΟΣ  είναι η Ελληνοκυπριακή λίστα συζήτησης και αποτελεί μια γέφυρα επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ των Ελληνοκυπρίων χρηστών του Διαδικτύου

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ-5

     Σχέδιο Γ.Γ. Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ - Μεταφορτώστε το στον υπολογιστή σας.

 

ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;

Κοπιάστε στην Κύπρο

Kαλώς ήλθατε στην Κύπρο, στο ολόχρονα ηλιόλουστο νησί των θρύλων, της αγάπης και του ονείρου. Τόπος με ιστορία 10.000 χρόνων, φαινόμενο φυσικής ομορφιάς και γεωστρατηγικής σημασίας. Η Κύπρος έχει δει πολιτισμούς να έρχονται και να φεύγουν και διεκδικήθηκε από ιστορικές προσωπικότητες όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και η Κλεοπάτρα. Η Αφροδίτη, θεά της ομορφιάς και του έρωτα έκανε την Κύπρο σπίτι της και την καθιέρωσε από τα αρχαία χρόνια ως σημείο προσέλκυσης ξένων ταξιδιωτών.

Σήμερα η Κύπρος είναι μια σύγχρονη χώρα στην οποία αβίαστα παντρεύονται ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός με τη μαγεία της ιστορικής και αρχαιολογικής μνήμης [14].  Στην Κύπρο θα ανακαλύψετε τον ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό, τη σύγχρονη τουριστική υποδομή, τις σαγηνευτικές παραλίες, τις εύοσμες κατάσπαρτες με αμπελώνες και ελαιώνες βουνοπλαγιές και τις κατάφυτες με εσπεριδοειδή πεδιάδες. Γραφικά πετρόκτιστα χωριουδάκια όπου η κουμανδαρία [15] -το γλυκό κρασί- και η ζιβανία [16] κυλούν ελεύθερα με την κουβεντούλα στο χωριάτικο καφενείο. Ένας ανέμελος τόπος όπου η διαχρονική καλοσύνη του λαού είναι και στις μέρες μας αισθητή και χειροπιαστή.

 Κύπρος -- Ταξίδι στην Ομορφιά, την Ιστορία, την Παράδοση

Ένα χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος, η Κύπρος, σας περιμένει. Ένα προσκύνημα στην αγωνιζόμενη Μεγαλόνησο είναι κάτι που συγκινεί και πρέπει να συγκινεί, κάθε Έλληνα. Η Κύπρος, φημισμένη για την φιλοξενία της, έχει πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της.

 Γιατί ένα ταξίδι στην Κύπρο είναι ένα ταξίδι...

.... στην Ελληνική Κύπρο, όπου θα δούμε δείγματα του Ελληνικού πολιτισμού της, το Κούριο και τα ψηφιδωτά της οικίας Διονύσου, το ναό του Απόλλωνα και τον τόπο που γεννήθηκε η Αφροδίτη.

....στην Βυζαντινή Κύπρο, για να προσκυνήσουμε την Παναγία του Κύκκου [17] του Μαχαιρά, της Τροοδίτισσας αλλά και τον Άγιο Νεόφυτο, το Τίμιο Ξύλο στο Σταυροβούνι [18] και τις τόσες άλλες Βυζαντινές Εκκλησίες και Μοναστήρια με πολύτιμους Θησαυρούς της Βυζαντινής Τέχνης.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΡΙΚ [19]  

....στην Αγωνιστική Κύπρο, όπου με συγκίνηση θα επισκεφθούμε τα Φυλακισμένα Μνήματα, τον Τύμβο των Ηρώων, το κρησφύγετο του Αυξεντίου.

....στην Μαρτυρική Κύπρο, για να βουρκώσουμε σιωπηλά στην Πράσινη Γραμμή [20]  βλέποντας το νησί να μοιράζεται στα δυο από τον Τούρκο κατακτητή.

...στην Πανέμορφη Κύπρο με τα καταπράσινα βουνά [21] και τα χιλιοτραγουδισμένα χωριά της, τις ακρογιαλιές και τα αμπέλια της. Να νιώσουμε περήφανοι ως Έλληνες για το υψηλό βιοτικό επίπεδο που κατάφεραν να επιτύχουν οι Έλληνες & Κύπριοι, παρά την καταστροφική εισβολή των Τούρκων. Να θαυμάσουμε τις σύγχρονες πόλεις, τους αυτοκινητόδρομους, τους τεράστιους υδατοφράκτες, τις αναδασώσεις σε χέρσα γη, τα οικολογικά πάρκα.

Αλλά η Κύπρος είναι πασίγνωστη και για τους μεζέδες της. Σε μια τυπική κυπριακή ταβέρνα δεν παραγγέλνετε ένα συγκεκριμένο πιάτο, αλλά θα παρελάσουν μπροστά σας οι σεφταλιές, τα χαλλούμια [22], το οφτόν, οι χούμοι και άλλοι συνολικά 15, 20 ή και παραπάνω λαχταριστοί μεζέδες. Και είτε τους φάτε είτε....δεν αντέξετε να τους φάτε όλους, θα πληρώσετε 10-12 ευρώ περίπου. Παράδεισος για καλοφαγάδες, απόλαυση για απαιτητικούς και χαρά για....τσιγκούνηδες! Κι όλα αυτά, με απόλυτη καθαριότητα και αυστηρό έλεγχο της ποιότητας των τροφίμων, ακόμα και στο πιο απλό καφενεδάκι. Κι αν είστε από αυτούς που συνδυάζουν τις διακοπές με ψώνια, η Κύπρος δεν θα σας απογοητεύσει. Η αγορά της είναι πολύ πλούσια. Ρίξτε μια ματιά στα καταστήματα οπτικών, στα υφάσματα, τα κεντήματα, τα δερμάτινα, τα ασημικά και τα κοσμήματα, καθώς και τα καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, σε όλες τις πόλεις, για ηλεκτρονικά, ηλεκτρικά και άλλα είδη. Θα εντυπωσιαστείτε από την ποικιλία, την ποιότητα και τις τιμές.

 Και μην ξεχνάτε πως η Κύπρος, είναι πασίγνωστη για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρουν τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα ταξί, οι τράπεζες, τα καταστήματα. Παντού σεβασμός για τον άνθρωπο.

 

Ένα ταξίδι στην Κύπρο είναι ...Συγκίνηση! ...Προσκύνημα! ...Γνώση! είναι Διασκέδαση και Ψώνια!

Μα πάνω απ' όλα είναι Εθνικό χρέος! Είναι ένα ταξίδι που το χρωστάτε στον εαυτό σας.

 

Η Κύπρος και οι κάτοικοί της σας περιμένουν....

 ΛΕΥΚΩΣΙΑ [23] 

Στην αρχοντική πρωτεύουσα του νησιού αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο [24] την πλατεία της Αρχιεπισκοπής με τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννη του 1662, το Παγκύπριο Γυμνάσιο [25] το Βυζαντινό Μουσείο, το μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το μουσείο Αγώνος. Περιδιαβάζοντας την γραφική παλιά πόλη θα επισκεφθείτε τη Λαϊκή Γειτονιά, τα Βενετσιάνικα Τείχη, την Πύλη της Αμμοχώστου που λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο, το σπίτι του δραγομάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου και αρκετά άλλα αξιοθέατα και παλιές εκκλησίες της πρωτεύουσας της Κύπρου. 

Το προσκύνημα στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο των Ηρώων καθώς και η Πράσινη Γραμμή θα σας συγκινήσουν.

Η απαραίτητη βόλτα για ψώνια θα σας οδηγήσει στους πεζόδρομους της Λήδρας και της Ονασαγόρου καθώς και στη λεωφόρο Μακαρίου. Σε κοντινές αποστάσεις από την πόλη μπορείτε να επισκεφθείτε την Μονή του Αγίου Ηρακλειδίου δίπλα από τους τάφους της αρχαίας Ταμασσού [26], το ιστορικό μοναστήρι του Μαχαιρά όπου και το κρησφύγετο του Αυξεντίου

ΛΕΜΕΣΟΣ  [27]

Στη γλεντζέδικη πόλη της Λεμεσού, με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά της, θα επισκεφθείτε το μεσαιωνικό κάστρο, το μουσείο Λαϊκής τέχνης, το αρχαιολογικό μουσείο και τη δημοτική πινακοθήκη. Για τις αγορές σας η Αγίου Ανδρέου και η λεωφόρος Μακαρίου θα σας δώσουνε λύσεις. Από τα πιο αξιόλογα μνημεία της περιοχής είναι το φρούριο του Κολοσσιού [28], το αρχαίο θέατρο του Κουρίου [29], τα ψηφιδωτά του οίκου του Ευστόλιου, το ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, τα αρχαία Αμαθούντα [30], η μονή του Αλαμάνου.

ΠΑΦΟΣ  [31]

Και μόνο το όνομα Πάφος παραπέμπει στη θεά της ομορφιάς και του έρωτα, την Αφροδίτη. Θα επισκεφθείτε τον τόπο που γεννήθηκε η θεά, στην Πέτρα του Ρωμιού [32]. Τα Δημόσια κτίρια της πόλης, νεοκλασικού ρυθμού, είναι ένα κόσμημα. Οι τάφοι των Βασιλέων [33], το αρχαίο Ωδείο, το σπίτι του Διονύσου και το σπίτι του Θησέα με τα περίφημα ψηφιδωτά εξαιρετικής τέχνης, η κολώνα πάνω στην οποία δέθηκε και μαστιγώθηκε ο Απόστολος Παύλος, το γραφικό κάστρο του λιμανιού, οι πρωτοχριστιανικές κατακόμβες

Όλα δείγματα της ιστορίας και του αρχαίου πολιτισμού της πόλης. Σε κοντινές αποστάσεις το χωριό Γεροσκήπου με την πεντάτρουλη βυζαντινή εκκλησία της, ο κόλπος των Κοραλλιών, ο περίφημος Ακάμας [34] που είναι τώρα οικολογικό πάρκο. Κοντά επίσης το μοναστήρι του Αγίου Νεόφυτου του 12ου αιώνα. Λίγο πιο πάνω η πόλη της Χρυσοχούς, τα λουτρά της Αφροδίτης [35]  και το γραφικό ψαροχώρι Λατσί...

ΛΑΡΝΑΚΑ  [36]

Γενέτειρα του αρχαίου φιλόσοφου Ζήνωνα σας προκαλεί για ένα περίπατο στο γραφικό της παραλιακό δρόμο με του πανύψηλους φοίνικες, τις Φοινικούδες... Σίγουρα θα προσκυνήσετε στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου όπου υπάρχουν και τα λείψανα του Αγίου, πρώτου επισκόπου της πόλης. Θα δείτε επίσης το περίφημο μουσείο Πιερίδη καθώς και τα άλλα μουσεία της πόλης. Κοντά στην πόλη βρίσκεται ο Τεκές Χαλά Σουλτάν [37] και λίγο πιο μακριά, στο χωριό Κίτι η Παναγία η Αγγελόκτιστη  [38]  με ένα σπάνιας αξίας ψηφιδωτό του 6ου αιώνα. 

Περνώντας από την προϊστορική Χοιροκοιτία (Ο αρχαιολογικός χώρος της Χοιροκιτίας ανήκει από το 1998 στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο) [39] μπορείτε να επισκεφθείτε τα γραφικά Λεύκαρα [40] για να αγοράσετε τα περίφημα λευκαρίτικα κεντήματα... Ιστορικά προσκυνήματα της περιοχής είναι τα μοναστήρια του Σταυροβουνίου [41] και του Αγίου Μηνά

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Σήμερα σ' όλη την Ευρώπη οι δυο αυτές λέξεις, είναι συνώνυμες με τις χρυσές αμμουδιές, την πεντακάθαρη θάλασσα, τα μοντέρνα ξενοδοχεία, τα θαλάσσια αθλήματα, τα εστιατόρια, τις ταβέρνες, τις δισκοθήκες, το κοσμοπολίτικο περιβάλλον. Το μεσαιωνικό μοναστήρι της Αγίας Νάπας [42] θα σας μαγεύσει ενώ μια βόλτα στο οικολογικό πάρκο του Κάβο Γκρέκο θα σας οδηγήσει στο περιγυάλι το κρυφό του Σεφέρη και στις θαλασσινές σπηλιές του έρωτα. Λίγο έξω από το Παραλίμνι από τα υψώματα του χωριού Δερύνεια [43] μπορείτε να δείτε μια ολάκερη μοντέρνα, μα νεκρή πολιτεία, την Αμμόχωστο.

ΤΡΟΟΔΟΣ

Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Τροόδους βρίσκεται στο κέντρο του Τροόδους όρους. Το όρος Τρόοδος καλύπτει έκταση 9.029 εκταρίων, δηλαδή 0,97% της συνολικής έκτασης της Κύπρου. Το χαμηλότερο σημείο του είναι στα 700 m και το ψηλότερο στα 1952m στην κορυφή της Χιονίστρας.

Γυρίστε τα χωριά του όρους Τρόοδος και σταθείτε στο πανέμορφο χωριό Κακοπετριά [44]  τον Καλοπαναγιώτη [45]  τη Γαλάτα [46] . Εκεί περιηγηθείτε στα στενά και καλοδιατηρημένα σοκάκια του χωριού, το οποίο θα σας προσφέρει μια αυθεντική εικόνα της παραδοσιακής Κύπρου.

Μη λησμονήσετε να επισκεφτείτε τις Πλάτρες [47] .εκεί που τ' αηδόνια δεν σ' αφήνουν να κοιμηθείς, με τον περίφημο καταρράχτης των Καληδονιών

- Ακολουθήστε τη διαδρομή από το όρος Τρόοδος προς την Πάφο, η οποία διασχίζει μια σειρά γραφικών χωριών της κοιλάδας του ποταμού Διαρίζου. Κατευθυνθείτε προς τη Χιονίστρα, την υψηλότερη κορυφή του όρους (στα 1.952 μέτρα), και απολαύστε τη μοναδική πανοραμική θέα.

- Αν, τώρα, θέλετε να συνδυάσετε την αθλητική σας διάθεση με το φυσιολατρικό σας πνεύμα, αναζητήστε τη διαδρομή για τη Μαδαρή, τη δεύτερη υψηλότερη κορυφή του όρους Τρόοδος (η αρχή της είναι κοντά στο σταθμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου). Πρόκειται για πεζοπορία στην άγνωστη άγρια φύση, που περνά μέσα από πρασινόλιθους, εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς βράχων (στα περίφημα Τεισιά της Μαδαρής), που θα σας φέρει σε υψόμετρο

ΚΕΡΥΝΕΙΑ  [48]

ΜΟΡΦΟΥ [49]

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ  [50]

Εκτός από τις πόλεις στις οποίες αναφερθήκαμε, να μη ξεχάσουμε να μνημονεύσουμε και τις τις  κατεχόμενες πόλεις.

   

 Κύπρος: Απέραντο Γαλάζιο

Ερώτηση: Ποιος προορισμός βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Ελλάδα, διαθέτει εξίσου πολυτελή spa με αυτά των ακριβότερων θερέτρων της Ασίας, κέντρα διασκέδασης (clubs) ανάλογα με εκείνα του Λονδίνου (πολλές φορές και ομώνυμα), παραλίες τόσο κοσμικές όσο της Iμπιζας; Mαζί με αυτά, βουνά και χωριά γραφικά, αλλά και αρχαιολογικά μνημεία ικανά να εξάψουν το ενδιαφέρον και των πλέον αδιάφορων οδοιπόρων και μια ιστορία που δεν μπορεί παρά να μας συγκινεί; Αρχίζει από Κ και τελειώνει σε -ύπρος!

Προσγειώνεστε στη Λάρνακα και παίρνετε ταξί γιατί στην Κύπρο δεν κυκλοφορούν μέσα μαζικής μεταφοράς ή επιβιβάζεστε στο πούλμαν του ξενοδοχείου που έχετε κλείσει καθ' ότι όλες οι μεγάλες μονάδες διαθέτουν τέτοια πούλμαν για τους πελάτες τους ή, ακόμη καλύτερα, αν έχετε γνωστούς, τους ζητάτε να σας υποδεχθούν στο αεροδρόμιο. Κάντε συνάλλαγμα και μάλιστα αρκετό: η κυπριακή λίρα κρατάει γερά και υπολογίστε ότι η μία αντιστοιχεί σε 2 ευρώ περίπου. Ωστόσο, αν έχετε κλείσει κάποιο καλό «πακέτο», τα πάγια έξοδά σας -διαμονή, εισιτήρια και ημιδιατροφή ή πλήρης διατροφή- θα είναι κάτι παραπάνω από συμφέροντα! Aν και το νησί για εμάς τους Eλληνες είναι σημείο αναφοράς πολλών και δυσάρεστων ιστορικών γεγονότων, αν επιλέξετε να το δείτε πέρα από κάθε συγκινησιακή φόρτιση, μάλλον θα... ξεσαλώσετε. Aλλωστε, οι ίδιοι οι Kύπριοι είναι... δοσμένοι στα του τουρισμού, με αποτέλεσμα να κατέχουν το ...μυστικό της καλοπέρασης!

Aν προγραμματίσετε έγκαιρα και σωστά τις διακοπές σας στην Kύπρο, λίγα πράγματα θα χρειαστεί να σας απασχολήσουν. Eνα από αυτά είναι τα ρούχα που θα πάρετε. Θυμηθείτε πως η Kύπρος κατά τη διάρκεια της ημέρας έχει -πολύ- υψηλές θερμοκρασίες (η Mαύρη Hπειρος είναι δίπλα άλλωστε), το βράδυ όμως ένα ελαφρύ μπουφάν φοριέται άνετα. Kι ακριβώς επειδή τις συγκεκριμένες διακοπές θα τις απολαύσετε όλες τις ώρες της ημέρας, πάρτε μια κάπως μεγαλύτερη βαλίτσα!

Σκεφτείτε ακόμα ότι οποιοδήποτε συνάλλαγμα κάνετε, καλό θα ήταν να το φροντίσετε από νωρίς, πριν δηλαδή προσγειωθείτε στο διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας γιατί η συναλλαγή θα σας συμφέρει περισσότερο.

Tέλος, αν δεν έχετε ξαναβρεθεί στο «Nησί της Aφροδίτης» έχετε κατά νουν ότι θα μπορέσετε να συνεννοηθείτε άριστα παρά την ιδιότυπη προφορά τους, ελάχιστες εκφράσεις των Kυπρίων θα δυσκολευτείτε να καταλάβετε. Aν όμως πηγαίνετε αποφασισμένοι να περάσετε τις μέρες σας στα πολύ τουριστικά μέρη (βλ. Aγία Nάπα), ξεσκονίστε τα Aγγλικά σας γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα σας φανούν πολύ περισσότερο χρήσιμα!

Πού είναι το γλέντι?

Η Κύπρος -και κυρίως η πρωτεύουσά της η Λευκωσία, αλλά και η Λάρνακα και η Λεμεσός, οι μεγάλες πόλεις του νησιού, δηλαδή- το χειμώνα κινείται σε παραδοσιακά «αστικούς» ρυθμούς. Ο τρόπος ζωής μοιάζει με οποιασδήποτε μεγαλούπολης και τίποτα δεν μπορεί να προϊδεάσει τον επισκέπτη για την απόλυτη αλλαγή σκηνικού που συντελείται με την έναρξη της θερινής περιόδου. Γιατί στην Κύπρο το γλέντι αρχίζει αμέσως μόλις ο καιρός το επιτρέψει και -με δεδομένη την εγγύτητα του νησιού με τη ζεστή αφρικανική ήπειρο- ο καιρός το επιτρέπει σύντομα!

Κατευθυνόμενοι προς τη Λεμεσό και την Πάφο, πολύ εύκολα θα καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ. Οι πολυτελείς αλυσίδες ξενοδοχείων είναι γεμάτες από επισκέπτες προερχόμενους απ' όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, οι κοσμικές παραλίες είναι πάντοτε γεμάτες και το νησί ξενυχτάει κάθε βράδυ στους ρυθμούς των διαφόρων καλεσμένων dj που κρατάνε σταθερό το τέμπο της διασκέδασης στα κλαμπ της Αγίας Νάπας. Oλα αυτά, φυσικά, θα τα βρείτε σε τιμές... Λονδίνου. Tα ποτά και οι είσοδοι στα κλαμπ κυμαίνονται περίπου μιάμιση φορά πάνω απ' όσο στην Aθήνα.

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία τώρα, τις περισσότερες παροχές θα τις απολαύσετε δωρεάν (σάουνες, υδρομασάζ κ.τ.λ.) ενώ τα spa τους κυμαίνονται σε τιμές ελάχιστα χαμηλότερες από αυτές της Aθήνας και των ελλαδίτικων τουριστικών νησιών. Nα θυμάστε ότι για τις διακοπές σας στην Kύπρο είναι πολύ σημαντική η επιλογή του πακέτου που θα κάνετε, καθ' ότι πολλά ξενοδοχεία διαθέτουν all inclusive υπηρεσίες, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη από την Aθήνα θα έχετε προπληρώσει οποιαδήποτε υπηρεσία θελήσετε να χρησιμοποιήσετε.

Mην αφήσετε τη διασκέδαση να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας και να σας ξενυχτήσει πέραν του δέοντος, γιατί αν το κομμάτι αυτό της Kύπρου -της Λεμεσού και της Πάφου- φημίζεται μία φορά για τα κλαμπ του, αξίζει 10 φορές παραπάνω τη φήμη του για τις χρυσές ακτές του. Mια ματιά μόνο στην πληθώρα των ονομάτων που έχουν πάρει τη «γαλάζια σημαία» θα σας πείσει. Bεβαίως, προετοιμαστείτε για το ενδεχόμενο να μην έχετε χώρο ούτε καν για να στρώσετε την πετσέτα σας, ειδικότερα σε αρκετές παραλίες της Aγίας Nάπας!

Εναλλακτικά...

Aν δηλαδή πάτε στην Kύπρο για ουσιαστικότερες περιηγήσεις και όχι απλώς και μόνον για να χαλαρώσετε (ή να ξεσαλώσετε!) είναι πέρα για πέρα βέβαιο ότι θα βρείτε αρκετά σημεία να επισκεφθείτε. Σε ό,τι αφορά τα φυσικά του τοπία, δεν είναι τυχαίο ότι το νησί το επέλεξε η Aφροδίτη! H Kύπρος διαθέτει και αρκετά μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και μία πόλη χωρισμένη στα δύο, τη Λευκωσία. Kι αυτό το τελευταίο στοιχείο από μόνο του είναι αρκετά ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως της οπτικής γωνίας από την οποία το εξετάζει κανείς.

Kι αν το καλοκαίρι δεν σας αφήνει εύκολα να απομακρυνθείτε από τις παραλίες, αξίζει να κάνετε μία εξαίρεση για το όρος Tρόοδος. Tα χωριά του παραμένουν απίστευτα γραφικά κι αν η αντοχή σας το σηκώνει, στις πεζοπορίες που μπορείτε να επιχειρήσετε θα δείτε φυσικά μνημεία εξαιρετικού κάλλους!

Eχετε επίσης κατά νουν ότι μπορείτε να περάσετε στα κατεχόμενα εδάφη απλώς και μόνον με το διαβατήριό σας.

Ξεκινώντας για την Kύπρο, άσχετα με το αν σκοπεύετε να περάσετε τις διακοπές σας στις παραλίες ή να ξενυχτάτε στα κλαμπ ή να περιηγείστε θαυμάζοντας και γνωρίζοντας, λάβετε σοβαρά υπ' όψιν σας ότι το ταξίδι αυτό ισοδυναμεί με πραγματικό Bατερλώ για τη γραμμή σας! Eχω ακούσει πολλούς να δηλώνουν ότι θα αντισταθούν στους κυπριακούς γαστριμαργικούς πειρασμούς, αλλά δεν γνωρίζω κανένα -συμπεριλαμβανομένης και εμού- που να κατάφερε να γυρίσει από το νησί χωρίς να έχει «φορτώσει» τουλάχιστον 2 - 3 κιλά! Mε δεδομένο ότι η Kύπρος είναι ένα νησί ακριβό σχετικά -η αναλογία του νομίσματός της με το ευρώ το καθιστά σαφές εξαρχής-, το φαγητό είναι μάλλον φθηνό και πεντανόστιμο! Επομένως, φροντίστε να έχετε κάνει χώρο για τις διάφορες «σούβλες» όπως ονομάζουν οι Kύπριοι τα ψητά τους κρέατα, για τις σεφταλιές και τα χαλούμια, αλλά και για τους ατέλειωτους μπουφέδες ευρωπαϊκών επιρροών των ξενοδοχείων!

ΚΟΣΤΟΣ

Μία εβδομάδα στην Κύπρο θα σας στοιχίσει από 600 ευρώ. Στην τιμή αυτήν περιλαμβάνονται τα εισιτήριά σας μετ' επιστροφής, η διαμονή σας σε κάποιο καλό ξενοδοχείο (Α΄ ή και deluxe κατηγορίας, άλλωστε δεν υπάρχουν και πολλές «μέτριες» προτάσεις διαμονής στην Κύπρο), το φαγητό σας, καθώς κι ένα επιπλέον ποσό για τη διασκέδασή σας.

ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ...

...αν και τα ξενοδοχεία είναι τέτοια στην Kύπρο που δύσκολα σε αφήνουν να φύγεις, το νησί αξίζει να το γυρίσετε.

...για να το γυρίσετε, όμως, θα χρειαστείτε αυτοκίνητο γιατί τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν είναι και το πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του νησιού!

...για ένα αυτοκίνητο μέτριας κατηγορίας -μέχρι 1.300 κυβικά- το καλοκαίρι, αν πληρώσετε περισσότερα 35 ευρώ, σας κλέβουν!

...καλύτερες και κατατοπιστικότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.visitcyprus.org.cy την επίσημη ιστοσελίδα, δηλαδή, του Kυπριακού Oργανισμού Tουρισμού.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΠΑΚΕΤΑ

Οπωσδήποτε πολύ πιο συμφέρουσα λύση από το να αυτοσχεδιάσετε. Πολλά πρακτορεία προσφέρουν εβδομαδιαία πακέτα για Κύπρο που, αν κλείσετε νωρίς, θα τα βρείτε απίστευτα φθηνά. Επιπλέον, τα πακέτα αυτά συνήθως καλύπτουν τα εισιτήρια, τη διαμονή αλλά και τη διατροφή σας. Αξίζει τον κόπο να κάνετε μια σοβαρή έρευνα αγοράς πριν κλείσετε!

 

ΠΗΓΗ:  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, City Press